08 Μαρτίου 2022

 


ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ                                                                    Αθήνα, 7-3-2022

8 ΜΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8 Μάρτη αποτελεί μέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής.

 Παρόλο που 163 χρόνια μας χωρίζουν από το 1857, όταν οι γυναίκες της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού βγήκαν με μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης  ζητώντας  καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ίσες αμοιβές, η οργή ξεχειλίζει από παντού ενάντια στην καταπίεση των γυναικών. Σε όλο τον κόσμο φουσκώνει ένα κίνημα που αντιστέκεται στις σεξιστικές επιθέσεις, διεκδικεί ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις κόντρα στις απαγορεύσεις, στηρίζει τις εργαζόμενες που απεργούν για ισότητα στους μισθούς και μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, οι απολύσεις, η ακρίβεια κ.α. έφεραν τις γυναίκες σε ακόμη δεινότερη θέση τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους. Η ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα. Το χάσμα μεταξύ των φύλων στις αμοιβές, και το ποσοστό στη μερική απασχόληση αυξάνεται, ενώ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εργασίας των γυναικών με μικρά παιδιά.

Μια σημαντική αντεργατική τομή που συντελέστηκε ήταν εκείνη του  νόμου Χατζηδάκη, που ήρθε επί της ουσίας να καταργήσει το 8ωρο, αλλά και το συνδικαλισμό στους χώρους εργασίας. Η ελαστικοποίηση και η υπερεργασία, σε συνδυασμό με την πλήρη διάλυση δημόσιων δομών πρόνοιας και φροντίδας (τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους), φέρνει ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας στις γυναίκες. 

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ οι καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες μόνο για το 2021 έφτασαν τις 30. Η ψήφιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου (νόμος Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια) εγκλωβίζει τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις πιο φτωχές, σε κακοποιητικούς γάμους.

Η φετινή 8η Μάρτη είναι και μέρα πάλης για την ειρήνη των λαών και τη διεθνιστική αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία, ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας.  Η αλληλεγγύη μας και το βλέμμα μας στρέφονται στους χιλιάδες πρόσφυγες, στις μητέρες και τα παιδιά, θύματα  ενός ακόμα πολέμου για το κέρδος. 

 

Γυναικείες οργανώσεις και εργατικά σωματεία και σύλλογοι, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις καλούν σε 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 8 Μάρτη 12.00-15.00 και  συγκέντρωση στις 1 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην Πλατεία Συντάγματος καθώς και απογευματινή κινητοποίηση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 6:00μμ. Και στην Πλατεία Συντάγματος.

Για να διακηρύξουν:

Την υποστήριξη τους στον τερματισμό κάθε ρατσιστικής και σεξιστικής συμπεριφοράς και έμφυλης βίας κατά των γυναικών

Την διαβεβαίωση ότι δεν είναι μόνες στην προστασία της ζωής, των σωμάτων τους, της ψυχής και της προσωπικότητας τους απέναντι στην εργοδοτική εξουσία

Ιδιαίτερα φέτος που η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τα λαϊκά στρώματα και πρώτα από όλες τις γυναίκες να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας για:

 

  • τις χιλιάδες γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή απολύθηκαν. Άλλες εργαζόμενες δουλεύουν με τηλε-εργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά. 
  • για να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα “μιας νόσου”, στο οποίο οι υγειονομικοί - άνδρες και γυναίκες- δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξοπλισμό.
  • για να πάψουν οι χώροι δουλειάς, τα ΜΜΜ, τα σχολεία να είναι χώροι διασποράς του ιού, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων προστασίας
  • Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από κάθε είδους παρενόχληση και την κακοποίηση (σεξουαλική, σωματική, ψυχολογική).  Άμεση δικαίωση  σε περιστατικά σεξιστικών,  εργοδοτικών  αυθαιρεσιών,  ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους. Καμία ανοχή στην κουλτούρα  του βιασμού.

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου