Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 30/3/2016

ΕΣΤΥ ΙΓΜΕ
                                                                                                                        1/4/2016
Συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων και εργαζομένων του ΙΓΜΕ έξω από το ΥΠΕΝ και, παρόλο που δεν έγινε δυνατή η συνάντηση με τον Υπουργό, αντιπροσωπεία της ΕΣΤΥ (Χάγιου, Κανταρτζή) και του Σωματείου Εργαζομένων είχαμε 3ωρη συνάντηση με τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργού κ.Σερμπέτη.
Συζητήθηκαν πρώτα τα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του ΙΓΜΕ (έγκριση προϋπολογισμού, Νοσηλευτικό Συμβόλαιο, προσλήψεις προσωπικού, Ε.Ε. κλπ.) θέματα που επηρεάζουν άμεσα και την ικανοποίηση των δικών μας αιτημάτων. Ειδικά το θέμα της έγκρισης του Προϋπολογισμού του ΙΓΜΕ, που, όπως ειπώθηκε από τον Νομικό Σύμβουλο, είναι θέμα ημερών η λύση του, είναι καθοριστικό για την έναρξη υλοποίησης της απόφασης του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ για την καταβολή των 2.250€ από τις 5ετίες στους συνταξιούχους που το δικαιούνται.
Για το θέμα του ασφαλιστήριου Συμβολαίου της Εθνικής  ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού μας ενημέρωσε ότι έγιναν συζητήσεις με τους αρμόδιους του Γενικού Λογιστηρίου στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα και προβάλλονται νομικού χαρακτήρα αιτιάσεις και κυρίως ότι το ΓΛ δεν δέχεται τη θέση μας όπως διατυπώθηκε από τον Νομικό μας σύμβουλο τον Κ.Καραμπούλια, ότι για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης στο πρόβλημα προϋπόθεση είναι η αναγνώριση  της νομιμότητας της οφειλής προς όλους τους δικαιούχους, συνταξιούχους και εργαζόμενους. Παρά το άτοπο αυτής της ένστασης του ΓΛ, δεδομένου ότι το Συμβόλαιο της Εθνικής είναι ενιαίο και η νομιμότητα του ανεξάρτητη από το πότε αποχωρούν από την εργασία στο ΙΓΜΕ για οποιοδήποτε λόγο οι δικαιούχοι (όπως επιβεβαιώνεται πλέον και από την απόφαση του Αρείου Πάγου), τόσο το ΓΛ όσο και το ΥΠΕΝ, δεν αντιπροτείνουν κάτι συγκεκριμένο στην τοποθέτηση μας, παρόλο που στην προηγούμενη συνάντηση μας στις 7/3 άνοιξε υποτίθεται ένας διάλογος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του νομικού παραστάτη κ. Καραμπούλια ουδέποτε έθεσε θέμα “αναγνώρισης νομιμότητας” αλλά την ανάγκη εξωδικαστικής ρύθμισης του θέματος για το σύνολο όσων έχουν προσφύγει δικαστικά προς αμοιβαίο κοινό όφελος .
 Το κυριότερο πρόβλημα σε σχέση με το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με
την ενημέρωση του κ.Σερμπέτη, είναι ότι δηλώνει αναρμοδιότητα και πετάει το μπαλάκι στο ΓΛ.  Όπως και με τη Διοίκηση του ΙΓΜΕ, που ιδρώσαμε για να πειστεί το ΔΣ να πάρει τη γνωστή απόφαση που καλεί το Υπουργείο να δώσει λύση στο πρόβλημα του Συμβολαίου, έτσι και το ΥΠΕΝ αρνείται να πάρει υπεύθυνη θέση και να ενημερώσει γραπτώς το ΓΛ για την οφειλή του δημοσίου προς τους δικαιούχους και περιορίζεται σε προφορικές παραινέσεις.
Στο ερώτημα, πέρα από τη συνολική διευθέτηση, για το τι προτίθενται να κάνουν για το άμεσο θέμα, των 2,5 εκ.€ που βάσει εφετειακών αποφάσεων πρέπει να δοθούν άμεσα στους δικαιούχους, προσπάθησε με ανεπίτρεπτο τρόπο να μεταφέρει την ευθύνη στους συναδέλφους για όποια δυσλειτουργία προκύψει για το ΙΓΜΕ, κάτι που έκαναν άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι, διοικήσεις και πολιτική ηγεσία, ενώ ήταν φανερή η προσπάθεια ηθικού εκβιασμού προς τους συνταξιούχους ώστε να μην πιέσουν για την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία του ΙΓΜΕ.
Μετά από αυτά δηλώσαμε ότι δεν δίνεται λύση, θα επιμείνουμε στη συνάντηση με τον Υπουργό  και θα απαιτήσουμε υπεύθυνη τοποθέτηση για το θέμα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Γι' αυτό συνάδελφοι παραμένουμε σε επιφυλακή. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι δικαστικές αποφάσεις, όσο ξεκάθαρες και ευνοϊκές για μας και αν είναι, δεν είναι αρκετές για να υποχρεώσουν διοικήσεις και πολιτική ηγεσία στην ανάληψη των υποχρεώσεων τους. Και για αυτό είναι καθοριστική η παρουσία και συμμετοχή όλων μας στις επόμενες κινητοποιήσεις όπως και η αγωνιστική συμπαράταξη με όλους όσους αφορά στο συμβόλαιο, συνταξιούχους και εργαζόμενους.
                                            
                                             Η Γ.Γραμματέας                 Νόρα Χάγιου

                                             Η αν.Γ.Γραμματέας          Πέπυ Κανταρτζή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου