Πέμπτη 31 Μαΐου 2018









ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: estyigme.blogspot.com
ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ 210-5814943, 6979321918
ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ 210-4132157, 6993558225
                                                                                                    Αθήνα, 30-5-2018
                                                                                                    Α.Π. 22/2018

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το προσωπικό του ΙΓΜΕ, με ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας από το 1987, σε συμφωνία με την Διοίκηση του ΙΓΜΕ, είχε εξασφαλίσει, έναντι μισθολογικών αυξήσεων, την καταβολή εφ΄άπαξ αποζημίωσης κατά την αποχώρηση από την Υπηρεσία (συνταξιοδότητηση, παραίτηση κλπ.). Σε εφαρμογή των παραπάνω καταρτίστηκε μεταξύ του ΙΓΜΕ και της Εθνικής Ασφαλιστικής ασφαλιστήριο συμβόλαιο με συμμετοχή των εργαζομένων στο ασφάλιστρο (50% αρχικά και 25% στη συνέχεια). Τόσο το ασφαλιστήριο συμβόλαιο όσο και μια σειρά πρόσθετες πράξεις συνυπογράφονται από τις εκάστοτε διοικήσεις του ΙΓΜΕ και έχουν την πλήρη κάλυψη της εκάστοτε ηγεσίας του εποπτεύοντος Υπουργείου.
Από το 2009 αρχίζει, πρώτα η καθυστέρηση και στη συνέχεια, η διακοπή της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, που αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να εξασφαλίσουν την υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΙΓΜΕ. Με διάφορες μεθοδεύσεις επιδιώκεται η χρονική μετάθεση της καταβολής των οφειλών, αλλά και η αμφισβήτηση της νομιμότητας του συμβολαίου. Παρόλα αυτά  εκδίδονται σωρεία πρωτοβάθμιων δικαστικών αποφάσεων και στη συνέχεια τελεσίδικων εφετειακών, ενώ το 2016 εκδίδεται και αμετάκλητη απόφαση από τον Άρειο Πάγο (στον οποίο είχε προσφύγει το ΙΓΜΕ για αναίρεση εφετειακής απόφασης), που υποχρεώνει το ΙΓΜΕ στην καταβολή της αποζημίωσης επιβαρυμένη με τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα. Η Ένωση των συνταξιούχων και το Συνδικάτο των εργαζομένων ΙΓΜΕ, εδώ και χρόνια, έχουμε καλέσει τη Διοίκηση και το Υπουργείο στην αναζήτηση λύσης εξωδικαστικού συμβιβασμού, μια ενέργεια στην οποία συνηγόρησε και το Υπουργείο Εργασίας, και το 2016 συγκροτήθηκε σχετική επιτροπή με συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, του ΥΠΟΙΚ, του ΥΠΕΡΓ, της Διοίκησης του ΙΓΜΕ, την Ενωση συνταξιούχων και το Συνδικάτο εργαζομένων. Η επιτροπή συγκλήθηκε δύο φορές (τέλος 2016), εξασφάλισε την καταγραφή των υποχρεώσεων του ΙΓΜΕ αναλυτικά κατ΄ άτομο, και παράλληλα, στο διάστημα αυτό καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις, βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων μέχρι το τέλος του 2016, σε τρείς ομάδες  συναδέλφων.
Από το τέλος του 2016 αναλαμβάνει την ηγεσία του ΥΠΕΝ ο κ. Σταθάκης. Αρνείται να συγκαλέσει την επιτροπή, στη συνάντηση με τους συλλογικούς φορείς δηλώνει ότι δεν θα καταβάλει ούτε 1 € για το ασφαλιστήριο Συμβόλαιο, εξαναγκάζοντας τους δικαιούχους που έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια να προχωρήσουν σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ΙΓΜΕ. Η διοίκηση του ΙΓΜΕ παραιτείται, αντιλαμβανόμενη και τις προσωπικές της ποινικές ευθύνες από την μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ μένουν απλήρωτοι για 6 μήνες και η δραστηριότητα του ΙΓΜΕ παγώνει. Και όλα αυτά για να περάσει τον Ιούλιο του 2017 ο κ. Σταθάκης από τη Βουλή μια αντισυνταγματική τροπολογία, που παγώνει την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων για 12 μήνες, με πρόσχημα την αναζήτηση λύσης σε αυτό το διάστημα για το «οικονομικό πρόβλημα» του ΙΓΜΕ.
Σε ένα μήνα λήγει το 12μηνο που εξασφάλισε ο κ.Σταθάκης και τίποτα δεν έχει γίνει για τη λύση του προβλήματος. Νέες δικαστικές αποφάσεις συσσωρεύονται και διογκώνεται το χρέος του ΙΓΜΕ με τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα. Ακόμα και χωρίς κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών καθυστερεί η πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, γιατί σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου, ακόμα δεν έχει εκταμιευτεί η πρώτη δόση από τον Προϋπολογισμό του 2018, δημιουργώντας επιπλέον νέα προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του ΙΓΜΕ, από το στράγγισμα όλων των λογαριασμών του Ινστιτούτου (Τ.Π., ΕΣΠΑ, Ανταγωνιστικών, κλπ).
Εμείς οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ επανερχόμαστε και θεωρούμε ότι η λύση στο πρόβλημα του ΙΓΜΕ, του μοναδικού φορέα γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας της χώρας, του τόσο απαραίτητου για την όποια αναπτυξιακή εξέλιξη της χώρας, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  1. Εκτέλεση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί, με ένταξη των υποχρεώσεων του ΙΓΜΕ στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου
  2. Σύγκληση της επιτροπής εξωδικαστικού συμβιβασμού, με τη σύνθεση που είχε αποφασιστεί από το ΥΠΕΝ το 2016 (ΥΠΕΝ, Υπ.Οικονομικών, Υπ. Εργασίας, Διοίκηση ΙΓΜΕ, Συνδικάτο Εργαζομένων, Ένωση Συνταξιούχων), προκειμένου να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα και με όλες τις νομικές διασφαλίσεις υλοποίησης της, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές Υπουργών και Κυβερνήσεων.
  3. Τέλος, θα πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης του ΙΓΜΕ για την καταβολή των 2.250€ με  βάση τη ΣΣΕ του 1996 σε όσους συνταξιούχους δεν το έχουν πάρει, παρόλο που αναγνωρίζεται σαν υποχρέωση από το ΙΓΜΕ και στα δικαστήρια και που με τελείως αυθαίρετο τρόπο αρνείται την καταβολή του η σημερινή διοίκηση του ΙΓΜΕ.
Το ΙΓΜΕ πρέπει όχι μόνο να παραμείνει σαν ΝΠΙΔ για να υλοποιήσει το έργο που του έχει ήδη ανατεθεί από την πολιτεία, αλλά να ενισχυθεί με νέο προσωπικό και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και λειτουργία του.
Για το Δ.Σ. της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                                     ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου