23 Μαρτίου 2021

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΔΡΟΥΓΚΑ

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ


Το πρωί της τρίτης Μαρτίου τρ. έτους (03.03.2021) απεβίωσε ο συνάδελφος Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ, χάνοντας την τελευταία μάχη. Μια μάχη που έδωσε με τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

 Ο αγώνας ήταν πολύχρονος. Πολέμησε με πάθος, πείσμα, υπομονή και αποφασιστικότητα, που όμως η μαχητικότητα αυτή δεν στάθηκε ικανή ν' αντιμετωπίσει έναν τόσο διαφορετικό και απρόσωπο αντίπαλο, με τις ύπουλες επιθέσεις του. 

Ο εργασιακός του βίος, διάρκειας περίπου 40 χρόνων, άρχισε και τελείωσε στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (κατ' αρχήν στο ΕΘ.Ι.Γ.Μ.Ε. και από το 1976 στο Ι.Γ.Μ.Ε., όπως μετονομάσθηκε).

 Οι μάχες και οι αγώνες εκεί ήταν τελείως διαφορετικοί (συνδικαλισμός και επιστημονικό έργο). Ως πρόεδρος του Συνδικάτου υπερασπίστηκε με πάθος τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τόσο σε συλλογικό, όσο και ατομικό επίπεδο.

 Οι κινητοποιήσεις του προσωπικού, τις εποχές εκείνες, ήταν εντυπωσιακές, με πορείες, πανό, συνθήματα κ.α., και που συνήθως είχαν καλά αποτελέσματα, με την όξυνση όμως των σχέσεών του με τις Διοικήσεις του Ινστιτούτου.

 Στον τομέα της Υπηρεσιακής του απασχόλησης, τον χαρακτήριζε η εργατικότητα και η παραγωγικότητα. Πρέπει ενδεικτικά να λεχθεί εδώ, ότι για αρκετά μεγάλα διαστήματα παρέμενε εργαζόμενος στο Γραφείο του, ακόμα και νυκτερινές ώρες, απερίσπαστος για την εκπόνηση των επιστημονικών εργασιών του.

 Οι μελετες του στη "Διεύθυνση Οικονομοτεχνικών Μελετών", που για πολλά χρόνια εργαζόταν, ήταν πάντα εμπεριστατωμένες, βασισμένες στις καλές επιστημονικές του γνώσεις, τις οποίες εμπλούτιζε με συνεχείς επιμορφώσεις και ενημερώσεις, για όλα τα θέματα της Μεταλλευτικής Επιστήμης.

 Με την αλματώδη εξέλιξη της "πληροφορικής", έσπευσε από τους πρώτους, αυτοβούλως και με δική του οικονομική επιβάρυνση, στα ειδικά κέντρα εκπαίδευσης, για την παρακολούθηση μαθημάτων σχετικά με τις "γλώσσες"και τα "προγράμματα"στη χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, για τις ανάγκες των μελετών του. 

Έτσι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του για κάθε αντικείμενο μελέτης, που αφορούσε την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας, ήταν καλά θεμελιωμένες και παρουσιασμένες.

 Δεν έλειπαν όμως και οι αντιπαραθέσεις του με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Δ/ντή του Ινστιτούτου,για θέματα μεγάλης σπουδαιότητας, όπως η εκμετάλλευση των Μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής και άλλα.

 Η προσφορά του και η εργασία του όμως αναγνωρίσθηκε και έτσι επάξια επιλέχθηκε για την θέση του Δ/ντή στη Δ/νση Οικονομοτεχνικών Μελετών (Δ.Ο.Μ.) του Ι.Γ.Μ.Ε.

 Δεν θέλω όμως, τελειώνοντας, να παραλείψω και την συμβολή του στο έργο της Ομάδας Εργασίας για την σύνταξη του νέου Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Κ.Μ.Λ.Ε.), που είχε συσταθεί με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων το έτος 1983.

 Η υποχρεωτική τότε χρήση της Δημοτικής Γλώσσας, μας οδήγησε, ως ομάδα, να ζητήσουμε και την συμμετοχή σ' αυτήν και του συν. Ιάκωβου Δρούγκα. Πράγματι η προσφορά του ήταν πολύτιμη, καθ' όσον η γλωσσική επιμέλεια για την διατύπωση των άρθρων του κανονισμού στην Δημοτική, που ανέλαβε, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας ή άλλες ασάφειες και έτσι ο Κανονισμός αυτός διατηρήθηκε για πολλές δεκαετίες χωρίς τροποποιήσεις.

 Για την εν γένει λοιπόν συνεισφορά του, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινωνικό σύνολο, του οφείλουμε ένα "ευχαριστώ", ευχόμενοι καλή ανάπαυση.

 

 

 ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 Μάρτιος 2021

 τηλ: 694243043


07 Μαρτίου 2021

8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ
ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Αθήνα, 7-3- 2021
Α.Π.4/2021


8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ήταν στις 8 Μαρτίου 1857, όταν οι κλωστοϋφαντουργίνες στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Αιματηρή ήταν η επίθεση της αστυνομίας για τη διάλυση των διαδηλωτριών, αλλά το κίνημα συνεχίστηκε και οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης γυναικείας ένωσης.
Με την ευκαιρία της 8 του Μάρτη θέλουμε να δηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης στα νοσοκομεία, γιατρίνες νοσηλεύτριες και άλλες ειδικότητες, σε όλες τις εργαζόμενες μανάδες, που εν μέσω κορωνοϊού δίνουν το «παρών» στη δουλειά αλλά και στην «τηλεκπαίδευση» των παιδιών τους, αλλά και στις γιαγιάδες, που αν και πιο ευάλωτες στην επιδημία, προσφέρουν αρωγή σε παιδιά και εγγόνια, ειδικά τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.
Την Δευτέρα 8 Μαρτίου γυναικείες οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι, καθώς και η Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ, καλούν σε συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας και διοργανώνουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαθμώνος ώρα 13.00.
Για να διακηρύξουν:
Την υποστήριξη τους στον τερματισμό κάθε ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς και έμφυλης βίας κατά των γυναικών
Την διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνες στην προστασία της ζωής, των σωμάτων τους, της ψυχής και της προσωπικότητας τους, απέναντι στην εργοδοτική εξουσία
Ιδιαίτερα φέτος που η επιδημία του κορωνοϊού πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τα λαϊκά στρώματα και πρώτα από όλες τις γυναίκες να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας για:
• τις χιλιάδες γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλε-εργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά.
• για να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα “μιας νόσου”, στο οποίο οι υγειονομικοί - άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.
• για να πάψουν οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολεία να είναι χώροι διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας
• να αντιμετωπιστεί η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, που τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλε-εκπαίδευσης.
• να κυρωθεί τώρα η ΔΣΕ 190. Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από κάθε είδους παρενόχληση και την κακοποίηση (σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική). Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους. Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

04 Μαρτίου 2021

ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΑΔ.Ι.ΔΡΟΥΓΚΑ

 


 

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

 

Αθήνα, 4-3- 2021

Α.Π.3/2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χθες το πρωί έφυγε από τη ζωή ο συναδ. Ιάκωβος Δρούγκας, στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Ο Ιάκωβος Δρούγκας διετέλεσε Δ/ντής της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ερευνών και Οικονομοτεχνικών Μελετών του ΙΓΜΕ και είχε συμμετάσχει δραστήρια στο συνδικαλιστικό κίνημα, επί πολλά χρόνια  Πρόεδρος του Συνδικάτου εργαζομένων ΙΓΜΕ, αλλά και Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Μεταλλείων στην πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης.

Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Η κηδεία θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ