Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΔΡΟΥΓΚΑ

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ


Το πρωί της τρίτης Μαρτίου τρ. έτους (03.03.2021) απεβίωσε ο συνάδελφος Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΡΟΥΓΚΑΣ, χάνοντας την τελευταία μάχη. Μια μάχη που έδωσε με τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

 Ο αγώνας ήταν πολύχρονος. Πολέμησε με πάθος, πείσμα, υπομονή και αποφασιστικότητα, που όμως η μαχητικότητα αυτή δεν στάθηκε ικανή ν' αντιμετωπίσει έναν τόσο διαφορετικό και απρόσωπο αντίπαλο, με τις ύπουλες επιθέσεις του. 

Ο εργασιακός του βίος, διάρκειας περίπου 40 χρόνων, άρχισε και τελείωσε στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (κατ' αρχήν στο ΕΘ.Ι.Γ.Μ.Ε. και από το 1976 στο Ι.Γ.Μ.Ε., όπως μετονομάσθηκε).

 Οι μάχες και οι αγώνες εκεί ήταν τελείως διαφορετικοί (συνδικαλισμός και επιστημονικό έργο). Ως πρόεδρος του Συνδικάτου υπερασπίστηκε με πάθος τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τόσο σε συλλογικό, όσο και ατομικό επίπεδο.

 Οι κινητοποιήσεις του προσωπικού, τις εποχές εκείνες, ήταν εντυπωσιακές, με πορείες, πανό, συνθήματα κ.α., και που συνήθως είχαν καλά αποτελέσματα, με την όξυνση όμως των σχέσεών του με τις Διοικήσεις του Ινστιτούτου.

 Στον τομέα της Υπηρεσιακής του απασχόλησης, τον χαρακτήριζε η εργατικότητα και η παραγωγικότητα. Πρέπει ενδεικτικά να λεχθεί εδώ, ότι για αρκετά μεγάλα διαστήματα παρέμενε εργαζόμενος στο Γραφείο του, ακόμα και νυκτερινές ώρες, απερίσπαστος για την εκπόνηση των επιστημονικών εργασιών του.

 Οι μελετες του στη "Διεύθυνση Οικονομοτεχνικών Μελετών", που για πολλά χρόνια εργαζόταν, ήταν πάντα εμπεριστατωμένες, βασισμένες στις καλές επιστημονικές του γνώσεις, τις οποίες εμπλούτιζε με συνεχείς επιμορφώσεις και ενημερώσεις, για όλα τα θέματα της Μεταλλευτικής Επιστήμης.

 Με την αλματώδη εξέλιξη της "πληροφορικής", έσπευσε από τους πρώτους, αυτοβούλως και με δική του οικονομική επιβάρυνση, στα ειδικά κέντρα εκπαίδευσης, για την παρακολούθηση μαθημάτων σχετικά με τις "γλώσσες"και τα "προγράμματα"στη χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, για τις ανάγκες των μελετών του. 

Έτσι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του για κάθε αντικείμενο μελέτης, που αφορούσε την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας, ήταν καλά θεμελιωμένες και παρουσιασμένες.

 Δεν έλειπαν όμως και οι αντιπαραθέσεις του με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Δ/ντή του Ινστιτούτου,για θέματα μεγάλης σπουδαιότητας, όπως η εκμετάλλευση των Μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής και άλλα.

 Η προσφορά του και η εργασία του όμως αναγνωρίσθηκε και έτσι επάξια επιλέχθηκε για την θέση του Δ/ντή στη Δ/νση Οικονομοτεχνικών Μελετών (Δ.Ο.Μ.) του Ι.Γ.Μ.Ε.

 Δεν θέλω όμως, τελειώνοντας, να παραλείψω και την συμβολή του στο έργο της Ομάδας Εργασίας για την σύνταξη του νέου Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Κ.Μ.Λ.Ε.), που είχε συσταθεί με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων το έτος 1983.

 Η υποχρεωτική τότε χρήση της Δημοτικής Γλώσσας, μας οδήγησε, ως ομάδα, να ζητήσουμε και την συμμετοχή σ' αυτήν και του συν. Ιάκωβου Δρούγκα. Πράγματι η προσφορά του ήταν πολύτιμη, καθ' όσον η γλωσσική επιμέλεια για την διατύπωση των άρθρων του κανονισμού στην Δημοτική, που ανέλαβε, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας ή άλλες ασάφειες και έτσι ο Κανονισμός αυτός διατηρήθηκε για πολλές δεκαετίες χωρίς τροποποιήσεις.

 Για την εν γένει λοιπόν συνεισφορά του, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινωνικό σύνολο, του οφείλουμε ένα "ευχαριστώ", ευχόμενοι καλή ανάπαυση.

 

 

 ΑΡΓΥΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 Μάρτιος 2021

 τηλ: 694243043


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου