Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΝ 20/6/2018


                                                                                          Αθήνα, 21/6/2018
                                                                                          Α.Π.  24/2018
ΘΕΜΑ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ με τον κ.Σταθάκη
Τρεις βδομάδες προτού λήξει, με βάση την τροπολογία της 7/7/2017, η αναστολή των κατασχέσεων, ο κ. Υπουργός θεώρησε χρήσιμο να μας καλέσει στο Υπουργείο  για συνάντηση, προκειμένου να μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το θέμα του ασφαλιστήριου συμβολαίου της Εθνικής. Η συνάντηση, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές (με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω άπρακτη η δικηγόρος κ Καραγιαννάκη από Θεσ/νίκη), πραγματοποιήθηκε τελικά την Τετάρτη 20/6 και παραβρέθηκαν από την πλευρά των συνταξιούχων η Πρόεδρος και η Γ. Γραμματέας της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν συνταξιούχους ( Αλεξανδρή Μ., Καραμπούλια Γ., Κακλαμάνη Π. και Θεοδωροπούλου Γ.). Από την κυβερνητική πλεύρα, εκτός από τον Υπουργό, παρόντες ήταν ο κ. Νικολακάκης, δ/ντής του γραφείου του, οι νομικοί του σύμβουλοι κ.κ.Τσώνα και Σκριβάνου, ο ΓΔ του ΙΓΜΕ κ. Τσαγκάς, η αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΙΓΜΕ κ.Καββαδία και ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Γρηγορίου.
Ο κ. Νικολακάκης  που άνοιξε τη συζήτηση, επικαλέστηκε τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και μας παρουσίασε μία πρόταση που, απροκάλυπτα και χωρίς φιοριτούρες, μας καλούσε να συμβιβαστούμε στα ποσά που εμείς έχουμε καταβάλει, άτοκα, και μάλιστα όχι άμεσα, αλλά σε βάθος 2-3 χρόνων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε η πρόταση απορρίφθηκε από όλους του παραβρισκόμενους από τη μεριά των συνταξιούχων ως απαράδεκτη, ακόμα και προσβλητική για τους δικαιούχους.
Από τη μεριά μας θέσαμε το ζήτημα της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες ο ίδιος ο Υπουργός στη Βουλή είχε δηλώσει ότι είναι σεβαστές. Τονίσαμε ότι για την ανεύρεση εξωδικαστικής λύσης θα πρέπει να λειτουργήσει η επιτροπή που είχε συσταθεί το 2016, με καθοριστική την συμμετοχή του εκπροσώπου του Γενικού Λογιστηρίου, διότι συμφωνίες χωρίς έγκριση του ΥΠΟΙΚ, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη εμπειρία, μόνο παγίδες μπορούν να θεωρηθούν. Η πρόταση του Υπουργού είναι, έτσι κι αλλιώς, απαράδεκτη, αφού ουσιαστικά διαγράφει την ύπαρξη του ασφαλιστήριου συμβολαίου, ένα συμβόλαιο που παρά τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και της σημερινής, να το απονομιμοποιήσουν, δεν τα κατάφεραν και πανηγυρικά δικαιωθήκαμε μέχρι και τον Αρειο Πάγο. Το όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι αυτό το συμβόλαιο και όποια συμβιβαστική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στις προβλέψεις του. Για όποια συμφωνία θα περιλαμβάνει πληρωμή οφειλών σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η υλοποίηση της, ανεξάρτητα από αλλαγές στα πρόσωπα των Υπουργών ή των κυβερνήσεων.
Οι θέσεις μας αυτές περιλαμβάνονται και στο Υπόμνημα που καταθέσαμε τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στο ΥΠΟΙΚ, το οποίο και σας έχουμε διαβιβάσει και ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές από τους συνταξιούχους που διεκδικούν την αποζημίωση της Εθνικής. Τόσο στο Υπόμνημα όσο και στη συνάντηση θεωρούμε επίσης υποχρέωση μας να θέτουμε και το θέμα των 5ετιών, για το οποίο επίσης βρισκόμαστε σε δικαστική διεκδίκηση. Η προηγούμενη Διοίκηση είχε πάρει απόφαση να καταβάλει το ποσό των 2250€, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται ως υποχρέωση και από τη Νομική Υπηρεσία του ΙΓΜΕ, είχε πάρει έγκριση από το ΥΠΕΝ και είχε αρχίσει η καταβολή του στους δικαιούχους. Η σημερινή Διοίκηση του ΙΓΜΕ αυθαίρετα διέκοψε την καταβολή του.
Η απάντηση από την πλευρά του Υπουργού για τη διασφάλιση της υλοποίησης πληρωμών (του ποσού που προαναφερθήκαμε) για την Εθνική, με δόσεις σε διάστημα 2-3 χρόνων ήταν ότι το ποσό θα καταβληθεί σε κάποιο φορέα (π.χ. Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και οι δικαιούχοι θα μπορούν να το παραλαμβάνουν με την παραίτηση τους από κάθε διεκδίκηση. Παρά τη ριζική απόρριψη της πρότασης από όλους τους παρευρισκόμενους ο κ.Νικολακάκης μας παρότρυνε να το συζητήσουμε, σαν μια πρώτη πρόταση, με τα μέλη μας, αποκαλύπτοντας την διάθεση του Υπουργείου να κερδίσει χρόνο, να εμφανιστεί ενδεχόμενα στη Βουλή με νέα τροπολογία παράτασης της αναστολής κατασχέσεων και να καλύψει την έλλειψη επιχειρημάτων του από το γεγονός ότι δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ για την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης επί ένα ολόκληρο χρόνο, παρουσιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση σαν έναρξη διαλόγου που θα θέλει κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί.
Από τη συζήτηση δεν έλειψε ως τελευταίο καταφύγιο και η «απειλή» νομοθετικής παρέμβασης για την αναμόρφωση του ΙΓΜΕ, αρνήθηκαν ότι προτίθενται να το μετατρέψουν σε ΝΠΔΔ, αλλά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό, προφανώς γιατί δεν είναι ποτόσο θελκτικό για τους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ, τους συνταξιούχους αλλά και για την κοινωνία.
Μετά την απορριπτική αποχώρηση μας από τη συνάντηση, ακολούθησε η συνάντηση με το Συνδικάτο και τους νομικούς συμβούλους των εργαζομένων, όπου έγινε περίπου η ίδια πρόταση με κερασάκι στην τούρτα την καταβολή του προσφάτως απορριφθέντος από τον κ. Χουλιαράκη 25% (παράνομη παρακράτηση στους μισθούς των εργαζομένων που ήδη δικαιώνονται στα δικαστήρια).
Συνάδελφοι,
Θεωρούμε ότι με την απόρριψη της πρότασης του ΥΠΕΝ εκφράζουμε την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που διεκδικούν την Εθνική. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση  συναδέλφων συνταξιούχων για το χειρισμό από δω και πέρα. Θα επιδιώξουμε εκ νέου συνάντηση με τον κ. Χουλιαράκη και θα ενημερώσουμε τα μέλη του Κοινοβουλίου (που ήδη έχουμε ξεκινήσει και συναντούμε) για τις εξελίξεις και τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις του κ. Σταθάκη.
Για το Δ.Σ. της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                            
ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                                                 ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου