Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧ.ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ




Η 4η  Δεκεμβρίου, ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, της προστάτιδας των μεταλλωρύχων και, γενικότερα, όσων εργάζονται με εκρηκτικές ύλες, είναι σε ολόκληρο τον κόσμο ημέρα γιορτής για το μεταλλευτικό κλάδο. Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. θα τιμήσει την ημέρα του κλάδου με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα – μηχανικό του κλάδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ της Σχολής, στις 12πμ.
Γυναίκες που δε φοβήθηκαν τα στερεότυπα, γυναίκες που χάραξαν νέους δρόμους σε ένα σκληρό και απαιτητικό επάγγελμα, γυναίκες που διεκδίκησαν τη θέση τους σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο, γυναίκες που ξεπέρασαν εμπόδια που, σε πολλούς, φάνταζαν ανυπέρβλητα, γυναίκες που στο τέλος κέρδισαν την αναγνώριση. Γυναίκες Μηχανικοί Μεταλλείων - Μεταλλουργοί.
Η εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκου, για τη θέση της γυναίκας μηχανικού στον κλάδο, ξεκινώντας από το σκληρό φράγμα των στερεότυπων που έπρεπε να σπάσει, που έφθανε μέχρι και τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, μέχρι και τις μέρες μας, που παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχουν ακόμη «κάστρα», ορατά και αόρατα, που πρέπει να αλωθούν για τις γυναίκες μηχανικούς του κλάδου.
Καρδιά της εκδήλωσης είναι η συνομιλία δυο γυναικών μηχανικών του κλάδου. Με κοινή αφετηρία τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών και διαφορετικές πορείες, συζητούν μεταξύ τους, μοιράζονται δυνατές εμπειρίες από τον εργασιακό χώρο, δίνουν το στίγμα του επαγγέλματος σε κάθε εποχή, κάνουν απολογισμό της πορείας τους ή σκιαγραφούν το μέλλον τους. Η κα Μάρθα Γρόσσου- Βαλτά, μιας από τις πρώτες μηχανικούς του κλάδου, απόφοιτος της Σχολής στην «τάξη» του 1969 και η Ευτυχία Αβραμίδου, απόφοιτος του 2014.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.  
Από την εκδήλωση, φυσικά, δε θα λείψουν οι παραδοσιακοί λουκουμάδες της γιορτής των μεταλλωρύχων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου