Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΝ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 29/6 11.00

ΕΣΤΥ - ΙΓΜΕ
                                                                                               
                                                                                        Αθήνα, 28/6/2017
                                                                                        Α.Π. 15/2017
Συνάδελφισσες, -οι,

Καλούμαστε να συμμετέχουμε όλοι στην αυριανή (29/6/2017) συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου στο ΥΠΕΝ, Μεσογείων 119, στις 10.00 πμ. με αιτήματα που μας αφορούν άμεσα, όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου και συγκεκριμένα:
1.   Άμεση καταβολή δεδουλευμένων.
2.   Διάλογο και διαφάνεια (καμία νομοθετική ρύθμιση πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και της κοινωνίας).
3.Άμεση επαναλειτουργία όλων των ερευνητικών προγραμμάτων.
4.   Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
5.   Ρύθμιση των απαιτήσεων των εργαζομένων και συνταξιούχων που αφορούν τις αποζημιώσεις τους με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                                         ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΣΠ. ΛΟΥΗ  1,  Γ΄ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ -  ΑΧΑΡΝΕΣ,  Τ.Κ. 13677
ΤΗΛ.:  213.133.7439  | Κιν. 6944246687  | FAX: 213.133.7466  |   email: syndikatoigme@gmail.com

Αχαρνές, 28-6-2017
Α.Π. 151/6.2
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ, που βρίσκονται ήδη για τρεις μήνες απλήρωτοι, με το Ινστιτούτο για τέταρτο μήνα χωρίς Διοίκηση με ομόφωνη απόφαση Γ.Σ. του Συνδικάτου, αντιλαμβανόμενοι τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης, κλιμακώνουν τον αγώνα τους και θα πραγματοποιήσουν αγωνιστική κινητοποίηση και συγκέντρωση στο ΥΠΕΝ, Μεσογείων 119, την Πέμπτη, 29.6.2017 στις 10:00πμ,  απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη.
Τα βασικότερα όμως πλήγματα σε βάρος του Ινστιτούτου είναι δύο. Η μη προώθηση ούτε και των 45 τελείως απαραίτητων προσλήψεων επιστημόνων, τεχνικών και οικονομικών που είχε υπογράψει η Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΝ, έναντι των 137 που είχε ζητήσει η απελθούσα Διοίκηση με στόχο σε βάθος χρόνου να επανδρωθούν οι 550 οργανικές θέσεις. Και δεύτερο η απαξίωση του κύρους του Ινστιτούτου από την αθέτηση των υποχρεώσεών του σε σχέση με όλα τα έργα (εθνικά, ευρωπαϊκά, ιδιωτικά, δημόσια) που έχει αναλάβει.
Η εγκληματική αδιαφορία του ΥΠΕΝ οδηγεί σε πλήρη λειτουργική παράλυση, αφού ακόμη μπορεί να φθάσει στην έλλειψη φύλαξης του κτηρίου του ΙΓΜΕ αφού ο ανάδοχός της έχει να πληρωθεί από τον Μάρτιο. Ο ίδιος κίνδυνος επίκειται για τους ίδιους λόγους με τη μη μεταφορά των εργαζομένων στην δουλειά τους,  την έλλειψη τροφοδοσίας του ΙΓΜΕ με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο και στη μη  στοιχειώδη συντήρηση των εγκαταστάσεων και λειτουργικών τεχνικών αναγκών στα εργαστήρια και στο Χημείο κλπ. Αν δεν εκταμιευτεί ο ΤΠ άμεσα, σε λίγο καιρό το κτήριο του ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό θα μοιάζει με στοιχειωμένο κτήριο, σαν αυτό που είναι διαλυμένο μόλις 1km πιο κάτω από τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά ΑΠΑΙΤΟΥΝ από τον κ. Σταθάκη:
•    ορισμό διοίκησης και την άμεση μισθοδοσία του προσωπικού.
•    άμεση επαναλειτουργία του ΙΓΜΕ  (χωρίς αλλαγή του νομικού καθεστώς του) με συνέχιση των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Ινστιτούτου προς Δήμους, Περιφέρειες, δημόσιες υπηρεσίες, Ευρωπαϊκή Ένωση (ανταγωνιστικά προγράμματα), Ιδιώτες και την έναρξη των προγραμματικών έργων του ΕΣΠΑ,
•    υλοποίηση της σύστασης του Υπ. Εργασίας για διάλογο με σκοπό την εξωδικαστική διευθέτηση των αποζημιώσεων των εργαζομένων, νυν και πρώην που προκύπτουν από τελεσίδικες και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
•    υλοποίηση των πρώτων 45 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό του 2016 και μετεφέρθησαν το 2017.
Οι εργαζόμενοι ήδη διαπιστώνουμε με αγανάκτηση την αθέτηση των δεσμεύσεων του κ. Υπουργού, ο οποίος στις 25–5–17 δεσμεύτηκε στους εργαζόμενους ότι σε τριάντα μέρες θα έχουν διορίσει την νέα διοίκηση που την έχει έτοιμη όπως είπε, ώστε να λειτουργήσει το ΙΓΜΕ και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Η αθέτηση αυτή συνδυάζετα με την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης για το περιεχόμενο και το αληθές χρονοδιάγραμμα της σχεδιαζόμενης «νομοθετικής» ρύθμισης, η όποια εκθέτει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό (αφού η υπόσχεση του κ. Σταθάκη στην Βουλή απείλησε για νομικό πραξικόπημα), που δια του Υφυπουργού του, κ. Λιάκου, μεσολάβησε για την επίλυση αυτής της κρίσης του ΙΓΜΕ χωρίς όμως μέχρι στιγμης θετικό αποτέλεσμα.
Παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των υπουργών και των βουλευτών του κόμματός του κ. Σταθάκη για τον αναντικατάστατο ρόλο του Ινστιτούτου, η πραγματικότητα των πράξεων του ΥΠΕΝ και γενικότερα της κυβέρνησης σηματοδοτούν μια ανεπανόρθωτη πορεία απαξίωσης, αν όχι και διάλυσης του ΙΓΜΕ που αποδεικνύεται καθαρά ο εμπαιγμός και η υποκρισία της.
Καταγγέλουμε επίσης την Υπουργό Εργασίας όπου σε προφανή συνεργασία με τον κ. Σταθάκη, έχει ήδη αναβάλει επ’ αόριστον την προγραμματισθείσα τριμερή για την απαράδεκτη τρίμηνη καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζόμενων, μέχρι τον ….διορισμό διοίκησης..(!). Φαίνεται πως για την Υπουργό κα Αχτσιόγλου δικαιολογούνται πλήρως οι τρεις μήνες χωρίς καταβολή μισθού στους εργαζόμενους. Πόσοι άραγε ακόμα δικαιολογούνται μέχρι ο κ. Σταθάκης διορίσει Διοίκηση στο ΙΓΜΕ; Πέντε μήνες; Οκτώ; Ένας χρόνος; Ως πότε το Υπ. Εργασίας θα καλύπτει τις αυθαιρεσίες του ΥΠΕΝ που αδιαφορεί για τις συστάσεις του και γράφει στα παλαιά του τα παπούτσια εργατικά δικαιώματα (αποζημιώσεις, ΣΣΕ)ΚΑΙ  με πρώτιστο αυτό της καταβολής των δεδουλευμένων.
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση, υπηρετώντας την πλέον αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζει με εντεινόμενη αυταρχικότητα την επίθεσή της σε βάρος των εργασιακών μας δικαιωμάτων και κυρίως σε βάρος του ΙΓΜΕ. Είναι αδιανόητο να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια για ενάμισυ χρόνο το μέγεθος των επερχόμενων κατασχέσεων, χωρίς να καταβάλλει ούτε ένα ΕΥΡΩ στους δικαιούχους.
Η συμβολή ωστόσο του ΙΓΜΕ στην έρευνα του ορυκτού πλούτου αλλά και στην αντιμετώπιση γεωτεχνικών, υδρογεωλογικών, περιβαλλοντολογικών προβλημάτων, αποδεικνύεται κάθε μέρα με τραγικό τρόπο στην πράξη. Έγκαιρα από το 2010 οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ προέβλεψαν τις καταστροφικές συνέπειες των υπεραντλήσεων στο λιγνιτωρυχείο του Αμύνταιου. Αλλά ως συνήθως, για μια ακόμη θα κληθεί και πάλι, το ΙΓΜΕ να προσφέρει πυροσβεστικά τις γνώσεις του είτε για την αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινόμενων του σεισμού της Λέσβου, είτε για το Αμύνταιο, είτε για γνωμοδότηση στο ΧΥΤΥ Γραμματικού κ.α.
Για αυτό η εγκληματική αντιερευνιτική πολιτική του ΥΠΕΝ απέναντι στο Ινστιτούτο αντιμετωπίζει την λαϊκή κατακραυγή που εκφράζεται με μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης του ΙΓΜΕ, από τα ΑΕΙ της χώρας, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια, Επιστημονικούς Συλλόγους Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων, Συνδικάτα αλλά και τους εκπροσώπους της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ . 
Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ (νυν και πρώην) θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την δικαίωση, απαιτώντας εδώ και τώρα.
1.   Άμεση καταβολή δεδουλευμένων.
2.   Διάλογο και διαφάνεια (καμία νομοθετική ρύθμιση πίσω από την πλάτη των εργαζομένων και της κοινωνίας).
3.   Άμεση επαναλειτουργία όλων των ερευνητικών προγραμμάτων .
4.   Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
5.   Ρύθμιση των απαιτήσεων των εργαζομένων και συνταξιούχων που αφορούν τις αποζημιώσεις τους με εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Καλούμε όλη την κοινωνία και όλους τους φορείς που διαχρονικά μας στηρίζουν, να στηρίξουν για μια ακόμη φορά την αγωνιστική κινητοποίηση και συγκέντρωση των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, στο ΥΠΕΝ, Μεσογείων 119, την Πέμπτη, 29.6.2017 στις 10:00πμ, για να απαιτήσουμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη, για απαντήσεις και άμεση δρομολόγηση λύσεων.
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου