Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ
ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Αθήνα, 7-3- 2021
Α.Π.4/2021


8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ήταν στις 8 Μαρτίου 1857, όταν οι κλωστοϋφαντουργίνες στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς. Αιματηρή ήταν η επίθεση της αστυνομίας για τη διάλυση των διαδηλωτριών, αλλά το κίνημα συνεχίστηκε και οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης γυναικείας ένωσης.
Με την ευκαιρία της 8 του Μάρτη θέλουμε να δηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης στα νοσοκομεία, γιατρίνες νοσηλεύτριες και άλλες ειδικότητες, σε όλες τις εργαζόμενες μανάδες, που εν μέσω κορωνοϊού δίνουν το «παρών» στη δουλειά αλλά και στην «τηλεκπαίδευση» των παιδιών τους, αλλά και στις γιαγιάδες, που αν και πιο ευάλωτες στην επιδημία, προσφέρουν αρωγή σε παιδιά και εγγόνια, ειδικά τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.
Την Δευτέρα 8 Μαρτίου γυναικείες οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι, καθώς και η Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ, καλούν σε συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας και διοργανώνουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαθμώνος ώρα 13.00.
Για να διακηρύξουν:
Την υποστήριξη τους στον τερματισμό κάθε ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς και έμφυλης βίας κατά των γυναικών
Την διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνες στην προστασία της ζωής, των σωμάτων τους, της ψυχής και της προσωπικότητας τους, απέναντι στην εργοδοτική εξουσία
Ιδιαίτερα φέτος που η επιδημία του κορωνοϊού πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τα λαϊκά στρώματα και πρώτα από όλες τις γυναίκες να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας για:
• τις χιλιάδες γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλε-εργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά.
• για να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα “μιας νόσου”, στο οποίο οι υγειονομικοί - άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.
• για να πάψουν οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολεία να είναι χώροι διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας
• να αντιμετωπιστεί η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, που τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλε-εκπαίδευσης.
• να κυρωθεί τώρα η ΔΣΕ 190. Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από κάθε είδους παρενόχληση και την κακοποίηση (σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική). Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους. Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου