Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΣΤΟ ΣΤΕ


ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ
ΕΣΤΥ – ΙΓΜΕ
                                                                                                                Αθήνα, 4/12/2019
                                                                                          ΑΠ. 25/2019


Συναδέλφισσες, -φοι,

Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί από τα ΜΜΕ, με την παρέμβαση του ΕΦΚΑ στο ΣτΕ καλείται εκ νέου η Ολομέλεια του ΣτΕ να κρίνει ένα νομικό ζήτημα που είχε κριθεί αμετάκλητα από το ίδιο όργανο το 2015: ότι δηλ. οι περικοπές των συντάξεων με βάση τους νόμους 4051/12 και 4093/12 είναι αντισυνταγματικές. Μάλιστα σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ (ειδικά μισθολόγια) η πολιτεία συμμορφώθηκε και τις εφάρμοσε.
Είναι προφανές ότι ο ΕΦΚΑ (και η Κυβέρνηση) με τα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να βάλει φρένο στα αναδρομικά και στις ευνοϊκές για τους συνταξιούχους αποφάσεις που εκδίδονται καθημερινά από τα πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια.

Για τα ζητήματα που ανακύπτουν ζητήσαμε σχετική ενημέρωση από την κ.Δημητράτου, που έχει αναλάβει τις ομαδικές αγωγές που έχουν κατατεθεί από το Σύλλογο.
Η κ.Δημητράτου μας ενημέρωσε ότι η πρότυπη Δίκη έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την 10-1-2019 και επί της ουσίας ξανατίθεται στην κρίση του ΣτΕ η συνταγματικότητα των διατάξεων των ν. 4051/2012 και 4093/2012, καθώς και το ζήτημα της αναδρομικής διεκδίκησης των περικοπών, δηλαδή ποιοι και για ποιο χρονικό διάστημα δικαιούνται να διεκδικήσουν τις περικοπές των συντάξεών τους, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκε συνταγματικός ο επαναπυπολογισμός των κύριων συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου. 
Η εισαγωγή της υπόθεσης σε πιλοτική Δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης όλων των εκκρεμών αγωγών στα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι αγωγές μας που είχαν ορισθεί να συζητηθούν στις 24-1-2020 θα αναβληθούν μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ. Αν και την πιλοτική δίκη προκάλεσε ο ΕΦΚΑ και αφορά τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η δικηγόρος από το ΣτΕ, πιθανά ν’ ανασταλεί η εκδίκαση και των αγωγών για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Επειδή, όμως, η κατάσταση είναι ρευστή και δεν έχει σταλεί επίσημη ενημέρωση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, είναι σαφές σε κάθε δε περίπτωση ότι οι αγωγές θα συζητηθούν έστω και μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Για αυτό και η προετοιμασία από την πλευρά μας με τη συγκέντρωση και αποστολή στη δικηγόρο των εξουσιοδοτήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Λόγω της σπουδαιότητας της αγωγής που θα συζητηθεί σε πιλοτική δίκη και  επειδή η απόφαση που θα εκδοθεί θα επηρεάσει την έκβαση των αγωγών που έχουμε ασκήσει,   η δικηγόρος πρότεινε την άσκηση παρέμβασης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ για να υποστηρίξουμε τους ισχυρισμούς μας και ζήτησε να εξετάσουμε αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα (οικονομική και πρακτική, καθότι  καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση παρέμβασης είναι η 30η-12-2019) από πλευράς των συναδέλφων μας.

Με βάση τα παραπάνω, σε σχέση με τις αγωγές που αναμέναμε να συζητηθούν τον Γενάρη, όσοι  συνάδελφοι δεν έχουν στείλει τις εξουσιοδοτήσεις πρέπει να τις αποστείλουν άμεσα  για να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση. Όσον αφορά την αμοιβή της δικηγόρου, όσοι δεν έχουν καταθέσει τα χρήματα, μπορούν να περιμένουν μέχρι να οριστικοποιηθεί η συνέχεια. Αν συζητηθούν είτε μόνο οι αγωγές για την επικουρική σύνταξη είτε και οι δύο θα ενημερωθείτε  για να προχωρήσετε στη καταβολή των χρημάτων προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη προς όφελος του ΕΦΚΑ και της Κυβέρνησης την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Οριακή ήταν άλλωστε η πλειοψηφία (13-12) στην τελευταία απόφαση που νομιμοποίησε ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου. Είναι άλλωστε πρωτόγνωρη, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, η νομική διαδικασία να καλείται το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας, το ΣτΕ, να ακυρώσει αποφάσεις και μάλιστα αμετάκλητες του ίδιου Δικαστηρίου που έχουν παράξει έννομα αποτελέσματα και έχουν εφαρμοστεί.

Το ΔΣ του ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου