28 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 27/6/2018


ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Τοποθετήσεις βουλευτών για το επίμαχο ζήτημα του ΙΓΜΕ

Γεώργιος Σταθάκης Υπουργός

Η δεύτερη παράταση αναστολής εκτέλεσης αφορά το ΙΓΜΕ. Σας υπενθυμίζω ότι πριν από έναν χρόνο είχαμε ψηφίσει τη δωδεκάμηνη αναστολή κατασχέσεων κατά του ΙΓΜΕ που είχαν εγερθεί από συνταξιούχους του ΙΓΜΕ.
Προτείνεται η παράταση αυτή να επεκταθεί για τέσσερις ακόμα μήνες, έχοντας ως δεδομένο -τότε το είχαμε υποσχεθεί- ότι θα υπάρξει ο νέος νόμος για το ΙΓΜΕ, ο οποίος είναι έτοιμος και βγαίνει σε διαβούλευση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, γι’ αυτό και η παράταση των τεσσάρων μηνών είναι υπεραρκετή, διότι θα έχει ψηφιστεί πλέον ο νέος νόμος για το ΙΓΜΕ, ο οποίος αναμορφώνει πλήρως τον Οργανισμό αυτόν και ταυτόχρονα θα προστατεύει και την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΙΓΜΕ για προφανείς λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
Γιώργος Αρβανιτίδης

Θα ήθελα, τέλος, να αναφερθώ στην τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Έχω μιλήσει κι άλλες φορές σε αυτήν την Αίθουσα για τον ευφάνταστο τρόπο που νομοθετεί η Κυβέρνησή σας, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ειδικά για τις τροπολογίες της «πρώτη φορά Αριστεράς», τη μια παρουσιάζονται τροπολογίες που δεν έχουν καν κατατεθεί, την άλλη αναφέρονται ρυθμίσεις στις συνοδευτικές εκθέσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν στο Σώμα των άρθρων, την τρίτη έχουμε κρυπτοτροπολογίες και αυτήν τη φορά το κρούσμα προέρχεται και πάλι από τον αγαπητό Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος τι μας λέει με την υπ’ αριθμόν 1629 τροπολογία που φέρνει με δύο άρθρα, ένα για το Κτηματολόγιο και ένα για το ΙΓΜΕ;

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας προαναγγέλλει και προεξοφλεί μάλιστα την ψήφιση νόμου εντός των προσεχών ημερών. Προκαταλαμβάνει και τη Βουλή. Αυτήν τη φορά το έχετε τερματίσει. Κι όλα αυτά ενώ πριν λίγες μέρες είχατε φέρει στον νόμο για τη θαλάσσια χωροταξία, τροπολογία, που τελικά την αποσύρατε, για τη ρύθμιση των οφειλών προς εργαζόμενους. Είχε πει μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης -και θα σας διαβάσω από τα Πρακτικά της Ολομέλειας- όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού επί λέξει: «Υπήρχε μια διάταξη που ετοιμάζαμε αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Βρέθηκε ένας τρόπος ο οποίος θα κάνει συμβατή τη δέσμευση απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».
Και τώρα τι βλέπουμε; Βλέπουμε 220 χιλιάδες ευρώ για τόκους υπερημερίας, τόσο θα είναι το κόστος της περαιτέρω παράτασης της αναστολής διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ΙΓΜΕ. Παράταση στην παράταση, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Και οι επιβαρύνσεις αυξάνονται για τους Έλληνες φορολογούμενους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
 Θέλω ελάχιστο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
Και όλα αυτά επειδή καθυστερήσατε να εφαρμόσετε δικαστικές αποφάσεις και να βρείτε λύσεις για να έρθετε μεθαύριο και να αλλάξετε όλο το νομικό καθεστώς του ΙΓΜΕ. Πέρασε ένας χρόνος από την πρώτη τροπολογία που έδινε την παράταση η οποία λήγει σε λίγες μέρες και δεν έχετε δώσει καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα του ΙΓΜΕ. Πετούσατε διαρκώς την μπάλα στην εξέδρα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τι σκοπεύετε να κάνετε με το Ινστιτούτο. Το ΙΓΜΕ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφώς υποβαθμισμένο και σε οικονομικό αδιέξοδο τη στιγμή που χάνεται η σημαντικότερη εμπειρία των στελεχών του λόγω αποχωρήσεως συνταξιοδότησης και μη επαρκής στελέχωσης για να απορροφηθεί, να μεταφερθεί αυτή η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει. Και όλα αυτά σε εποχές που η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ορυκτών πόρων είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Ένωσης.
Σε όλες σχεδόν τις χώρες τα αντίστοιχα ΙΓΜΕ είναι οι κύριοι φορείς έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογίας και ταυτόχρονα σύμβουλοι, όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και της βιομηχανίας.
Τέλος, τα Ινστιτούτα αυτά έχουν κατορθώσει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από ιδιωτικά έργα και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, την πρότασή σας για την εξέλιξη του ΙΓΜΕ σε ένα σύγχρονο ινστιτούτο με ευέλικτη δομή που θα προσαρμόζεται σε επιστημονικές και οικονομικές προτεραιότητες της χώρας και της ένωσης στο ,,,, του αντικείμενο. 
Διαμάντω Μανωλάκου
Διότι το ίδιο κάνετε και με την τροπολογία του ΙΓΜΕ. Χρησιμοποιείτε τους εργαζόμενους για να προωθήσετε τη συρρίκνωση του ΙΓΜΕ. Το ονομάζετε, μάλιστα, στην τροπολογία «νέο ΙΓΜΕ». Αλήθεια, ποιο είναι αυτό; Δεν το ομολογείτε. Ποιο είναι το «νέο ΙΓΜΕ» που επικαλείστε στην τροπολογία; Υπάρχουν αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΜΕ που αφορούν το επιχειρησιακό σχέδιο, με ΙΓΜΕ που θα έχει διακόσιους εργαζόμενους -όταν η προηγούμενη Διοίκηση προέβλεπε πεντακόσιες τριάντα οργανικές θέσεις- που υποβαθμίζει τη μεταλλευτική έρευνα, παραδίδει φιλέτα στα μεταλλευτικά μονοπώλια, προβλέπει αναθέσεις εργασιών σε τρίτους, ιδιώτες και εργασιακές σχέσεις γαλέρας.
Ή ακόμα, γιατί παρά τη σωρεία θετικών εφετειακών αποφάσεων, καθώς και του Αρείου Πάγου, δεν πληρώνετε στους συνταξιούχους του ΙΓΜΕ ό,τι χρωστάτε και πιέζετε να συμβιβαστούν μόνο με το 10% όλων των οφειλών; Αυτό και αν είναι πετσόκομμα.
Εμείς θα σας δώσουμε για τα Πρακτικά και την ανακοίνωση της Ένωσης Συνταξιούχων Τέως Υπαλλήλων του ΙΓΜΕ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Διαμάντω Μανωλάκου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ανακοίνωση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Υπερψηφίζουμε την πρώτη παράγραφο που αφορά το Κτηματολόγιο και την παράταση. Συνολικά στη συγκεκριμένη τροπολογία θα πούμε «ΠΑΡΩΝ».
  
Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς (ΔΗ.ΣΥ)
Στην επόμενη τροπολογία, τη με γενικό αριθμό 1629 και ειδικό 44, για το Κτηματολόγιο και την αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων κατά του ΙΓΜΕ, τοποθετούμεθα στο «ΠΑΡΩΝ» για τον λόγο ότι ναι μεν ως προς το πρώτο σκέλος του Κτηματολογίου είναι μια ανάγκη που πρέπει να ρυθμιστεί, αλλά ως προς το δεύτερο σκέλος υπάρχει ο εξής προβληματισμός: αναστέλλεται η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων που έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις σε εργατικές διαφορές στους δικαιούχους.
Θα πούμε λοιπόν «ΠΑΡΩΝ» για έναν και μοναδικό λόγο: Να εξασφαλιστεί η εργασία των ήδη υπηρετούντων και σε σχέση με το σύντομο της αναστολής θα ευχηθούμε να μην υπάρχει περαιτέρω άλλη αναστολή και οι άνθρωποι να μπορούν να εκτελέσουν τις αποφάσεις και να ικανοποιήσουν τα δικαιώματά τους.

27 Ιουνίου 2018

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΑΚΗ


ΕΝΩΣΗΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ                                                  ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: estyigme.blogspot.com
ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ 210-5814943, 6979321918
ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ 210-4132157, 6993558225
                                                                               
                                                                     
Αθήνα 27/6 /2018
                                                                                          Α.Π.  26/2018
ΘΕΜΑ: ΝΕΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΑΚΗ

Πριν από ένα χρόνο, ο κ. Υπουργός εισήγαγε αιφνιδίως τροπολογία για την απαγόρευση εκτελέσεων σε βάρος του ΙΓΜΕ με στόχο να ανασχέσει την εκτέλεση τελεσιδίκων αποφάσεων σε βάρος του. Η τροπολογία αυτή υπερψηφίστηκε και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό όμως όχι μόνον να μην στερηθούν τα δεδουλευμένα τους οι εν ενεργεία υπάλληλοι αλλά -και κυρίως- προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα, προς όφελος πάντα εργαζομένων και συνταξιούχων, για τις νόμιμες και δίκαιες μισθολογικές τους απαιτήσεις. Το Υπουργείο επί ένα χρόνο δέν έπραξε τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση. Οι ξεχωριστές συναντήσεις του Υπουργού με συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους του ΙΓΜΕ, λίγο πριν τη λήξη της τροπολογίας προφανώς δεν εντάσσονται στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος αλλά στην απόπειρα να βρεθεί έρεισμα ώστε να παραταθεί η διάρκεια της απαγόρευσης αναγκαστικής εκτέλεσης τελεσιδίκων αποφάσεων σε βάρος του ΙΓΜΕ. Αυτό όμως, ενόψει της επί ένα έτος απραξίας αλλά και της εδηλωμένης πρόθεσης του Υπουργού να μην καταβάλει τις μισθολογικές παροχές που οφείλονται τόσο σε συνταξιούχους όσο και σε εν ενεργεία υπαλλήλους, συνυπολογιζομένου και του γεγονότος ότι ήδη καθηγητές της Νομικής Σχολής έχουν εκδώσει γνωματεύσεις για αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υπερψήφισης οποιασδήποτε παράτασης της επίμαχης τροπολογίας. Αντιθέτως αυτή πρέπει να καταψηφιστεί και το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του για την επίλυση του ζητήματος στην κατεύθυνση της καταβολής των μισθολογικών παροχών σε όλους τους δικαιούχους και όχι στην κατεύθυνση φαλκίδευσης των δικαιωμάτων τους.»
Η νέα τροπολογία σε ότι αφορά στο εισηγητικό της μέρος δημιουργεί κάποια εύλογα ερωτήματα που ταυτόχρονα αποτελούν και επιχειρήματα με βάση τα οποία θα πρέπει να καταψηφιστεί:
·      

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ1629/44 26.6.2018

  • Αρ. Τροπολογίας: 1629/44 26.6.2018
    Αρχείο: .pdf
    Περιγραφή: Παράταση προθεσμίας οριστικοποίησης πρώτων εγγραφών Κτηματολογίου και παράταση αναστολής εκτέλεσης κατά του ΙΓΜΕ.


https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10777947.pdf

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΝ 20/6/2018


                                                                                          Αθήνα, 21/6/2018
                                                                                          Α.Π.  24/2018
ΘΕΜΑ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ με τον κ.Σταθάκη
Τρεις βδομάδες προτού λήξει, με βάση την τροπολογία της 7/7/2017, η αναστολή των κατασχέσεων, ο κ. Υπουργός θεώρησε χρήσιμο να μας καλέσει στο Υπουργείο  για συνάντηση, προκειμένου να μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το θέμα του ασφαλιστήριου συμβολαίου της Εθνικής. Η συνάντηση, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές (με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω άπρακτη η δικηγόρος κ Καραγιαννάκη από Θεσ/νίκη), πραγματοποιήθηκε τελικά την Τετάρτη 20/6 και παραβρέθηκαν από την πλευρά των συνταξιούχων η Πρόεδρος και η Γ. Γραμματέας της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν συνταξιούχους ( Αλεξανδρή Μ., Καραμπούλια Γ., Κακλαμάνη Π. και Θεοδωροπούλου Γ.). Από την κυβερνητική πλεύρα, εκτός από τον Υπουργό, παρόντες ήταν ο κ. Νικολακάκης, δ/ντής του γραφείου του, οι νομικοί του σύμβουλοι κ.κ.Τσώνα και Σκριβάνου, ο ΓΔ του ΙΓΜΕ κ. Τσαγκάς, η αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΙΓΜΕ κ.Καββαδία και ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Γρηγορίου.
Ο κ. Νικολακάκης  που άνοιξε τη συζήτηση, επικαλέστηκε τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και μας παρουσίασε μία πρόταση που, απροκάλυπτα και χωρίς φιοριτούρες, μας καλούσε να συμβιβαστούμε στα ποσά που εμείς έχουμε καταβάλει, άτοκα, και μάλιστα όχι άμεσα, αλλά σε βάθος 2-3 χρόνων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε η πρόταση απορρίφθηκε από όλους του παραβρισκόμενους από τη μεριά των συνταξιούχων ως απαράδεκτη, ακόμα και προσβλητική για τους δικαιούχους.
Από τη μεριά μας θέσαμε το ζήτημα της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες ο ίδιος ο Υπουργός στη Βουλή είχε δηλώσει ότι είναι σεβαστές. Τονίσαμε ότι για την ανεύρεση εξωδικαστικής λύσης θα πρέπει να λειτουργήσει η επιτροπή που είχε συσταθεί το 2016, με καθοριστική την συμμετοχή του εκπροσώπου του Γενικού Λογιστηρίου, διότι συμφωνίες χωρίς έγκριση του ΥΠΟΙΚ, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη εμπειρία, μόνο παγίδες μπορούν να θεωρηθούν. Η πρόταση του Υπουργού είναι, έτσι κι αλλιώς, απαράδεκτη, αφού ουσιαστικά διαγράφει την ύπαρξη του ασφαλιστήριου συμβολαίου, ένα συμβόλαιο που παρά τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων διοικήσεων, αλλά και της σημερινής, να το απονομιμοποιήσουν, δεν τα κατάφεραν και πανηγυρικά δικαιωθήκαμε μέχρι και τον Αρειο Πάγο. Το όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι αυτό το συμβόλαιο και όποια συμβιβαστική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στις προβλέψεις του. Για όποια συμφωνία θα περιλαμβάνει πληρωμή οφειλών σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η υλοποίηση της, ανεξάρτητα από αλλαγές στα πρόσωπα των Υπουργών ή των κυβερνήσεων.
Οι θέσεις μας αυτές περιλαμβάνονται και στο Υπόμνημα που καταθέσαμε τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στο ΥΠΟΙΚ, το οποίο και σας έχουμε διαβιβάσει και ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές από τους συνταξιούχους που διεκδικούν την αποζημίωση της Εθνικής. Τόσο στο Υπόμνημα όσο και στη συνάντηση θεωρούμε επίσης υποχρέωση μας να θέτουμε και το θέμα των 5ετιών, για το οποίο επίσης βρισκόμαστε σε δικαστική διεκδίκηση. Η προηγούμενη Διοίκηση είχε πάρει απόφαση να καταβάλει το ποσό των 2250€, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται ως υποχρέωση και από τη Νομική Υπηρεσία του ΙΓΜΕ, είχε πάρει έγκριση από το ΥΠΕΝ και είχε αρχίσει η καταβολή του στους δικαιούχους. Η σημερινή Διοίκηση του ΙΓΜΕ αυθαίρετα διέκοψε την καταβολή του.