Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΓΜΕ

Επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για το ΙΓΜΕ


Αχαρνές, 5-3-2018
Α.Π. 13/6.3


 ΠΡΟΣ: Κόμματα & Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Γραφεία Κοινοβουλευτικών Ομάδων
1. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
2. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
3. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
5. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
6. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
7. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΘΕΜΑ: Επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης  για το ΙΓΜΕ
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Επί ξυρού ακμής συνεχίζει να βρίσκεται το ΙΓΜΕ, 8 μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας 4480/2017 (αρ. 5) που του επιτρέπει σήμερα να εξασφαλίζει τη λειτουργία του και τη μισθοδοσία των εργαζόμενων σε αυτό.

Η τροπολογία αυτή λήγει σε 4 μήνες (7/7/18) και από την πλευρά του ΥΠΕΝ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια για να βρεθεί ή έστω να δρομολογηθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του Υπουργού ΠΕΝ να συνεχίσει να καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ κατά την αποχώρησή τους, ενώ υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τέτοιες οφειλές του Ινστιτούτου, ύψους άνω των 8 εκ. ευρώ.

Το Συνδικάτο ΙΓΜΕ επιμένει ότι ο μόνος άμεσος και ασφαλής τρόπος διευθέτησης του προβλήματος είναι η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Υπ. Οικονομικών και των ενδιαφερομένων μερών (εργαζόμενοι εν ενεργεία και αποχωρήσαντες), ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη εξωδικαστική λύση για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να λειτουργήσει απρόσκοπτα.
Δυστυχώς, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη στις 5/1/18 επιβεβαιώθηκε η αρνητική στάση του, αφού απέκλεισε ξανά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το θέμα. Στο ερώτημά μας, με ποιο τρόπο σχεδιάζει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πήραμε μόνο τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα, χωρίς κανένα στοιχείο για το περιεχόμενο της σχεδιαζόμενης λύσης.
Από τη δήλωση του κ. Σταθάκη κατά τη συνάντησή μας ότι «μένει αμετακίνητος στις θέσεις που διατύπωσε στην ομιλία του στη Βουλή», σχετικά με την τροπολογία, είναι προφανές ότι σχεδιάζεται κάποια λύση που θα θεσμοθετεί τη μη καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Με βάση τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Ινστιτούτου. Τόσο η μέχρι σήμερα αδράνεια του Υπουργείου, όσο και οι διαφαινόμενες υπό σχεδιασμό «λύσεις», κάνουν πολύ πιθανή την ύπαρξη «εμπλοκών» σε αυτή τη διαδικασία, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την εκ νέου παύση της λειτουργίας του ΙΓΜΕ.


Εκλαμβάνουμε ως εμπαιγμό την έναρξη από τη μια της εκταμίευσης από το ΙΓΜΕ πόρων ερευνητικών – αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ στην επόμενη πενταετία και από την άλλη τη μη επίλυση προβλημάτων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν το ΙΓΜΕ σε οικονομικό αδιέξοδο και λειτουργική παραλυσία, πολύ πριν την περάτωση των προγραμμάτων αυτών. Τη στιγμή μάλιστα που στην τελευταία απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τους ορυκτούς πόρους της χώρας, περιγράφεται ένας αναβαθμισμένος ρόλος για το ΙΓΜΕ.

Για τους παραπάνω λόγους, το Συνδικάτο εργαζομένων στο ΙΓΜΕ σχεδιάζει και πραγματοποιεί σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων, με κύριο στόχο να πετύχουμε τη βέλτιστη ενημέρωση και την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του και η συνέχιση της δράσης και προσφοράς του στην κοινωνία και την Πολιτεία.

Με ετούτη την επιστολή καλούμε και εσάς να προβείτε, συμβάλλετε και συνδράμετε  σε οποιαδήποτε δυνατή πρωτοβουλία για τη λύση του αδιεξόδου που διαφαίνεται στη λειτουργία του ΙΓΜΕ.
Ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας, για να τεκμηριώσουμε πλήρως το αίτημά μας, και ελπίζουμε σε μια άμεση παρέμβασή σας ώστε να υπάρξει πολιτική λύση που να εξασφαλίζει τη λειτουργία του ΙΓΜΕ ως απαραίτητου εργαλείου για την ανάπτυξη της χώρας στους κρίσιμους τομείς των ορυκτών πρώτων υλών, των υπόγειων υδάτων, του γεω-περιβάλλοντος και των φυσικών καταστροφικών φαινομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου