30 Απριλίου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ


ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Αθήνα, 22-4-2018
Α.Π. 11/18
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Συνδικάτου με θέμα «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ», στην οποία είχαμε προσκληθεί και κάναμε παρέμβαση. Δύο είναι τα κύρια προβλήματα του ΙΓΜΕ σήμερα, όπως επισημαίνονται στην εισήγηση του ΔΣ του Συνδικάτου:
1. η σοβαρή έλλειψη μόνιμου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που υποσκάπτει την προοπτική συνέχειας της λειτουργίας του στο πολύ εγγύς μέλλον, και
2. το μεγάλο χρέος που έχει συσσωρευτεί από τη μη καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων αποχώρησης των εργαζομένων σε αυτό, μη σεβόμενοι ούτε τις σχετικές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που συνεπάγεται συνεχή απειλή αναστολής της λειτουργίας του Ινστιτούτου.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, ιδιαίτερα σοβαρό είναι το γεγονός ότι, πέρα από την αριθμητική συρρίκνωση, έχει ήδη συρρικνωθεί δραματικά το ερευνητικό αντικείμενο του ΙΓΜΕ που αποτυπώνεται στο νέο Κανονισμό Οργανωτικής Διάρθρωσης και στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο,η ουσιαστική αλλαγή του ρόλου και του χαρακτήρα του, έργο της νέας Διοίκησης του ΙΓΜΕ. Ανύπαρκτη είναι η μεταλλευτική έρευνα, υποτονική η κοιτασματολογική, μετέωρη η βασική έρευνα υποδομής των Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων, απουσιάζει η υδρογεωλογική έρευνα για τον εντοπισμό πόσιμου υπόγειου νερού σε περιοχές με έντονα προβλήματα υδροδότησης.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που παραβρέθηκαν είναι αδιανόητο για μια οποιαδήποτε χώρα να μην διαθέτει φορέα γεωλογικής και μεταλλευτικής έρευνας. Αυτό όμως που ήδη υλοποιείται είναι η κατ΄όνομα ύπαρξη τέτοιου φορέα και η μετατροπή του ΙΓΜΕ σε γραφείο συμβούλων, διαχείρισης περιορισμένων ερευνητικών αντικειμένων παράλληλα με την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες και ιδιωτικά γραφεία του ερευνητικού έργου, που αδυνατεί πλέον, εξ αιτίας της δραστικής μείωσης του προσωπικού του, να υλοποιήσει.
Επομένως τί απομένει για να υλοποιηθεί η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου, που για άλλη μια φορά αναφέρθηκε ότι επίκειται από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ τον κ. Γεωργαλά (Δ/ντης ΓΔΟΠΥ του ΥΠΕΝ); Όπως μας πληροφόρησε, έχει διαβεβαιώσεις; από το Γ.Δ. του ΙΓΜΕ  πως σύντομα θα υπάρξει λύση στο βασικό οικονομικό πρόβλημα του ΙΓΜΕ. Καμμία διευκρίνιση όμως δεν δόθηκε από τον κ.Τσαγκά στην διογκωμένη παρουσίαση του έργου της νέας διοίκησης, ούτε όταν ρωτήθηκε ειδικά γι’ αυτό από το Προεδρείο.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το βασικό οικονομικό πρόβλημα του ΙΓΜΕ θεωρούν ότι είμαστε εμείς, οι συνταξιούχοι, και οι άνω των 8 εκ.€ υποχρεώσεις του Δημοσίου βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων υπέρ μας, καθώς και η σωρεία νέων αναμενόμενων αποφάσεων από δικαιούχους, συνταξιούχους και εργαζόμενους. Η λύση που επεξεργάζεται η ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι το πως θα απαλλαγεί, καταπατώντας τις νόμιμες απαιτήσεις των δικαιούχων. Και η βρώμικη δουλειά ανατέθηκε σε εξωτερικό γραφείο, δεν μπορούσε να προωθηθεί από την νομική υπηρεσία του ΙΓΜΕ. Έτσι δεν υπήρχε και τίποτα ανακοινώσιμο από τη Διοίκηση που ετοιμάζεται να μας αιφνιδιάσει (συνταξιούχους και εργαζόμενους) πριν από τη λήξη της 12μηνης αναστολής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, που λήγει στις 7/7/2018.
Ένα άλλο πολύ αρνητικό σημείο στη στάση Διοίκησης και ΥΠΕΝ, που τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, είναι η ανυπαρξία οποιασδήποτε προσπάθειας για την εξεύρεση συναινετικής εξωδικαστικής λύσης στο θέμα των αποζημιώσεων. Γι’ αυτό άλλωστε είχε εγκρίνει η Βουλή την 12μηνη αναστολή μέχρι να αρχίσει η εκτέλεση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Και παρόλο που είναι κατηγορηματική η άρνηση από τη σημερινή Διοίκηση του Υπουργείου σύγκλισης της σχετικής επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί επί Σκουρλέτη, φαίνεται πως το ΥΠΕΝ δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση συμμάχων στην προώθηση μιας απαράδεκτης πρότασης συμβιβασμού που συμπυκνώνεται στην πρόταση για καταβολή στους δικαιούχους του ποσού που έχουν ήδη καταβάλει ως ασφάλιστρα συν κάποιους τόκους.
Η πρόταση αυτή έχει γίνει εδώ και καιρό από την ηγεσία του ΣΕΠ. Έγινε όμως και στην Ημερίδα από τον κ. Παπαβασιλείου, πρώην ΓΔ του ΙΓΜΕ. Ο κ. Παπαβασιλείου, στον οποίο δόθηκε ο λόγος κατά προτεραιότητα, αμέσως μετά τον νυν Πρόεδρο του ΔΣ και τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ και πριν από τους χαιρετισμούς των κομμάτων, υπενθύμισε ότι ήταν και δική του πρόταση στο παρελθόν. Μόνο που ποτέ δεν είχε τολμήσει να την θέσει  επίσημα όταν ήταν ΓΔ, τότε που απεργαζόταν  τις εφεδρείες για το τεχνικό προσωπικό, παρά μόνο την ανέφερε σε κάποιες περιοδείες του στα παραρτήματα, σφυγμομετρώντας διαθέσεις.
Πρέπει εδώ να πούμε στην ηγεσία του ΣΕΠ, που έχει το θράσος να αμφισβητεί την νομιμότητα του συμβολαίου της Εθνικής, αλλά και των δικαστικών αποφάσεων που μας δικαιώνουν (πρόσφατη παράσταση του νομικού τους εκπροσώπου στη δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα που προκάλεσε η Διοίκηση του ΙΓΜΕ), αλλά και στον κ. Παπαβασιλείου και τους άλλους εταίρους του ΥΠΕΝ, ότι σύμφωνα με την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ, και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από το ΙΓΜΕ, ήταν καταβολή για λογαριασμό των δικαιούχων εργαζόμενων του ΙΓΜΕ. Και απορούμε πραγματικά πως τόσο εύκολα παραιτείται η ηγεσία του ΣΕΠ από αυτό το δεδομένο.
Στην παρέμβαση μας ως ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ στην Ημερίδα, την οποία επισυνάπτουμε, υπογραμμίσαμε την συνεχή υποστήριξη μας για την ενίσχυση του ΙΓΜΕ και του αναπτυξιακού και κοινωνικού του ρόλου. Στην προσπάθεια μας να εξευρεθεί λύση για τους συνταξιούχους του ΙΓΜΕ ήρθαμε σε σύγκρουση με όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις και τους εκάστοτε αρμόδιους του ΥΠΕΝ, που προσπαθούσαν να αμφισβητήσουν την νομιμότητα του Συμβολαίου της Εθνικής, ανεπιτυχώς.
« Οι ενέργειες όμως της σημερινής  ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι πρωτοφανείς. Αφού με δική της επιλογή οδήγησε στην περσινή κρίση και διακοπή της λειτουργίας του ΙΓΜΕ, άφησε μεθοδευμένα και εκ του πονηρού απλήρωτους τους εργαζόμενους για 5 μήνες, για να αποσπάσει μια 12μηνη παράταση από τη Βουλή, οδηγεί και πάλι σήμερα το ΙΓΜΕ στην ίδια κατάσταση. Έχουν περάσει οι 10 από τους 12 μήνες και τίποτα δεν έχει γίνει από τη μεριά του Υπουργείου για να βρεθεί μια συναινετική λύση.
Πρωτοφανής είναι και η στάση της σημερινής διοίκησης του ΙΓΜΕ. Οχυρώνεται πίσω από ένα ρόλο εκτελεστικού οργάνου του Υπουργού, χωρίς στοιχειώδη αυτοτέλεια και άποψη για τα τεκταινόμενα στο ΙΓΜΕ. Είναι ίσως η μόνη διοίκηση που δεν θεωρεί υποχρέωση της να ενημερώσει το Γενικό Λογιστήριο για τις οφειλές της βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων απέναντι στους συνταξιούχους. Έτσι βέβαια μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται ότι μείωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.»
Συνάδελφοι,
Είμαστε όλοι σε επιφυλακή εν όψει του αναμενόμενου αιφνιδιασμού από  την ηγεσία του ΥΠΕΝ και τους πρόθυμους συμμάχους της. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για δικαίωση μας σε όλα τα επίπεδα, δικαστικό και διεκδικητικό, και είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου