Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Χαρακτική – Από την προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα

 

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Αθήνα, 4 - 2 - 2022

Α.Π. 3/2022

 

ΘΕΜΑ: Έκθεση «Χαρακτική – Από την προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος) με θέμα «ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ – Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα».

Ο ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ προτείνει μια ομαδική ξενάγηση το Σάββατο 12/2 ώρα 14.00. Η ξενάγηση θα γίνει από την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κ. Εύα Μελά. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στους συναδέλφους:

Τσόμπος Παναγιώτης, 210 6520959

Σμυρνιώτης Χάρης 210 8012504

Κρητικού Ζωή, , 210 6083002

Η είσοδος στην έκθεση, λόγω της Covid-19, επιτρέπεται με rapid τεστ, με
πιστοποιητικό εμβολιασμού και με πιστοποιητικό νόσησης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Σταθμός ΜΟΣΧΑΤΟ Ηλεκτρικού, λεωφορεία 049, 914

Η έκθεση παρουσιάζει έργα από την παλαιολιθική εποχή πριν από 35.000 χρόνια χαραγμένα σε βράχους, μέχρι έργα χαρακτικής της εποχής μας.

Χρειάστηκε 4 χρόνια για να προετοιμαστεί από πολυπληθή οργανωτική επιτροπή, με τη συμβολή 20 μουσείων της χώρας μας και του εξωτερικού, τη συμμετοχή 143 σύγχρονων χαρακτών με 223 έργα τους και την παρουσίαση έργων 30 χαρακτών που έβαλαν την σφραγίδα στην πορεία  της Χαρακτικής στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα.

Δεν πρόκειται απλά για μια παρουσίαση ξεχωριστών και αντιπροσωπευτικών έργων χαρακτικής απ’ όλο τον κόσμο στις τέσσερις βασικές τεχνικές της: την λιθογραφία, την ξυλογραφία, την χαλκογραφία και την μεταξοτυπία. O επισκέπτης αντιλαμβάνεται τον τεράστιο και μοναδικό ρόλο της Χαρακτικής τέχνης στην διάδοση της γνώσης και της συμβολής της στην ιστορική εξέλιξη.  Στον πρόλογο της ενότητας για την χαρακτική της κινέζικης γραφής χαρακτηριστικά αναφέρεται: «οι λέξεις αποτελούν την κληρονομιά της ανθρώπινης σοφίας και την σπουδαιότερη ανακάλυψη και δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας». Χωρίς την χαρακτική, απλά δεν θα είχαμε την αποτύπωση των λέξεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η έκθεση αναπτύσσεται στο χώρο χρονολογικά ώστε να γίνει κατανοητή η πορεία της γραφής, της γνώσης και της χαρακτικής τέχνης. Ξεκινά με τις Προϊστορικές Βραχοχαράξεις από την Κίνα, την Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους Αρχαίους Ιστορικούς Χρόνους με τα σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από Αρχαιολογικά και Ιστορικά μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωράει στην Κίνα με αρχαίες γραφές και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής δανεισμένες από μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην Ευρωπαϊκή χαρακτική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Ιμπρεσιονισμού και της Ιαπωνικής Τέχνης (από Συλλογές). Προχωρά σε Λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από Ελληνικά ιστορικά μουσεία, και σε Χαλκογραφίες Εικόνων του Αγίου Όρους.

Παράλληλα, προβάλλονται video σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που βοηθούν τον επισκέπτη να γνωρίσει στην πράξη τις τεχνικές της χαρακτικής. Μαθαίνει επίσης πώς παράγονταν το χαρτί από την κυταρίνη των φυτών από τους αρχαίους ακόμη χρόνους στην Κίνα για να τυπωθούν με τη βοήθεια της χαρακτικής τέχνης τα διατάγματα των αυτοκρατόρων της για να κυκλοφορήσουν στην αχανή αυτή χώρα. 

Η πορεία αυτή τελειώνει με έργα χαρακτών του τόπου μας, που κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες της νεότερης Ιστορίας του τόπου μας, αλλά και έργα σύγχρονων χαρακτών μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής Χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου