Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΝ 1/10/2018


ΕΣΤΥ – ΙΓΜΕ
                                                                      Αθήνα, 2-10-2018
                                                                      Α.Π. 32/2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πραγματοποιήθηκε χθες 1/10 η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη για την επίμαχη πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Από τη μεριά του ΥΠΕΝ παρόντες ήταν, εκτός από τον Υπουργό, ο κ. Νικολακάκης, Δ/ντής του γραφείου του και οι νομικοί του σύμβουλοι, από το ΙΓΜΕ ο ΓΔ, η αντιπρόεδρος κ. Καββαδία και ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Γρηγορίου. Από τη μεριά μας παρούσες ήμασταν Πρόεδρος και ΓΓραμματέας της ΕΣΤΥ  και οι δικηγόροι Αλεξανδρή Μ., Κακλαμάνη Σπ., Καραμπούλια Γ., Βογιατζής Δ.,  Κεμπερά Στ. , Λουμίτης Δ. και  εκπρόσωποι από το γραφείο του κ. Γκώνια.
Πριν από την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι, που είχαν παραβρεθεί και στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδικάτου που προηγήθηκε, μας ενημέρωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στο ποσό των 24 εκ. €, που δηλώθηκε ότι θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό, και το ποσοστό του 60% του κεφαλαίου (από την άθροιση των αγωγών το ποσό, με βάση το 60%,  υπερβαίνει τα 24 εκ., πολύ περισσότερο που υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένων συναδέλφων που έχουν απευθυνθεί σε άλλους δικηγόρους ή και δεν έχουν προχωρήσει σε αγωγές).  Άρα το ποσοστό επί του κεφαλαίου ενδέχεται να μην είναι τελικά 60% αλλά αρκετά μικρότερο.
Η παρουσίαση του Υπουργού περιορίστηκε στη δήλωση ότι η πρόταση του είναι μια πρόταση (ισοπεδωτικής, το σχόλιο δικό μας) ισότητας με ενιαίο ποσοστό 60% για όλους, συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Στην τοποθέτηση μας οι εκπρόσωποι της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι το ΥΠΕΝ συνεχίζει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Ακόμα και σε αυτές τις συναντήσεις, που έχουν το ίδιο αντικείμενο, επιθυμεί να μας αντιμετωπίζει χωριστά, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Δεν θεώρησε σκόπιμο μάλιστα να μας στείλει την πρόταση για τη νομοθέτηση του νέου μορφώματος του ΕΑΓΜΕ, θεωρώντας προφανώς ότι δεν μπορούμε, εμείς που δουλέψαμε 30 και 40 χρόνια στο ΙΓΜΕ,  να έχουμε άποψη για την τύχη του Ινστιτούτου. Πολύ περισσότερο δε, που η πρόταση, με το άρθρο 27 των μεταβατικών διατάξεων, αποβλέπει στο να επιβάλει εκβιαστικά την πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού.
H Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επαίρεται ότι προχώρησε σε ανασύσταση του ΙΓΜΕ από το ανεκδιήγητο ΕΚΒΑΑ, να μην προχωρήσει στην διάλυση, ουσιαστικά, ενός ιστορικού Ινστιτούτου και, αντί να μοιράζει την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου σε εκκαθαριστές και σε υψηλά αμοιβόμενα στελέχη, τόσα που δεν είχε ποτέ το ΙΓΜΕ ούτε όταν απασχολούσε 1300 υπαλλήλους,  να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με μια πιο ρεαλιστική πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πέρα από την αύξηση του συνολικού ποσού των 24 εκ. μέχρι το τέλος του 2018, για να καλυφθεί πραγματικά το ποσοστό το 60% που αναφέρεται στην τελευταία πρόταση του ΥΠΕΝ, μπορεί να προβλεφθεί μία επιπλέον δεύτερη δόση για το 2019, ώστε να πάρουμε τα χρήματα που μας αναλογούν, και να ξεκαθαριστεί ότι η αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη. Αφορολόγητη ήταν άλλωστε η αποζημίωση πάντα, ακόμα και οι τελευταίες αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν βάσει δικαστικών αποφάσεων το Γενάρη του 2017 (φορολογήθηκαν μόνο οι τόκοι) επί Υπουργίας Σταθάκη και επιβαρύνθηκε μόνο η εισφορά αλληλεγγύης.
 Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μας δοθούν απαντήσεις στα ζητήματα που θέσαμε και θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση, όπως κάθε φορά άλλωστε, και θα προγραμματίσουμε νέα συνάντηση όλων των συνταξιούχων, παρουσία και των δικηγόρων, για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα αλλά και να αποφασίσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες πίεσης για την ικανοποιητική βελτίωση της όποιας ρύθμισης.
Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση είναι του κάθε συναδέλφου για τον αν θα αποδεχτεί ή όχι την όποια πρόταση. Εμείς έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για τις δυνατότητες διεκδίκησης ουσιαστικής βελτίωσης της πρότασης. Και να προτείνουμε συγκεκριμένες ενέργειες παρέμβασης. Όσο πιο ενωμένη, οργανωμένη και μαζική είναι η αντίδραση μας τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει.
 Θεωρούμε ότι οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε στο έπόμενο διάστημα ώστε να αποτρέψουμε  την ψήφιση του Νόμου και να βελτιώσουμε την πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι:
-        Επιστολή για συνάντηση με τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών. Συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο   για να αποσπάσουμε συγκεκριμένο ραντεβού. Τόσο στην επιστολή όσο και στη συνάντηση επαναφέρουμε την παλαιότερη δέσμευση του γραφείου του κ.Χουλιαράκη για εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με ειδική χρηματοδότηση.
-        Ενημέρωση όλων των κομμάτων για το καταστροφικό για το ΙΓΜΕ νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση
-        Συντονισμός με το Συνδικάτο Εργαζομένων για την διεκδίκηση κοινών θέσεων (αποτροπή της διάλυσης του ΙΓΜΕ, αύξηση της χρηματοδότησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έστω και σε ορίζοντα διετίας, απαλλαγή της αποζημίωσης από κάθε φορολογία, εξαίρεση από τη ρύθμιση όλων των άλλων οικονομικών διεκδικήσεων όπως 5ετίες, κλπ.)
Τέλος καλούμε ΟΛΟΥΣ στην αυριανή (Πέμπτη  4/10/2018) πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην πλατεία Εθν. Αντίστασης (Δημαρχείου) στις 10.00 πμ. (προσυγκέντρωση μπροστά στο παλιό ταχυδρομείο) με βασικό αίτημα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και ιδιαίτερο δικό μας σύνθημα:
-        ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
-        ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                     
ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                                               ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου