Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΔΗΜΟΥ

Δύο νέα βιβλία εξέδωσε η συνάδελφος Ελευθερία Δήμου που συντάσσονται, όχι μόνο με τα γεωλογικά μας ενδιαφέροντα, αλλά και γενικότερα:


- Το πρώτο με τίτλο  «Μετεωρίτες (οι εξ΄ ουρανού επισκέπτες)» μας ταξιδεύει σε κόσμους άγνωστους και διαλύει το πέπλο μυστηρίου που τους καλύπτει. Μελετάται η σύστασή τους, ο τρόπος δημιουργίας τους, η προέλευσή τους (εξ αστεροειδών, Σελήνης, Άρη...) και καταγράφονται οι κυριότερες πτώσεις μετεωριτών σε διάφορες περιοχές της Γης. Ξετυλίγεται το κουβάρι της αρχέγονης ύλης που κρύβουν μέσα τους  και που οδήγησε στη δημιουργία και εξέλιξη των ουρανίων σωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και της Γης.  Είναι οι Μετεωρίτες αποκλειστικά μόνο εχθροί μας ή....και φίλοι;  Ίσως στο ερώτημα αυτό  ο αναγνώστης να βρει  την απάντηση μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου με τις 32 έγχρωμες φωτογραφίες του.




-.Το δεύτερο με τίτλο «Χαλαζίας (και άλλα ορυκτά του πυριτίου)» αναφέρεται σε ένα και μοναδικό ορυκτό που παρόλη την  απλούστατη χημική του σύσταση  (διοξείδιο του πυριτίου), υπερτερεί έναντι όλων των  παγκοσμίως γνωστών ορυκτών, τόσο στον αριθμό των μορφών και χρωματικών ποικιλιών του, όσο και στις πολυάριθμες χρήσεις του. Στην παρούσα εξ’ ολοκλήρου έγχρωμη έκδοση (123 φωτογραφίες και 22 σχέδια) περιγράφεται η κρυσταλλική δομή, οι διάφοροι τύποι (κρυσταλλικοί, μικροκρυσταλλικοί, άμορφοι ), και γίνεται εκτενής περιγραφή των χρωματικών  ποικιλιών του, ενώ παράλληλα ερμηνεύεται  και η αιτία που προκαλεί το εκάστοτε χρώμα τους. Μεγάλο μέρος αφιερώνεται  στις πολυάριθμες τεχνικές εφαρμογές του χαλαζία και των άλλων μορφών του, καθώς οι φυσικές ιδιότητές του -  που περιγράφονται εδώ- , το καθιστούν σπουδαίο βιομηχανικό  προϊόν υψηλής τεχνολογίας  (Χρήση), ενώ παράλληλα άλλες ιδιότητές του -διαφάνεια, λάμψη, χρώμα κ.ά.- το καθιστούν έναν πολύτιμο λίθο (Τέχνη).

Η τιμή για κάθε βιβλίο  είναι 15  ευρώ  και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τα παραγγείλουν μέσω της  ΕΣΤΥ- ΙΓΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου