Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ


ΕΣΤΥ – ΙΓΜΕ
                                                                                Αθήνα, 9/5/2018
                                                                                Α.Π. 14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, -οι,

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η φημολογία ότι επίκειται νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ για αλλαγή του θεσμικού χαρακτήρα του ΙΓΜΕ, μετατροπή του σε ΝΠΔΔ με στόχο μεταξύ άλλων (μικρό και ευέλικτο, ιδιωτικοποίηση, υποβάθμιση μεταλλευτικής έρευνας και υδρογεωλογίας) και την απαλλαγή του από τις συνεχώς συσσωρευόμενες, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οικονομικές υποχρεώσεις του προς συνταξιούχους και εργαζόμενους με βάση το συμβόλαιο της Εθνικής.
Το Συνδικάτο εργαζομένων του ΙΓΜΕ, μετά από προκήρυξη κινητοποίησης για την 4/5 στο Μέγαρο Μαξίμου, εξασφάλισε συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Δ. Λιάκο. Θεωρούμε θετική την ριζική αντίθεση του Συνδικάτου στην προοπτική μετατροπής του ΙΓΜΕ σε ΝΠΔΔ καθώς και την εκτίμηση οτι γίνεται «με μόνο στόχο να μεταθέσει στις καλένδες ή να ακυρώσει την εξόφληση των απαιτήσεων που προκύπτουν από τις αποζημιώσεις αποχώρησης του προσωπικού του ΙΓΜΕ», όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της 5/5/2018. Μια τέτοια τοποθέτηση δημιουργεί αντικειμενικά τη βάση για την από κοινού αντιπαράθεση εργαζόμενων και συνταξιούχων απέναντι στα σχέδια που απεργάζεται το ΥΠΕΝ και ο κ. Σταθάκης.
Δεν μας καθησυχάζουν καθόλου οι διαβεβαιώσεις του κ. Λιάκου ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί σύντομα νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, ότι αντίθετα θα κοινοποιηθεί έγκαιρα και θα δοθεί η δυνατότητα διαβούλευσης. Τις ίδιες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις είχαμε και πέρσι για την επίμαχη τροπολογία και είδαμε τι έγινε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, η διοίκηση του ΙΓΜΕ και οι παρατρεχάμενοι, δεν συγκινούνται ούτε από το δίκαιο των αιτημάτων μας, ούτε από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, τις οποίες προσπαθούν να υπονομεύσουν με κάθε μέσο. Το μόνο που ενεργοποιεί την ευαισθησία τους είναι η απειλή κινητοποιήσεων και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποιία φαίνεται ότι μπαίνουμε.
Εμείς θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους και θα πραγματοποιήσουμε και ενημερωτική συγκέντρωση των μελών μας για τα τελευταία δεδομένα από το μέτωπο των δικαστηρίων και τον ενδεικνυόμενο τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων μας, εν όψει της λήξης της 12μηνης αναστολής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

Εκτός όμως από το μέγα θέμα Εθνική υπάρχει το σοβαρότατο πρόβλημα της μείωσης των συντάξεων και αυτό αφορά όλα ανεξαιρέτως τα μέλη μας, παλιούς και νέους συνταξιούχους. Σύμφωνα με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) από 1/1/2019 επίκειται η νέα μείωση των συντάξεων με βάση την «προσωπική διαφορά» που συνεπάγεται μείωση μέχρι και 18% στις ισχύουσες συντάξεις. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επισφαλείς αυταπάτες για το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις, η διάψευση ήρθε από τα πιο αρμόδια χείλη, του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου.
Ακόμα και για τα παράνομα παρακρατηθέντα από τις συντάξεις και παρά τις διαβεβαιώσεις της κ. Αχτσιόγλου, η επιστροφή θα αφορά τις παρακρατήσεις μόνο από τις επικουρικές και όχι από τις κύριες συντάξεις. Όπως δημοσιεύεται στον τύπο του Σαββατοκύριακου μόνο 60 εκ. επιστρέφονται από τα συνολικά 660 εκ. που έχουν παράνομα παρακρατηθεί.
Είναι πολύ αισιόδοξο ότι οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα έχουν καταλάβει τι τους περιμένει και αναδεικνύονται η πρώτη αγωνιστική δύναμη, με σειρά προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. Όχι ΑΠΟΜΑΧΟΙ λοιπόν όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν, αλλά πάντα ΜΑΧΙΜΟΙ και στην πρώτη γραμμή.
Η αμέσως επόμενη κινητοποίηση από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου,ΟΣΕ, ΟΑΕΕ,ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ και Δικηγόρων εξαγγέλλεται για την Τρίτη 15/5 στις 10.00 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείου), με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο Υπουργείο Οικονομίας
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, συνειδητοποιώντας μαζί με όλους τους άλλους συνταξιούχους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να δώσουν το ΄παρών΄. Η προσυγκέντρωση της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ θα είναι στις 10.00 πμ στην οδό Κοραή, στη στάση του ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο.

Το ΔΣ της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου