Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ


Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει αυτό το φθινόπωρο στα κτήριά του 7 νέες εκθέσεις στις οποίες κυριαρχούν η αρχιτεκτονική και η κεραμική («Ίκαρος. Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988»), ενώ ανάμεσα τους ξεχωρίζει η έκθεση αφίσας – αφιέρωμα στον Toulouse – Lautrec…
Η ιδιαίτερη έκθεση – αφιέρωμα στον Toulouse – Lautrec, «Το νέο Salon Des Cent – Διεθνής έκθεση αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse – Lautrec», δημιουργήθηκε το 2001 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του και 16 χρόνια μετά επιστρέφει στην Αθήνα εμπλουτισμένη με νέα έργα, από τις 25 Σεπτεμβρίου στην Πειραιώς.
Το κεντρικό κτίριο στην Κουμπάρη θα εγκαινιάσει στις 27 Σεπτεμβρίου την έκθεση «Ίκαρος. Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988», όπου θα παρουσιαστούν κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της ροδίτικης βιομηχανίας, από τη συλλογή του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη.
Για τον Οκτώβριο το Μουσείο Μπενάκη έχει προγραμματίσει μέχρι στιγμής τρεις εκθέσεις, δύο κεραμικής – γλυπτικής και μία ενδιαφέρουσα έκθεση αρχιτεκτονικής.
Στις 4 Οκτωβρίου στην οδό Πειραιώς θα εγκαινιαστεί η έκθεση τηςΜαρίτσας Τραυλού, «Κεραμική – Γλυπτική 1990-2017», ενώ το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα φιλοξενήσει από τις 5 Οκτωβρίου την έκθεση «Η μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ».

Τέλος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, από τις 16 Οκτωβρίου, την πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1:1, με θέμα ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων τουΕθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, της περιόδου 1995-2000.Αναλυτικά οι εκθέσεις:

ΤΟ ΝΕΟ SALON DES CENT

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ TOULOUSE-LAUTREC
Κτήριο οδού Πειραιώς, α’ μισό Ισογείου

Εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017

Το Μουσείο Μπενάκη, το περιοδικό GR Design και η Alpha Bankπαρουσιάζουν την έκθεση «Το Nέο Salon des Cent. Διεθνής Έκθεση Αφίσας. Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec.» H έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 στο κτήριο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.
To 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Henri de Toulouse-Lautrec. Με αφορμή την επέτειο αυτή, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Οι αφίσες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, το χειμώνα της ίδιας χρονιάς και έκτοτε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας και στην Αμερική.
Δεκαέξι χρόνια μετά, η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα, εμπλουτισμένη με: Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Henri de Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου.
Δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν από δεκαέξι Έλληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές της έκθεσης του 2001.
Τέλος, την έκθεση πλαισιώνουν προσωπογραφίες του Toulouse-Lautrec που έγιναν με διάφορες τεχνικές σε sketchbooks από τους σπουδαστές τηςΣχολής Βακαλό.
Επιμέλεια: Πάνος Κωνσταντόπουλος

ΙΚΑΡΟΣ

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, 1928-1988
Κεντρικό Κτήριο

Εγκαίνια: 27 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

Η έκθεση «Ίκαρος. Το Εργοστάσιο Κεραμικών της Ρόδου / 1928-1988»παρουσιάζει κεραμικά και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό της ροδίτικης βιομηχανίας. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργίας του εργοστασίου.
Η ιταλική εταιρεία ICARO ιδρύθηκε το 1928 με στόχο την κατασκευή καλλιτεχνικών κεραμικών και κυρίως αντιγράφων των περιζήτητων κεραμικών Ιζνίκ, τα οποία υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα αρχοντικά της Λίνδου. Το 1946, λίγο πριν από την αποχώρηση των Ιταλών, ο Ρόδιος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δ. Χατζηκωσταντής απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών της εταιρείας και στη συνέχεια έγινε ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης με την ελληνική πλέον επωνυμίαΙΚΑΡΟΣ. Ο ξαφνικός θάνατός του το 1987 σηματοδότησε το τέλος του ΙΚΑΡΟΥ.
ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

ΚΕΡΑΜΙΚΗ – ΓΛΥΠΤΙΚΗ 1990-2017
Κτήριο οδού Πειραιώς, 1ος όροφος

Εγκαίνια: 4 Οκτωβρίου 2017
Διάρκεια έκθεσης: 5 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

Η πρώτη αναδρομική έκθεση της Μαρίτσας Τραυλού στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει πεντακόσιες περίπου γλυπτικές συνθέσεις που σκιαγραφούν τους πειραματισμούς της εικαστικού με τις φόρμες, τις τεχνικές και τα υλικά της κεραμικής τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι πολύχρωμες δημιουργίες της, κυρίως από πορσελάνη αλλά και γκρε (stoneware), είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οπτική πραγματικότητα και τον απέραντο κόσμο της θάλασσας. Τα τρισδιάστατα κεραμικά της «Ψάρια», όπως και οι υποβλητικοί της «Αχινοί» μας μεταφέρουν στη μαγεία της σιωπής του βυθού. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της με τα λεπτεπίλεπτα σμήνη ψαριών ζωντανεύει η αίσθηση της αιώνιας ζωής. Πρόκειται για έργα με δυνατή αίσθηση υφής και χρώματος, έντασης και πάθους, που εκφράζουν το μεγαλείο και τη χαρά της ζωής.
Επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΙΖΝΙΚ
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Εγκαίνια: 5 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια έκθεση με θέμα την ακτινοβολία της κεραμικής που προέρχεται από τα εργαστήρια της πόλης του Ιζνίκ κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Τα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα τα αγγεία του 16ου αιώνα, που εκπροσωπούν την περίοδο ακμής των εργαστηρίων, αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει μια διαδρομή που ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα με το πρώτο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων, τον σταδιακό σχηματισμό συλλογών και τις πρώιμες μελέτες και καταλήγει στα εργαστήρια της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Φαλήρου και της Ρόδου που επιχειρούν την αναβίωση των κεραμικών Ιζνίκ.
Ένα τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα ελληνικά κεραμικά του 20ού αιώνα και στη σχέση τους με την αισθητική των Ιζνίκ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα εργαστήρια Κιουτάχεια-Αθήναι,στον Κεραμεικό και τέλος στα εργαστήρια Icaro Rodi της Ρόδου.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1:1
ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
Κτήριο οδού Πειραιώς, 2ος μικρός

Εγκαίνια: 16 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2017

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, την πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1:1, με θέμα ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, της περιόδου 1995-2000. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εμπνευστών και καθοδηγητών του πολύ επιτυχημένου εγχειρήματος, πρόωρα εκλιπόντων Καθηγητών Δημήτρη Μπίρη και Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.
Στο πλαίσιο του πειράματος, είχε ζητηθεί από τους σπουδαστές να επιλύσουν και να υλοποιήσουν από μία διαφορετική κατασκευή κάθε χρόνο, σε κλίμακα Ένα προς Ένα, δηλαδή σε φυσικό μέγεθος: 1. Ένα σκηνικό θεατρικής παράστασης, 2. Ένα πλωτό μέσο σε δεξαμενή εγκατεστημένη στο αίθριο της Σχολής Αρχιτεκτόνων, 3. Τη συναρμολόγηση εξέδρας για βουτιές στην παραλία Λεωνιδίου, 4. Μία γέφυρα ανοίγματος 4.50 μέτρων και αντοχής σε συγκεκριμένο βάρος, 5. Μία πεζογέφυρα και 6. Ένα ανυψωτικό μηχανισμό για ανέλκυση φορτίου 50 κιλών.
Η εφευρετικότητα των προτεινόμενων κατασκευών, η φαντασία στην επίλυση των προβλημάτων, ο ενθουσιασμός και ο υγιής ανταγωνισμός των ομάδων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των πειραματικών μαθημάτων. Η έκθεση είναι φωτογραφική με υλικό από το αρχείο της Σχολής Αρχιτεκτόνων και το προσωπικό αρχείο του Δημήτρη Μπίρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου