Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ


ΕΣΤΥ ΙΓΜΕ
                                                                                                Αθήνα 3/5/2018
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Κυριακή 13.5.18 ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΓΜΕ (ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ) θα επισκεφτεί την περιοχή της Λαυρεωτικής. Όπως γνωρίζουμε στο Λαύριο και στον ευρύτερο χώρο της Λαυρεωτικής αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα (3500 π.Χ. με κορύφωση τον 5ο και 4ο π.Χ. αι.) έντονη μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα, που συνοδεύτηκε με ανάλογη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Το 1860, μετά από 19 αιώνες σιγής, αρχίζει η νεότερη ιστορία της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, με πρωτοποριακές μεθόδους στη μεταλλευτική-μεταλλουργική δραστηριότητα (εγκαταστάσεις, μηχανουργεία, μεταλλευτικές στοές, φρέατα κτλ.). Τα μνημεία της μεταλλευτικής-μεταλλουργικής επιστήμης και τέχνης των δύο εποχών της Λαυρεωτικής αποτελούν κληροδοτήματα για μας και είναι χρέος μας η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξή τους.
Συνημμένο θα βρείτε ένα αρχείο του συναδέλφου Δημήτρη Μπίτζιου (ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.pdf), που θα είναι ο ξεναγός μας, μαζί με την αρχαιολόγο Μαργαρίτα Νάζου και συνοδό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου (ειδικά για τη Σούριζα, θέση 8, περίπου 9,5 χλμ. από Λαύριο, τα 4 χλμ είναι στο δασικό δρόμο Αγ. Κωνσταντίνος -   Σούνιο).  Για τις ανάγκες της τωρινής μας εξόρμησης και τον περιορισμό του χρόνου, επιλέγουμε προς επίσκεψη σήμερα τις θέσεις: 8, 7, 6, 5, 1, 2 και με αυτήν τη σειρά.

Το πρόγραμμα της εκδρομής ακολουθεί χονδρικά

8.30 Αναχώρηση του πούλμαν από το Καλλιμάρμαρο
8.45 Αναχώρηση από τη στάση μετρό Κατεχάκη
10.00 Λαύριο
10.30 Σούριζα, θέση 8 και στη συνέχεια θέσεις 7, 6, 5.
12.30 Θορικό θέση 1
13.30 Τεχν.Πάρκο Λαυρίου θέση 2
2.30 εστιατόριο Φόρος
4.00 Επιστροφή Αθήνα

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το Λαύριο και τη γεωλογία, κοιτασματολογία, μεταλλουργία, ιστορία, αρχαιολογία της περιοχής, μπορείτε να κατεβάσετε από τον ιστότοπο του ΙΓΜΕ τις καρτέλλες γεωδιαδρομών του Λαυρίου, ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:
www.igme.gr. Επιλέγετε Εργα (πρώτο αριστερά, κάτω από το Σύνδεση). Βάζετε τους κωδικούς igme, igme και κάνετε login. Επιλέγετε ΕΡΓΑ Γ ΚΠΣ. Επιλέγετε 07 Ανάδειξη γεωτόπων-γεωπάρκων συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη. Επιλέγετε 7.2 γεωδιαδρομές. Επιλέγετε 02 ΛΑΥΡΙΟ GR. pdf και το κατεβάζετε
Τις καρτέλλες αυτές μπορείτε να τις βρείτε και στο blogspot της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (για την εκδρομή και το εστιατόριο) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8.5.18:
1.     Πέπη Κανταρτζή, τηλ. 6974711612, email: PEPYK1@otenet.gr
2.     Ειρ. Θεοδοσίου, τηλ. 6993558225, email: indira@otenet.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: όσοι αποφασίσετε να έρθετε να μην ξεχάσετε νεράκι, καπέλλο, κατάλληλα παπούτσια και άνετα ρούχα (και φυσικά το κέφι σας).

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το ΔΣ της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου