24 Μαρτίου 2022

 

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Αθήνα, 21 - 3 - 2022

Α.Π. 10/2022

 

ΘΕΜΑ: Συγκέντρωση συνταξιούχων την Τρίτη 22 Μάρτη στις 10.30 π.μ.

Παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 22 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ. Καλεί επίσης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Η προσυγκέντρωση μας στην έξοδο της στάσης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του ΜΕΤΡΟ στην οδό Κοραή στις 10.30.

Στο κάλεσμά τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν:

«Συμμετέχουμε μαζικά στον αγώνα και βροντοφωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη:

·         Δεν αντέχουμε τις περικοπές. Δεν αντέχουμε την ακρίβεια. Απαιτούμε να ζήσουμε με τις συντάξεις που πληρώσαμε και τις περικόψατε.

·         Δώστε τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, αποδώστε τα πληρωμένα δώρα μας, τα αναδρομικά, το 0,5% του ΑΕΠ.

·         Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

·         Δεν πρόκειται να δεχθούμε και δεν διεκδικούμε επιδόματα πείνας.

·         Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

·         Να καταργηθεί η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.

·         Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

·         Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και κάθε ανάμειξη στο αιματοκύλισμα των λαών.

Δεν ανεχόμαστε, δεν αποδεχόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε με τις αντιλαϊκές πολιτικές σας, δεν θα πέσουμε στον Καιάδα που μας οδηγείτε. Αδειάσατε τα Ταμεία μας σε όφελος των τραπεζών, μας πήρατε πίσω τις συντάξεις που πληρώσαμε, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, την Υγεία, τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Συνεχίζετε να μας αδικείτε με νέες περικοπές στις συντάξεις αφαιρώντας τη μια "εθνική σύνταξη", δύο ακόμη συντάξεις με τις ανυπόφορες αυξήσεις των τιμών ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα.

Είμαστε ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν δανειστήκαμε, δεν μας χαρίστηκε τίποτε.

Όσοι μέχρι σήμερα κυβερνήσατε και σήμερα συνεχίζετε, είστε στο ίδιο καράβι και κάνετε κρουαζιέρα με αυτούς που σας δίνουν τις εντολές να μας αδικείτε για την αύξηση των αμύθητων κερδών τους. Είστε όλοι υπεύθυνοι για την καταστροφή μας, δεν θα επιλέξουμε πολιτικούς δήμιους. Αρκετά έχετε ταλαιπωρήσει τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου με τις κοροϊδίες, τις ψεύτικε υποσχέσεις και τις στημένες αντιπαραθέσεις σας, για να υποδαυλίζετε διαφορές -που εσείς έχετε δημιουργήσει- ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους, για να εξαγοράζετε ψήφους και θύματα σε κάθε εκλογές, για να συνεχίζετε τη δική μας καταστροφή και των παιδιών μας.

Οι συνταξιούχοι είμαστε στο δρόμο του αγώνα, έχουμε τη γνώση, έχουμε την πείρα, μέσα από τη δράση και τους αγώνες καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά και αντισυνταξιουχικά μέτρα.

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα γιατί ξέρουμε ότι μόνο με αυτόν μπορούμε να σταματήσουμε τα νέα μέτρα που μαγειρεύετε, για να ολοκληρώσετε το αντιασφαλιστικό σας παζλ, το οποίο προσπαθείτε να κουκουλώσετε τάζοντας "αυξήσεις" για το 2023.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Καμιά επανάπαυση. Μας τσάκισαν τα δικαιώματα την περίοδο της κρίσης που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δημιούργησαν, τώρα συνεχίζουν στο όνομα της λεγόμενης ανάπτυξης στον ίδιο δρόμο. Όλοι οι νόμοι που ψηφίσθηκαν αυτό το διάστημα χειροτερεύουν τη θέση των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων, ιδιωτικοποιούν ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, όλα παραδίδονται στις ορέξεις της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και στον χρηματιστηριακό τζόγο.

Η ανησυχία μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μπροστά στα μάτια μας ζούμε έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την καταδικαστέα εισβολή της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία. Απαιτούμε τώρα να σταματήσει κάθε συμμετοχή, κάθε ανάμειξη στο αιματοκύλισμα και τον σφαγιασμό των λαών από τους ιμπεριαλιστές. Την υποκρισία των ιμπεριαλιστών της Δύσης, που είναι και αυτοί στο ίδιο στρατόπεδο, στην ίδια λογική και έχουν τις ίδιες ευθύνες, που έφθασαν στο σημείο να απαγορεύουν ακόμη τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των Ρώσων καλλιτεχνών και αθλητών. Αίσχος.

Συνεχίζουμε. Όλοι στον δρόμο του αγώνα, να μας αποδοθούν όλα αυτά που αδίκως για δέκα χρόνια μας περικόπτουν, να σταματήσουμε τις νέες μειώσεις.»

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΣΤΥ - ΙΓΜΕ

 

 

 

 

 

08 Μαρτίου 2022

 


ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ                                                                    Αθήνα, 7-3-2022

8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8 Μάρτη αποτελεί μέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής.

 Παρόλο που 163 χρόνια μας χωρίζουν από το 1857, όταν οι γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού βγήκαν με μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης  ζητώντας  καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές, η οργή ξεχειλίζει από παντού ενάντια στην καταπίεση των γυναικών. Σε όλο τον κόσμο φουσκώνει ένα κίνημα που αντιστέκεται στις σεξιστικές επιθέσεις, διεκδικεί ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις κόντρα στις απαγορεύσεις, στηρίζει τις εργαζόμενες που απεργούν για ισότητα στους μισθούς και μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, οι απολύσεις, η ακρίβεια κ.α. έφεραν τις γυναίκες σε ακόμη δεινότερη θέση τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους. Η ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα. Το χάσμα μεταξύ των φύλων στις αμοιβές, και το ποσοστό στη μερική απασχόληση αυξάνεται, ενώ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εργασίας των γυναικών με μικρά παιδιά.

Μια σημαντική αντεργατική τομή που συντελέστηκε ήταν εκείνη του  νόμου Χατζηδάκη, που ήρθε επί της ουσίας να καταργήσει το 8ωρο, αλλά και το συνδικαλισμό στους χώρους εργασίας. Η ελαστικοποίηση και η υπερεργασία, σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση δημόσιων δομών πρόνοιας και φροντίδας (τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους), φέρνει ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας στις γυναίκες. 

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες μόνο για το 2021 έφτασαν τις 30. Η ψήφιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου (νόμος Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια) εγκλωβίζει τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις πιο φτωχές, σε κακοποιητικούς γάμους.

Η φετινή 8η Μάρτη είναι και μέρα πάλης για την ειρήνη των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία, ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας.  Η αλληλεγγύη μας και το βλέμμα μας στρέφονται στους χιλιάδες πρόσφυγες, στις μητέρες και τα παιδιά, θύματα  ενός ακόμα πολέμου για το κέρδος. 

 

Γυναικείες οργανώσεις και εργατικά σωματεία και σύλλογοι, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις καλούν σε 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 8 Μάρτη 12.00-15.00 και  συγκέντρωση στις 1 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην Πλατεία Συντάγματος καθώς και απογευματινή κινητοποίηση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 6:00μμ. Και στην Πλατεία Συντάγματος.

Για να διακηρύξουν:

Την υποστήριξη τους στον τερματισμό κάθε ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς και έμφυλης βίας κατά των γυναικών

Την διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνες στην προστασία της ζωής, των σωμάτων τους, της ψυχής και της προσωπικότητας τους απέναντι στην εργοδοτική εξουσία

Ιδιαίτερα φέτος που η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τα λαϊκά στρώματα και πρώτα από όλες τις γυναίκες να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας για:

 

  • τις χιλιάδες γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλε-εργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά. 
  • για να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα “μιας νόσου”, στο οποίο οι υγειονομικοί - άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.
  • για να πάψουν οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολεία να είναι χώροι διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας
  • Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από κάθε είδους παρενόχληση και την κακοποίηση (σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική).  Άμεση δικαίωση  σε περιστατικά σεξιστικών,  εργοδοτικών  αυθαιρεσιών,  ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους. Καμία ανοχή στην κουλτούρα  του βιασμού.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

 

 

 

 

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Αθήνα, 22 - 2 - 2022

Α.Π. 7/2022

 

 

ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 26/2 12.ΟΟ

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων καλεί στη συγκέντρωση συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 26/2 12.ΟΟμ.μ. απαιτώντας να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας καθώς και για τη στήριξη εργαζομένων και συνταξιούχων από τα απανωτά κύματα ακρίβειας.

Μαζί με τους άλλους συνταξιούχους απαιτούμε να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης άμεσα και αναδρομικά από τότε που καταργήθηκε και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Να επιστραφούν οι παράνομες παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις  και τα δώρα.

Να δοθούν επιτέλους αυξήσεις στις συντάξεις.

 

 

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ

 

Αθήνα, 18 - 2 - 2022

ΘΕΜΑ:  Διάσωση των τελευταίων καταλοίπων

 των Λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας

Όπως ενημερωθήκαμε από το συνάδελφο Στ. Χιώτη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την επωνυμία «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» με ανοιχτή επιστολή του προς  την Δήμαρχο κ. Δέσποινα  Θωμαΐδου και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι στον όλο σχεδιασμό του Δήμου δεν αναφέρονται και δεν λαμβάνονται υπόψη τα ελάχιστα μεν αλλά πολύ σημαντικά κατάλοιπα των Λιγνιτωρυχείων της Καλογρέζας, αναπόσπαστο και σημαντικότατο κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς αυτού του τόπου, τα οποία εκτός των άλλων συνδέονται με την Εθνική Αντίσταση και τους εργατικούς αγώνες του λαού μας.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ, ενός ιστορικού ινστιτούτου με αντικείμενο τη γεωλογική και μεταλλευτική έρευνα, εκφράζει την ανησυχία του και προσυπογράφει την ανοιχτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας.

Καλούμε παράλληλα τους συναδέλφους και φίλους να εκφράσουν και ατομικά τη στήριξη τους προσυπογράφοντας την ανοικτή επιστολή, σε επικοινωνία με το Δ.Σ. του «ΑΛΛΟΥ ΤΟΠΟΥ».

Όπως ήδη ενημερώσαμε την κ. Δ. Κουντή, Γ. Γραμματέα  του Συλλόγου «ΑΛΛΟΣ ΤΟΠΟΣ»( τηλ.  6945-107169 - allostopos@gmail.com) ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας θα είχε η διοργάνωση επίσκεψης στο συγκεκριμένο χώρο των παλιών λατομείων. Όπως σημειώνει και ο συνάδελφος  Στ. Χιώτης, μια  εκδήλωση για τη Καλογρέζα θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για  να αποτιμήσουμε τη συμβολή του λιγνίτη στον εξηλεκτρισμό, αλλά και τη συμβολή των γεωεπιστημόνων στην ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Ο ρόλος του λιγνίτη δεν έχει εξαντληθεί και λογικά θα έπρεπε να έχει ένα ρυθμιστικό λόγο για μεγάλο χρονικό διάστημα  ακόμη.

 ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Χάγιου Ελεονώρα Πρόεδρος, Τσόμπος Παναγιώτης Αντιπρόεδρος, Κρητικού Ζωή Γενικός Γραμματέας, Πολυζώνης Βαγγέλης Ειδικός Γραμματέας, Αναστασοπούλου Φερενίκη,  Ταμίας, Κορμπίλα Φανή, Σμυρνιώτης Χάρης                                                           

 

Η έρευνα στην Τουρκία, η ΛΑΡΚΟ και το ΙΓΜΕ

 -

21 Φεβρουαρίου 2022


 Εγκαταλείποντας την έρευνα, εγκαταλείπουμε την τύχη του τόπου.
Η περίπτωση ΛΑΡΚΟ και ΙΓΜΕ

Νίκου Γεωργακάκη

Στο άρθρο αυτό, δεν γίνεται αναφορά  στην έρευνα υδρογονανθράκων που διεξάγει η Τουρκία (πετρέλαια και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο  και στον Εύξεινο Πόντο), επειδή μπορεί να υπάρξει  αντίλογος, πως, σήμερα η Τουρκία προωθεί  αυτή την δραστηριότητα,  για συγκεκριμένους, εθνικούς ή επικοινωνιακούς λόγους.

Αναφέρομαι, όμως στην συνολική ερευνητική δραστηριότητα της. Με βάση άρθρο του Μηχανικού Πέτρου Τζεφέρη της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων του  Υπουργείου Ενέργειας[1], η Τουρκία έχει ιδρύσει  από το 1935 φορέα έρευνας του Ορυκτού πλούτου, τον  Mineral Research & Exploration of Turkey (MTA) που προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες στους παρακάτω τομείς:

1. Geological Research

2. Mineral Exploration

3. Geophysical research

4. Feasibility research

5. Geotechnical research

6. Technological research και

7. Marine and environmental research,

Ο φορέας αυτός –ΜΤΑ- διαθέτει 13 διακριτές υπηρεσίες/τμήματα, 12 περιφερειακά γραφεία και 3.639 υπαλλήλους.  Για σύγκριση, το ΙΓΜΕ – ο ελληνικός ερευνητικός φορέας που στην ακμή του είχε ~1500 εργαζόμενους, σήμερα έχει μείνει με περίπου 150.

Όπως αναφέρει ο κ Τζεφέρης: “Οι Τούρκοι δείχνουν ότι έχουν καταλάβει την αξία του ορυκτού τους πλούτου και προσπαθούν, όπως υποδηλώνει  η δραστηριότητα της Γενικής Διεύθυνσης για την Μεταλλευτική Έρευνα κι Εκμετάλλευση (General Directorate ΜΤΑ) , να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο, έχοντας  σαφείς εκπεφρασμένους  στόχους αλλά και αρμοδιότητες τόσο σε ερευνητικό όσο και σε επίπεδο εφαρμοσμένων projects”.

Η υπηρεσία  αυτή (MTA) εκτελεί το έργο της έρευνας των ορυκτών πρώτων υλών  της Τουρκίας και συμβάλλει στην οικονομία  της χώρας

Ασφαλώς, παίζει ρόλο, το γεγονός ότι η Χώρα έχει σημαντικό πλούτο.

Όμως υλοποιεί και συστηματική έρευνα. Με βάση την εικόνα που έχουμε, η Τουρκία βρίσκεται αρκετά μπροστά στην υλοποίηση γεωλογικών χαρτών (όχι μόνο σε κλίμακα 1: 50.000 αλλά και σε λεπτομερέστερη κλίμακα 1:20.000) που αποτελούν βασικό εργαλείο στην παραγωγική δραστηριότητα.

Σημειωτέον, ότι, στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η τελική αναθεώρηση των γεωλογικών χαρτών κλίμακας 1: 50000.

Από την άλλη, στην Ελλάδα, που διαθέτει επίσης σημαντικό ορυκτό πλούτο, όλες οι κυβερνήσεις  μετά το 1990, χρονολογία σταθμός οπότε τα ηνία αναλαμβάνει η  ΝΔ (Μητσοτάκης) και μεταφέρεται το ΝΦ δόγμα στη χώρα, ξεκινά η  υποβάθμιση του  ΙΓΜΕ καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις των Δημόσιων επιχειρήσεων που εφεξής καλά κρατούν και συνεχίζονται «μέχρι τελευταίας  ρανίδος». Τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση αυτή και το ΙΓΜΕ εγκαταλείπεται και σήμερα ουσιαστικά ενταφιάζεται.

Για να αναφερθούμε λοιπόν  μόνο στη σύνταξη των γεωλογικών χαρτών, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από την Τουρκία όπως και από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες. Δεν μιλάμε για τη Γαλλία που με τον αρμόδιο φορέα BRGM βρίσκεται πολλά επίπεδα ψηλότερα.

Το ΙΓΜΕ λοιπόν υποβαθμίζεται και εγκαταλείπεται,  αποδεικνύοντας πως εννοούν την  ανάπτυξη οι κυβερνήσεις.

   Βραχύβια   εξαίρεση, υπήρξε το Α εξάμηνο του 2015 επί υπουργίας Λαφαζάνη και Γενικού  Γραμματέα του καθηγητή Απόστολου Αλεξόπουλου, όταν επανιδρύθηκε το ΙΓΜΕ, μετά από συνεχείς και επίμονους αγώνες των εργαζομένων επί 4 έτη,  αφού είχε προηγηθεί η  μετατροπή του σε απλό επιτελικό φορέα  με  τίτλο ΕΚΒΑΑ από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ τον Νοέμβριο του 2011.  

Η συνέχεια υπήρξε επίσης θλιβερή όταν τον Μάρτιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας στο ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη, μετατρέπει το ΙΓΜΕ  σε ένα υβριδικό ερευνητικό ίδρυμα με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ» με μείωση των οργανικών θέσεων σε 220 (από 1000), με ταυτόχρονη κατάργηση από τις οργανικές θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού υποστηρικτικού προσωπικού.

Η μέση ηλικία των μόνιμων εργαζομένων τώρα είναι 62 ετών με κίνδυνο τον βιολογικό θάνατο, αν δεν υπάρξουν σύντομα γενναίες προσλήψεις και αύξηση των οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων. 

 Σήμερα η κατάσταση του  ΙΓΜΕ μόνο σαν  κατάντια μπορεί να χαρακτηριστεί και αναδεικνύεται έτσι, σε όλο το μεγαλείο της η  απαράδεκτη στάση  των κυβερνήσεων Αν συνεκτιμηθεί και η  πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο ΙΓΜΕ, που στην ουσία κατέστρεψε τις Δ/νσεις Γεωλογικής Χαρτογράφησης και Γεωθερμίας δεν απομένει παρά  ο οριστικός ενταφιασμός του ΙΓΜΕ. Ήδη έχουν έρθει στο φως  σενάρια μεταφοράς δραστηριοτήτων του στο Υπουργείο ή άλλους φορείς που θα σημάνουν «πάγο» στο ΙΓΜΕ.

Βεβαίως δεν είναι το ΙΓΜΕ το  μόνο θύμα μιας αντιαναπτυξιακής πολιτικής. Κάθε είδους έρευνα στη χώρα εγκαταλείπεται και βλέπουμε και στην  έρευνα υδρογονανθράκων που έχει περάσει από χίλια κύματα, να εγκαταλείπεται και αυτή.

Επίσης ,αν σήμερα, η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στα πρόθυρα  κλεισίματος της, δεν είναι άμοιρη η αντιαναπτυξιακή και  αντιλαϊκή σε τελευταία ανάλυση πολιτική των κυβερνήσεων που ασκώντας απλή διαχείριση, την άφησαν  στο έλεός της φτάνοντας ουσιαστικά στην πλήρη απαξίωση της προκειμένου να ξεπουληθεί.

Η κατάσταση με το ΙΓΜΕ, με τη ΛΑΡΚΟ και γενικά με τον ορυκτό πλούτο δεν μπορεί να αναστραφεί πλέον με την ασκούμενη αντιαναπτυξιακή , εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και 3 δεκαετίες περίπου.

Η σωτηρία της  ΛΑΡΚΟ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, δεν είναι δυνατή αν την τύχη της χώρας διαφεντεύουν αυτοί που κυβέρνησαν και την  κατέστρεψαν.

Η  χώρα διαθέτει το έμψυχο υλικό που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, να σωθεί ότι σώζεται, και να συμβάλει σε μια άλλη πορεία του τόπου.   Αυτό που απαιτείται ,  είναι η πολιτική βούληση και  σχέδιο.

[1] https://www.oryktosploutos.net/2017/12/blog-post_7-10)/

 

Χαρακτική – Από την προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα

 

ΕΝΙΑΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΓΜΕ

ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

Αθήνα, 4 - 2 - 2022

Α.Π. 3/2022

 

ΘΕΜΑ: Έκθεση «Χαρακτική – Από την προϊστορία στην Ελλάδα του Σήμερα»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής», της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος) με θέμα «ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ – Από την Προϊστορία, στην Ελλάδα του Σήμερα».

Ο ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ προτείνει μια ομαδική ξενάγηση το Σάββατο 12/2 ώρα 14.00. Η ξενάγηση θα γίνει από την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κ. Εύα Μελά. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στους συναδέλφους:

Τσόμπος Παναγιώτης, 210 6520959

Σμυρνιώτης Χάρης 210 8012504

Κρητικού Ζωή, , 210 6083002

Η είσοδος στην έκθεση, λόγω της Covid-19, επιτρέπεται με rapid τεστ, με
πιστοποιητικό εμβολιασμού και με πιστοποιητικό νόσησης.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Σταθμός ΜΟΣΧΑΤΟ Ηλεκτρικού, λεωφορεία 049, 914

Η έκθεση παρουσιάζει έργα από την παλαιολιθική εποχή πριν από 35.000 χρόνια χαραγμένα σε βράχους, μέχρι έργα χαρακτικής της εποχής μας.

Χρειάστηκε 4 χρόνια για να προετοιμαστεί από πολυπληθή οργανωτική επιτροπή, με τη συμβολή 20 μουσείων της χώρας μας και του εξωτερικού, τη συμμετοχή 143 σύγχρονων χαρακτών με 223 έργα τους και την παρουσίαση έργων 30 χαρακτών που έβαλαν την σφραγίδα στην πορεία  της Χαρακτικής στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα.

Δεν πρόκειται απλά για μια παρουσίαση ξεχωριστών και αντιπροσωπευτικών έργων χαρακτικής απ’ όλο τον κόσμο στις τέσσερις βασικές τεχνικές της: την λιθογραφία, την ξυλογραφία, την χαλκογραφία και την μεταξοτυπία. O επισκέπτης αντιλαμβάνεται τον τεράστιο και μοναδικό ρόλο της Χαρακτικής τέχνης στην διάδοση της γνώσης και της συμβολής της στην ιστορική εξέλιξη.  Στον πρόλογο της ενότητας για την χαρακτική της κινέζικης γραφής χαρακτηριστικά αναφέρεται: «οι λέξεις αποτελούν την κληρονομιά της ανθρώπινης σοφίας και την σπουδαιότερη ανακάλυψη και δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας». Χωρίς την χαρακτική, απλά δεν θα είχαμε την αποτύπωση των λέξεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η έκθεση αναπτύσσεται στο χώρο χρονολογικά ώστε να γίνει κατανοητή η πορεία της γραφής, της γνώσης και της χαρακτικής τέχνης. Ξεκινά με τις Προϊστορικές Βραχοχαράξεις από την Κίνα, την Γαλλία και την Ελλάδα. Συνεχίζεται στους Αρχαίους Ιστορικούς Χρόνους με τα σύμβολα, σφραγίδες, επιγραφές, σφραγιδόλιθους από Αρχαιολογικά και Ιστορικά μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Προχωράει στην Κίνα με αρχαίες γραφές και ιστορικές εκτυπώσεις χαρακτικής δανεισμένες από μουσεία της Κίνας. Συνεχίζεται στην Ευρωπαϊκή χαρακτική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Ιμπρεσιονισμού και της Ιαπωνικής Τέχνης (από Συλλογές). Προχωρά σε Λιθογραφίες ξένων περιηγητών στην Ελλάδα από Ελληνικά ιστορικά μουσεία, και σε Χαλκογραφίες Εικόνων του Αγίου Όρους.

Παράλληλα, προβάλλονται video σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που βοηθούν τον επισκέπτη να γνωρίσει στην πράξη τις τεχνικές της χαρακτικής. Μαθαίνει επίσης πώς παράγονταν το χαρτί από την κυταρίνη των φυτών από τους αρχαίους ακόμη χρόνους στην Κίνα για να τυπωθούν με τη βοήθεια της χαρακτικής τέχνης τα διατάγματα των αυτοκρατόρων της για να κυκλοφορήσουν στην αχανή αυτή χώρα. 

Η πορεία αυτή τελειώνει με έργα χαρακτών του τόπου μας, που κατέδειξαν με τα χαρακτικά τους σημαντικά γεγονότα και τους αγώνες της νεότερης Ιστορίας του τόπου μας, αλλά και έργα σύγχρονων χαρακτών μερικά από τα οποία καταδεικνύουν και την τεχνική εξέλιξη της ψηφιακής Χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ