Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ



Πρόταση εξωδικαστικής ρύθμισης για τις απαιτήσεις συνταξιούχων και εργαζομένων κατά του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.)  
Οι απαιτήσεις:
Με βάση τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη διάθεσή του, το ύψος του κεφαλαίου των απαιτήσεων κατά του Ι.Γ.Μ.Ε. σήμερα είναι:
α) Συνταξιούχοι
Το κεφάλαιο των απαιτήσεων των συνταξιούχων (285 άτομα) ανέρχεται σε 26,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
β) Εργαζόμενοι
Το κεφάλαιο των απαιτήσεων των εργαζομένων (198 άτομα) ανέρχεται σε 13,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Η πρόταση:
Καταβολή του 60% του κεφαλαίου των απαιτήσεων συνταξιούχων και εργαζομένων σε μία δόση εντός του τρέχοντος έτους 2018 με ταυτόχρονη παραίτηση από οιαδήποτε άλλη αξίωσή τους έναντι του Ι.Γ.Μ.Ε. (υπόλοιπο κεφάλαιο, τόκοι υπερημερίας και επιδικίας, δικαστικά έξοδα). Το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο ποσό του κεφαλαίου της απαίτησης κάθε συνταξιούχου και εργαζομένου θα παρακρατηθεί κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 15 παρ. 4 και 62 παρ. 1 περ. ε’ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013).
Η διαδικασία:
Θα προωθηθεί προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει το μηχανισμό της εξωδικαστικής ρύθμισης και ειδικότερα:
·       Τη δέσμευση του ποσού των 24 εκατομμυρίων ευρώ[*] για το σκοπό της εξωδικαστικής ρύθμισης.
·       Την κατάθεση του ποσού αυτού σε ειδικό λογαριασμό.
·       Τη διαδικασία της παραίτησης των εργαζομένων και των συνταξιούχων από κάθε απαίτησή τους έναντι του Ι.Γ.Μ.Ε.
·       Τη διαδικασία εκταμίευσης του ποσού που αντιστοιχεί στο 60% του κεφαλαίου της απαίτησης κάθε συνταξιούχου και εργαζόμενου.



[*] Με βάση τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, το 60% του κεφαλαίου των απαιτήσεων των συνταξιούχων και των εργαζομένων έχει προϋπολογισθεί στο ποσό αυτό. Συγχρόνως, το ποσό των 24 εκ. ευρώ  αποτελεί το (μέγιστο) κονδύλι που δύναται να εξασφαλισθεί για το σκοπό της εξωδικαστικής ρύθμισης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου