Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

 

Αθήνα, 31 - 9 - 2022

Α.Π.27/2022

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

 

Πέρασε το καλοκαίρι και βρισκόμαστε πάλι:

  • Την Τετάρτη 5/10 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιουχικών οργανώσεων (Πλ.Συντάγματος 10.00 π.μ., προσυγκέντρωση στην έξοδο του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα)
  • Την Τετάρτη 12/10  από 10.30 π.μ. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για καφέ και για να δούμε τις δραστηριότητες του συλλόγου για το επόμενο τρίμηνο.

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 11ΜΗΝΟΥ 2015-16

 

Δημοσιεύτηκε άλλη μια απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορά την αγωγή Αμπαρτζόγλου κλπ κατά ΕΦΚΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Επί της ουσίας είναι η δεύτερη απόφαση που βγαίνει για την ανωτέρω ομάδα συνταξιούχων και αφορά τους συναδέλφους Δούκα Γ., Κασκαμπά Α., Κωνσταντινίδου Ελένη, Κωνσταντίνου Κ. Λαμπροπούλου Ζωή, Μαρκόπουλο Μ., Νίκα Κ., Τσαλαχούρη Ειρ., Τσιτσή Αν. και Φωτοπούλου Λ. για τους οποίους προσκομίστηκαν  βεβαιώσεις μετά από την προδικαστική απόφαση.

Η απόφαση είναι θετική τόσο για την καταβολή των αντισυνταγματικών μειώσεων των κύριων συντάξεων (που έχουν ήδη καταβληθεί το 2020) όσο και των  δώρων (800€) του 11μηνου και μάλιστα εντόκως (6% από την επομένη της επίδοσης της αγωγής 22/5/2017 έως 30/4/19 και με το επιτόκιο του Ν.4607/19 για το επόμενο διάστημα μέχρι την εξόφληση).

Για τους συναδέλφους της ίδιας ομάδας από την Ξάνθη (Επιτρόπου, Κοσιάρης, Κουλάλη, Τσάγκαλη, Τσαμουρτζή) παραπέμπεται η υπόθεση στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής και για τη συναδ. Τάκου ορίζει νέα δικάσιμο για την 27/1/23 προκειμένου να προσκομιστούν νέα ενημερωτικά σημειώματα.

(Αντίγραφο της απόφασης θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στους άμεσα ενδιαφερόμενους).

Ήδη έχουν οριστεί ημερομηνίες για την εκδίκαση των αγωγών σε περιφερειακά πρωτοδικεία (Πειραιά, Κοζάνης, Κρήτης κλπ.) και αναμένουμε την έκδοση αποφάσεων πανομοιότυπων με αυτές της Αθήνας, δεδομένου ότι η τελευταία απόφαση του ΣτΕ έχει προκαθορίσει το πλαίσιο.

 

Για το θέμα τώρα της καταβολής των αναδρομικών σε αυτούς για τους οποίους έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, η κ. Δημητράτου θα επισκεφθεί  ενδεικτικά κάποια κεντρικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα (πχ στον ΕΦΚΑ Κεφαλληνίας) και θα ζητήσει την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Καλό θα είναι οι συνάδελφοι να ενημερώσουν σε ποιο υποκατάστημα υπάγονται, διότι η δικηγόρος δεν το γνωρίζει.

Όπως είχαμε ενημερώσει και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας αυτά που δίνει αμετάκλητα το ΣτΕ στους συνταξιούχους με αγωγές ως 31/7/2020 είναι:

·         Αναδρομικά 11 μηνών για μειώσεις επικουρικών και Δώρων επικουρικών (φτάνουν μέχρι 4.300 ευρώ)

·         Αναδρομικά 11 μηνών για Δώρα κύριων συντάξεων (μέχρι 800 ευρώ)

·         Τόκο (6% ως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) στα ποσά που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και σε αυτά που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα Δώρα.

Οι αποφάσεις αφορούν περίπου 400.000 συνταξιούχους με αγωγές ως 31/7/2020 και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να διευκολύνει νομοθετικά τη λήξη των περαιτέρω δικαστικών διενέξεων αποδίδοντας σε όλους τα ποσά που διεκδικούν.

Στο καθαρά ουσιαστικό σκέλος της υπόθεσης όμως, και με δεδομένο ότι η απόφαση του ΣτΕ μιλά για «νομοθετική παράλειψη» στην πληρωμή όλων των αναδρομικών, το ζήτημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι αν θα επεκτείνει την ισχύ της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους, μια που έχουν τις ίδιες περικοπές με αυτούς που τις διεκδίκησαν στα δικαστήρια.

Ανεξάρτητα όμως από την άμεση εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για όσες δίκες δεν έχουν ολοκληρωθεί, υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι η καταβολή έστω των αναδρομικών 11μηνου σε όλους τους  συνταξιούχους είτε είχαν κάνει αγωγές είτε όχι. Αυτό είναι υποχρεωτικό για την διασφάλιση στοιχειώδους συνταγματικής ισονομίας.

Γι΄ αυτό και είναι σημαντική η συμμετοχή μας στην κινητοποίηση των συνεργαζόμενων  συνταξιουχικών οργανώσεων της 5 Οκτώβρη 10.00 π.μ. στο Σύνταγμα με αιτήματα:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 Ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα.
  • Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρίες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
  • Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μηνου που παράνομα παρακρατούνται δίχως προαπαιτούμενα.
  • Να αποδοθεί το 0.5% του ΑΕΠ που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και επί 3 χρόνια δεν το αποδίδει, ποσό που έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια.
  • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία..

 Να μην λείψει κανένας από την Παναττική συγκέντρωση στις 5 Οκτώβρη, ημέρα Τετάρτη, στη Πλατεία Συντάγματος στις 10π.μ.

 

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΤΥ- ΙΓΜΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου