Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ – ΙΓΜΕ
                                                                                                                                                                                   Αθήνα, 27/6/2017
                                                                                                                                                                                   Α.Π. 14/2017

Συναδέλφισσες, -οι,
Εκδόθηκε χθές, 26/6, η απόφαση προσωρινής διαταγής που απαγορεύει κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας  του ΙΓΜΕ μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που προσδιορίστηκαν για το τέλος του Αυγούστου. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση που δημιούργησε το Υπουργείο με την άρνηση καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού του ΙΓΜΕ επί 3 μήνες. Μια προσωρινή διαταγή που, όπως το 2012 διέσωσε τους 130 συναδέλφους από την εφεδρία και το ΙΓΜΕ από την συρρίκνωση και την κατάργηση του ρόλου του στην εφαρμοσμένη έρευνα, έτσι και σήμερα έρχεται να αποτελέσει ασπίδα προστασίας, όχι μόνο για την ακίνητη περιουσία του ΙΓΜΕ και το ΙΓΜΕ αλλά και τις αποζημιώσεις του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου που ο Υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεση του να τις εξαφανίσει, έστω και με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Οι νομικές ενέργειες που έγιναν από τους συνταξιούχους σε καμμιά περίπτωση  δεν απέβλεπαν στην παρεμπόδιση της λειτουργίας του ΙΓΜΕ και πολύ περισσότερο στο να δημιουργήσουν προβλήματα στους εν ενεργεία συναδέλφους. Αν ο Υπουργός ήθελε να καταβάλει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μπορούσε να δημιουργήσει ακατάσχετο λογαριασμό μόνο για τη μισθοδοσία και να καταβάλλει τα απαιτούμενα από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2017 από τον οποίο δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα Ευρώ.. Αντίθετα η προσωρινή διαταγή που εκδικάστηκε την Πέμπτη 22/6 απέβλεπε στη διαφύλαξη της περιουσίας του ΙΓΜΕ στο  επίμαχο διάστημα που έχουν εξαγγελθεί οι πραξικοπηματικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για το ρόλο του ΙΓΜΕ και η θετική της έκβαση φρενάρει τα ανομολόγητα σχέδια Σταθάκη.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
Την Τετάρτη 21/6/2017, μετά από πρόσκληση της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις δικηγόρους κκ.Αλεξανδρή Μαρία, Καραμπούλια Γιολάντα και Κακλαμάνη Σπυριδούλα. Πάνω από 50 ήταν οι συνάδελφοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έθεσαν τα ερωτήματα τους, ενώ παράλληλα τέθηκαν και τα ερωτήματα που είχαν αποσταλεί από τους συνεδέλφους των παραρτημάτων.
Όπως διαπιστώθηκε βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για το Συμβόλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, ιδιαίτερα μετά την πρωτοφανή απάντηση του Υπουργού ΠΕΝ κ.Σταθάκη, που την επανέλαβε στη Βουλή, ότι δεν θα δώσει ούτε ευρώ για το Συμβόλαιο αδιαφορώντας για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αδιαφορώντας ακόμη και για τις ποινικές ευθύνες.
Από τη μεριά των δικηγόρων επισημάνθηκε ότι οποιαδήποτε αυθαίρετη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργού για να αποφύγει τις κατασχέσεις των λογαριασμών χωρίς να πληρώσει τα οφειλόμενα με βάση τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις θα ανατραπεί με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά θα συμπαρασύρει και το σύνολο του Νόμου που θα περιλάβει την επίμαχη τροπολογία. Μόνο που αυτά είναι δίκαια μεν, χρονοβόρα δε. Τονίστηκαν οι ποινικές ευθύνες του κ.Σταθάκη αλλά και της προηγούμενης Διοίκησης.
Για τους συναδέλφους που είχαν απορριπτικές αποφάσεις για διάφορους λόγους οι δικηγόροι πρότειναν την εκ νέου προσφυγή στα πρωτοβάθμια δικαστήρια, που λόγω του ανοίγματος νέων πινακίων εκτιμάται ότι θα πάρουν ημερομηνία εκδίκασης μέχρι τον Νοέμβρη 2017. Επίσης νέες αγωγές κατατίθενται από τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν στο μεταξύ, αναδιαρθρώνοντας τις παλιές ομάδες, για να είναι αμιγείς με συνταξιούχους. Με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από 1/1/2016 μπορεί να ζητηθεί προσημείωση ακινήτου και μετά από πρωτόδικη θετική απόφαση.
Αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης όπου οι εφετειακές αποφάσεις ήταν κατά της Εθνικής, αλλά η πρόταση του εισηγητή είναι υπέρ της Εθνικής. Για το ενδεχόμενο να μπεί πλαφόν στις απαιτήσεις μας με νομοθετική ρύθμιση απαντήθηκε ότι δεν μπορεί να μπεί σε ήδη υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις ενώ νόμος με πλαφόν δεν στέκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο μπορεί να βάλει ποινή και πρόστιμο σε μια χώρα, δεν δίνει όμως απάντηση στο άμεσο αίτημα μας. Η όλη διαδικασία είναι άλλωστε χρονοβόρα και κοστοβόρα.
Συναδέλφισσες, -οι,
Το Υπουργείο, προσπαθώντας να απαλλαγεί από την πίεση του Συνδικάτου και να διασπάσει το ενιαίο μέπωπο συνταξιούχων-εργαζομένων που το διατηρήσαμε αρραγές όλα αυτά τα χρόνια, κρατάει για τρίτο μήνα τώρα απλήρωτους τους εργαζόμενους και χωρίς διοίκηση το ΙΓΜΕ υποδεικνύοντας σαν ενόχους τους συνταξιούχους που, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματα τους, προχώρησαν σε όποιες νομικές ενέργειες κρίθηκαν σκόπιμες από τους δικηγόρους τους προκειμένου να πιεστεί το Υπουργείο να υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις (κατάσχεση λογαριασμών, ασφαλιστικά μέτρα για τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΓΜΕ, πλειστηριασμός του κτιρίου της Παιανίας κλπ.)
Μέχρι το τέλος του μήνα μας ανακοίνωσε ο Υπουργός ότι θα «λύσει» το πρόβλημα του ΙΓΜΕ με τροπολογία που θα καταθέσει στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, χωρίς όμως να ανακοινώνει τίποτα για το περιεχόμενο της τροπολογίας και αρνούμενος κάθε διαβούλευση για το μέλλον του ΙΓΜΕ. Παρόλες τις αντιδράσεις πολλών εν ενεργεία συναδέλφων, που σε ένα βαθμό τις κατανοούμε όταν οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι 3 μήνες τώρα και το φάσμα της διάλυσης του ΙΓΜΕ κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, εμείς θεωρούμε ότι η μόνη γραμμή σωτήριας για το ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους αλλά και για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είναι η τακτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα. Δηλαδή:
·        Παράλληλα με τη δικαστική διεκδίκηση ασκούμε συντονισμένη συνδικαλιστική πίεση με τους δύο συλλογικούς φορείς, ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ και Συνδικάτο.
·        Επιμένουμε στην πρόταση μας για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η πρόταση μας αυτή βρίσκεται σε μια κατεύθυνση προσπεράσματος της χρονοβόρου διαδικασίας των δικαστηρίων, αρκεί να δίνει τη δυνατότητα ενός θεμιτού συμβιβασμού μέσα σε προσδιορισμένα χρονικά πλαίσια και με την κατοχύρωση από τους νομικούς μας συμβούλους ότι η όποια συμφωνία θα είναι διαρκείας και δεν θα αμφισβητηθεί από την επόμενη Κυβέρνηση ή και τον επόμενο Υπουργό.
·        Σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία δεσμεύει μόνο όσους την προσυπογράψουν και κάθε συνάδελφος θα αποφασίσει μόνος του εάν θα ενταχθεί σε αυτή ή αν θα συνεχίσει τη δικαστική διεκδίκηση.)
Από τη μεριά του Συνδικάτου ΙΓΜΕ παρενέβη ο συναδ.Χάρης Σμυρνιώτης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να παραμείνει το ΙΓΜΕ με την σημερινή του μορφή και να ενισχυθεί για να φέρει σε πέρας το έργο του. Παράλληλα υπογράμισε τον κοινό στόχο που ενώνει εργαζόμενους  και συνταξιούχους που είναι το κοινό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που η νομιμότητα του έχει επικυρωθεί σε ανώτατο επίπεδο. Αλλά δυστυχώς οι δικαστικές αποφάσεις δεν αρκούν και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Πρέπει να ενταθεί η πολιτική και συνδικαλιστική παρέμβαση και αυτό απαιτεί την ενεργό συμμετοχή και παρουσία όλων στις όποιες μορφές κινητοποίησης επιλέγονται από τους συνδικαλιστικούς φορείς, ΕΣΤΥ και ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ. Η κοινή γραμμή καθορίζεται από τους συλλογικούς φορείς και αυτήν καλούνται να υποστηρίξουν οι νομικοί με τις δικές τους παρεμβάσεις. Και γι΄αυτό κλήθηκαν και παραβρέθηκαν σε διάφορες συναντήσεις με τη Διοίκηση και το ΥΠΕΝ,  όποτε κρίθηκε σκόπιμο και ιδιαίτερα στις συζητήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Συναδέλφισσες, -οι,
Ακόμα πιο αποφασισμένοι και αισιόδοξοι μετά την χθεσινή προσωρινή διαταγή συνεχίζουμε  τον αγώνα.
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                     
ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                                   ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
                                                                                                                                                                                                                 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου