Κυριακή 9 Απριλίου 2023

8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

 

Αθήνα, 7-3- 2023

Α.Π. 5/2023

 

8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΜΜΜ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Φέτος η 8 Μάρτη αποκτά εμβληματική διάσταση γιατί συμπίπτει η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με το μεγάλο έγκλημα του προαναγγελθέντος σιδηροδρομικού “δυστυχήματος” με τους 57 νεκρούς κυρίως νέους και τους πολλούς τραυματίες.

Ένα έγκλημα που οφείλεται στο ξεπούλημα του ΟΣΕ σε Ιταλική εταιρεία, με αποτέλεσμα την εγκληματική διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και την  συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού του ΟΣΕ. Ένα διαχρονικό έγκλημα που εντάσσεται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που στο βωμό του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, θυσιάζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, τη δημόσια Παιδεία και Έρευνα, την Ενέργεια, το Νερό, τα Δάση. το ίδιο το Περιβάλλον, τελικά τις συγκοινωνίες  που πέρα από αύξηση των εισιτηρίων υπονομεύει την ασφάλεια και την επάρκεια των δημόσιων μέσων μεταφοράς με τραγικά αποτελέσματα.

Στα πλαίσια αυτά διαλύεται και το ΙΓΜΕ, με μακρόχρονη αναπτυξιακή δραστηριότητα, ενώ πριν λίγες μέρες κατατέθηκε νομοσχέδιο για να προωθήσει και την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι ξεκομμένη από την διαχρονικά ασκούμενη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τον λαό και καταπατά δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες. Αγώνες σαν αυτές των εργατριών της Νέας Υόρκης που το 1857 στην  απεργία τους κτυπήθηκαν βάναυσα από τους εργοδότες και την αστυνομία επειδή διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές ενάντια σε ένα σύστημα που καταπιέζει όλους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας αυτός το 1910, με πρόταση της Κλάρας Τσέκιν, στη Β' Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρας της Γυναίκας.

Και σήμερα συνεχίζεται η αντεργατική πολιτική και η πολιτική των διακρίσεων αφού  ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη, καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, επιχειρεί να καταργήσει τον συνδικαλισμό αφού όλες οι απεργίες, ακόμα και αυτές που απαιτούσαν μέτρα ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς κρίνονται από τα δικαστήρια παράνομες, ενώ η ελαστικοποίηση και η υπερεργασία, σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση δημόσιων δομών πρόνοιας και φροντίδας (τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους), πλήττει όλους τους εργαζόμενους και φέρνει ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας στις γυναίκες. 

Οι πολιτικές αυτές που εφαρμόζονται σε όλη την Ε.Ε., σχεδόν σε όλο τον κόσμο συμπίπτουν, όμως και με τον συνεχιζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας που ξέσπασε στην Ουκρανία, έτσι που η φετινή 8η Μάρτη πρέπει να είναι  μέρα πάλης για την ειρήνη των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, με το  βλέμμα μας να στρέφεται στους χιλιάδες πρόσφυγες, στις μητέρες και τα παιδιά, θύματα  ενός ακόμα πολέμου για το κέρδος. 

Με το γιορτασμό της 8ης Μάρτη σε όλο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας οι  γυναίκες αντιστέκονται στις σεξιστικές επιθέσεις, διεκδικούν ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις κόντρα στις απαγορεύσεις, κινητοποιούνται για ισότητα στους μισθούς και μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην πατρίδα μας συμπίπτει με την 24ώρη πανεργατική Απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων όπως Πειραιά, Αχαΐας, άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις και Γυναικείες οργανώσεις με αιτήματα:

  • Φτάνει πια η διάλυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς
  • Απαιτούμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Παιδείας
  • Καμμία ανάμειξη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία
  • Ναι στην Ειρήνη

Και διακηρύσσοντας για  τις γυναίκες:

  • Την υποστήριξη τους στον τερματισμό κάθε ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς και έμφυλης βίας κατά των γυναικών
  • Την διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνες στην προστασία της ζωής, των σωμάτων τους, της ψυχής και της προσωπικότητας τους απέναντι στην εργοδοτική εξουσία

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Υ.Γ. Προσυγκέντρωση 12.15 μμ στη στάση του Μετρό στην Κοραή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου