Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
                                                                                                                        Αθήνα, 20/5/2017
                                                                                                    Α.Π. 9/2017
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 13.5.17


Στη συνάντηση, που έγινε δεκτή μετά την κινητοποίηση Συνδικάτου ΙΓΜΕ  και ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ την 10-5-2017, παραβρέθηκε η κ. Κουφονικολάκου, Διευθύντρια του Γραφείου του υπουργού κ. Χουλιαράκη και από την πλευρά μας ο Δ. Μπάτης πρόεδρος συνδ. ΙΓΜΕ, ο Γ. Μαυρογιάννης γραμματέας συνδ. ΙΓΜΕ, ο Χ. Σμυρνιώτης αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. ΙΓΜΕ, η Πέπη Κανταρτζή αντιπρόεδρος ΕΣΤΥ, η Ειρ. Θεοδοσίου γραμματέας ΕΣΤΥ καθώς και το μέλος της Διοίκησης της ΟΜΕ  Δ. Κιτσώνης.

Θέματα προς συζήτηση ήταν η άμεση επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ, ο ορισμός Διοίκησης και η μισθοδοσία του προσωπικού,καθώς και η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους συνταξιούχους με βάση το συμβόλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η κ. Κουφονικολάκου δήλωσε ότι είχε μελετήσει επισταμένα το όλο θέμα του ΙΓΜΕ, η υπηρεσία της έχει  συνεργαστεί επανειλημμένα με παράγοντες από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο έχουν κάνει προτάσεις και αναμένουν απαντήσεις. Απέφυγε, ωστόσο, δεσμευόμενη υπηρεσιακά,  να μας παρουσιάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο συναδ. Δ. Κιτσώνης, από την ΟΜΕ πήρε το λόγο και διαμαρτυρήθηκε έντονα,τόσο για την όλη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΙΓΜΕ, μία κατάσταση μη αναμενόμενη, που οφείλεται στη λοιδωρία και της παρούσας κυβέρνησης, όσο και για το κλείσιμο αυτού του ραντεβού. Η κ. Κουφονικολάκου απάντησε ότι υπάρχει πρωτόκολλο θεμάτων ώστε να είναι συνεπείς και εν πάσει περιπτώσει έχουν υποβάλει κάποιες απόψεις στον υπουργό, επισημαίνοντας ότι το μοναδικό Υπουργείο που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα μας είναι το Υπ. Περιβάλλοντος.
Ο συν. Χάρης Σμυρνιώτης στη συνέχεια ανέλυσε την όλη, ιδιαίτερα δύσκολη, κατάσταση του ΙΓΜΕ και τις επιπτώσεις της για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους αλλά και το κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα, όπου το μοναδικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει καταντήσει λόγω της αδράνειας των κυβερνητικών παραγόντων, ανενεργό. «Περίμεναν να σκάσει η βόμβα για να εκμεταλλευθούν την κατάσταση» είπε  «και ενδεχομένως να δώσουν λύσεις απαράδεκτες για το προσωπικό, τους συνταξιούχους και τη χώρα, όπου δεν μπορούμε λόγω της κατάστασης να επιλύσουμε διάφορα προβλήματα που προκύπτουν (για νερά, κατολισθήσεις κλπ.) και επιπλέον ένα θεσμικό πλαίσιο λύσεων που θα περιορίζει ασφυκτικά το θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο του ΙΓΜΕ».
Στη συνέχεια πήραν το λόγο όλοι οι συνάδελφοι επιχειρηματολογώντας για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του ΙΓΜΕ, προτείνοντας λύσεις. Από τη μεριά της ΕΣΤΥ θυμίσαμε ότι, μη δίνοντας λύση στο θέμα των διεκδικήσεων των συνταξιούχων, αυτή τη στιγμή το χρέος των 32 εκατ.ευρώ  έχει φτάσει λόγω των τόκων  στα 50 εκατομ. ευρώ και συνεχώς αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Επίσης στην παρατήρησή μας της μη εκταμίευσης του 1 εκ. Ευρώ που είχαν υποσχεθεί, δήλωσε ότι , αν το αίτημα είχε προωθηθεί απο το ΥΠΕΝ, θα έκανε θετική εισήγηση στον Υπουργό. Δεν απάντησε όμως στο αίτημα του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ, που διαβιβάστηκε από το ΥΠΕΝ στο ΥΠΟΙΚ, για την εκταμίευση 3,5 εκ.€ από το αποθεματικό για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.
Αναφορικά με την Επιτροπή εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία είχε συσταθεί  επί υπουργίας του κ. Σκουρλέτη (με πρωτοβουλία του Υπ. Εργασίας), η  κ. Κουφονικολάκου αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της συμμετοχής εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, παραπέμποντας τη λύση των θεμάτων μας στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.   
Συμπερασματικά, το ραντεβού της 13.5.17 που είχε κλειστεί ως απάντηση σε τηλεφωνήματα του Συνδικάτου, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια ευγενική μεν αλλά  άχρηστη χειρονομία σε απελπισμένους (αλλά ενεργούς) πολίτες εργαζόμενους και συνταξιούχους. 
Η συνάντηση που θα τη χαρακτηρίζαμε ήπια ως συνάντηση αβροφροσύνης (διάβαζε σκοπιμότητας) από τη μεριά των κυβερνώντων, δεν προσέφερε τίποτε στην επίλυση των ζητημάτων μας.
Ο αγώνας ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Δεν θα το βάλουμε κάτω.

Το Δ.Σ. της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου