Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ένας απολογισμός

          
 «Γεωμεταλλευτικό Λαύριο, Γεώτοποι-Γεωδιαδρομές-Γεωπάρκα, Μετεωρίτες, Γεωχημικοί Άτλαντες: Η συμβολή τους στην ανάδειξη της γεωποικιλότητας και τη διατήρηση της γεωμεταλλευτικής – γεωμορφολογικής κληρονομιάς»





Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα με θέμα «Γεωποικιλότητα – Κληρονομιά για το Μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η τύχη του ΙΓΜΕ διακυβεύεται και πάλι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και μάλιστα με πρόσχημα τα αιτήματα των συνταξιούχων, που έχουν δικαιωθεί πανηγυρικά με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μέχρι και τον Άρειο Πάγο.

Η συμμετοχή του κοινού στην Ημερίδα ήταν μεγάλη. Εκτός από τους ευάριθμους πρώην και νυν εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις και χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κομμάτων -ιδιαιτέρως  εμβληματική η παρουσία του Μανώλη Γλέζου-  εκπρόσωποι φορέων, επιστημονικών οργανώσεων και ΑΕΙ.

Ο Μανώλης Γλέζος
Χαιρετισμούς απέστειλαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, υπεύθυνοι για το περιβάλλον και την ενέργεια, καθώς και καθηγητές ΑΕΙ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμ.Μανωλάκου








Η Πρόεδρος της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ Νόρα Χάγιου στην εναρκτήρια εισήγησή της αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ένωσης τονίζοντας τις δραστηριότητές της και τους αγώνες της για τη στήριξη και ενίσχυση του ΙΓΜΕ, καθώς και για τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων των μελών της. Η Πολιτεία δεν μπορεί να αρνείται την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις της προς τους συνταξιούχους, πολύ περισσότερο τώρα που έχουν γίνει τελεσίδικες αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων. Επίσης αναφέρθηκε στην τακτική της Πολιτείας διάλυσης και απαξίωσης του ΙΓΜΕ και στους λόγους για τους οποίους η Ένωση θα συνεχίσει την πολύπλευρη κοινή δραστηριότητά της με τους εργαζόμενους για ένα μέλλον του ΙΓΜΕ αντάξιο της ιστορίας του, αλλά και των αναγκών της κοινωνίας.



Ο συνάδελφος Δ. Μπίτζιος στην επιστημονική εισήγησή του για το Λαύριο τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό εργαστήριο γεωλογικής μελέτης και έρευνας με σύγχρονες και εξελισσόμενες εργαστηριακές τεχνικές. Το Λαύριο εξακολουθεί να έλκει το παγκόσμιο ενδιαφέρον πολλών επίλεκτων επιστημονικών ομάδων ως ανεκτίμητος γεω-πολιτισμικός θησαυρός. Έκλεισε την εισήγησή του αναφερόμενος στις  υψηλού επιπέδου γεωχημικές εργασίες του ΙΓΜΕ για την οριοθέτηση της ρύπανσης και τις προτάσεις αποκατάστασης των επιβαρυμένων περιοχών. Απέδωσε τιμή στους δούλους του αρχαίου Λαυρίου και στους μεταλλωρύχους που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και στους αρχαίους τεχνίτες, τους επιστήμονες και τεχνικούς που, διαχρονικά, έφεραν στο φως και ερμήνευσαν τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων μεταλλευτών, καθώς και σε εκείνους που με το έργο τους προβάλλουν και αναδεικνύουν το γεω-μεταλλευτικό Λαύριο.

Η συνάδελφος Ειρ. Θεοδοσίου στην επιστημονική εισήγησή της για τους Γεωτόπους και Γεωπάρκα αναφέρθηκε ότι πυρηνική έννοια της γεωδιατήρησης είναι οι γεώτοποι, παρουσίασε την ιστορία της γεωλογικής κληρονομιάς και τη διάδοση αυτής της ιδέας στην Ελλάδα, το ΙΓΜΕ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλα αυτά. Ακόμη επεσήμανε τις εθνικές δράσεις και διεθνείς πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς, των γεωτόπων και γεωπάρκων (UNESCO). Τόνισε τον προβληματισμό για τις ευάλωτες- σημαντικές για τη γεωλογική ιστορία, επιστήμη και εκπαίδευση- θέσεις, για το ρόλο της επίσημης Πολιτείας στην Εθνική στρατηγική και τις πολιτικές διατήρησης της κληρονομιάς και της προστασίας των γεωτόπων. Επίσης, παρουσίασε σημαντικούς γεώτοπους, γεωδιαδρομές και γεωπάρκα της Ελληνικής επικράτειας.

Η συνάδελφος Ελ. Δήμου ανέπτυξε το θέμα των Μετεωριτών τονίζοντας ότι θεωρούνται πλέον σύμμαχοι στην επιστημονική έρευνα του διαστήματος, αλλά και άλλων επιστημών. Αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης για τον σχηματισμό και την εξέλιξη του Ηλιακού μας συστήματος. Πρόσθεσε ότι οι Μετεωρίτες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στον προσδιορισμό της ηλικίας της Γης, όπως και ότι χάρη σ’ αυτούς έχουμε πληροφορίες για το απρόσιτο εσωτερικό της Γης. Εκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι «Οι Μετεωρίτες για τους αστροφυσικούς είναι ό,τι τα ιερογλυφικά της Ροζέτας για τους αρχαιολόγους».

Ο συνάδελφος Αλ.Δημητριάδης παρουσίασε την εισήγησή του για τους Τρεις Γεωχημικούς Άτλαντες της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στο ότι η γεωχημική σύσταση του εδάφους και του νερού επηρεάζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και των εκτρεφομένων ζώων, την ποιότητα του πόσιμου νερού και τελικά το τοπικό οικοσύστημα στο σύνολό του. Επιπλέον, ασκεί επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, μέσω της κατανάλωσης νερού και τροφής. Επεσήμανε ότι αυτοί οι  Γεωχημικοί Άτλαντες προβάλλουν τη δυνατότητα των Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Υπηρεσιών, του ΙΓΜΕ συμπεριλαμβανομένου, να συμβάλλουν καθοριστικά στη χάραξη Ευρωπαϊκής στρατηγικής με την ανάληψη κοινών έργων σε ηπειρωτική κλίμακα. 
Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου ΙΓΜΕ Γ.Βουγιουκαλάκης
Ο αντιπρόεδρος της ΟΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης
 
Ο Πρόεδρος του Παν.Συλλόγου ΜΜΜ Τάκη Μαυρίδης
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ  Ανδρ.Πλευράντζης
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Μιχάλης Κωνσταντίνου
Ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ Γ.Τόλιος
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας


Η φωτογραφική κάλυψη έγινε από τους συναδέλφους Β.Ορφανό, Μ.Νάζο και Γ Σκαμνέλο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου