Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΕΑΓΜΕ



 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Άρθρο 1
Σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών
1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ε.Α.Γ.Μ.Ε.» (εφεξής «Αρχή»), με έδρα την Αττική, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λειτουργεί για χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Για τις σχέσεις της με την αλλοδαπή, η Αρχή χρησιμοποιεί την επωνυμία «Hellenic Authority for Geology and Mineral Exploration, H.Au.G.M.E». Με απόφαση του Δ.Σ. της Αρχής ορίζεται το διακριτικό σύμβολο, που αυτή θα χρησιμοποιεί.
2. Σκοπός της Αρχής είναι η επιστημονική παρακολούθηση γεωλογικών και μεταλλευτικών ζητημάτων για λογαριασμό του Δημοσίου, η εκπόνηση μελετών και γνωμοδοτήσεων προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σε θέματα γεωεπιστημών, γεωπεριβάλλοντος, ενέργειας, μεταλλευτικής και άλλων συναφών αντικείμενων, όπως ορίζει κάθε φορά η κείμενη νομοθεσία, η γεωλογική, η υδρογεωλογική και μεταλλευτική έρευνα της χώρας και η μελέτη αξιοποίησης του υπόγειου πλούτου της, ελεγκτικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες ως αυτές αναλύονται στα κατωτέρω άρθρα.
Άρθρο 2
Αρμοδιότητες
Στην Αρχή ανήκουν οι εξής αρμοδιότητες:
1. Βασική έρευνα της γεωλογικής δομής και του γεωδυναμικού καθεστώτος της Ελλάδας.
2. Χαρτογραφική αποτύπωση της γεωλογικής δομής τόσο του χερσαίου, όσο και του υποθαλάσσιου τμήματος της χώρας και δυνατότητα σύστασης επιτροπής για αρμόδιας για τους χάρτες γεωεπιστημονικών θεμάτων, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος.
3. Έκδοση και πώληση γεωλογικών και αντίστοιχων με τις αρμοδιότητες της Αρχής θεματικών χαρτών. Τα δεδομένα που έχουν αποκλειστικά γεωχωρικό χαρακτήρα, διατίθενται σύμφωνα με τον ν. 3882/2010 και εφόσον πρόκειται για εμπορική χρήση, διατίθενται μετά από γνώμη του Κομβικού Σημείου Επαφής του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
4. Νεοτεκτονικές και σεισμοτεκτονικές μελέτες.
2


5. Σύνταξη σχετικών μελετών και συμμετοχή στην επιτροπή της παρ. 1 του αρ. 3 Ν. 2971/2001 για πράξεις καθορισμού αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού.
6. Έρευνα για τη διατήρηση της πλούσιας και ποικίλης ελληνικής γεωλογικής-γεωμορφολογικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των γεωαρχαιολογικών ερευνών.
7. Έρευνες και μελέτες για ραδιενεργά μεταλλεύματα και υπόγεια ακτινοβολία.
8. Τεχνικογεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες.
9. Υδρογεωλογικές – υδρολογικές μελέτες και έλεγχοι.
10. Αναλύσεις σε κάθε είδους γεωλογικά και μεταλλευτικά δείγματα, δείγματα νερών, στερεών καυσίμων, ορυκτών πρώτων υλών και αερίων.
11. Συνεργασία με και παροχή υπηρεσιών στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία σχετικά με τη συλλογή στοιχείων, αρχειοθέτηση και έλεγχο των υδροσημείων της χώρας.
12. Εφαρμογή γεωφυσικών ερευνών για την αποτύπωση της γεωλογικής δομής σε ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών έργων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην έρευνα και εντοπισμό ορυκτών πόρων και στη διαχείριση των φυσικών πόρων.
13. Συνεργασία και παροχή υπηρεσιών προς τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, Σχεδιασμού και Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
14. Παροχή γνωμοδότησης στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως ορίζει η οδηγία 2001/42//ΕΚ στις περιπτώσεις, που υπάρχει γεωλογικό ή μεταλλευτικό ενδιαφέρον, με εξέταση της ποιοτικής τους επάρκειας.
15. Εφαρμοσμένες ορυκτολογικές, πετρολογικές, γεωχημικές και περιβαλλοντικές μελέτες.
16. Έρευνα και εντοπισμός ορυκτών πρώτων υλών.
17. Δημιουργία Δημόσιου Αρχείου αποθήκευσης και συντήρησης πυρήνων γεωτρήσεων.
18. Μελέτες τεχνολογικών και περιβαλλοντικών εφαρμογών ορυκτών πρώτων υλών και των παραπροϊόντων τους καθώς και τεχνικο-οικονομικές μελέτες εμπλουτισμού μεταλλευμάτων.
19. Έλεγχος των δομικών υλικών από διαπιστευμένο εργαστήριο της Αρχής, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου για τήρηση των προδιαγραφών δομικών υλικών στις κατασκευές και ειδικότερα σε αυτές των Δημοσίων Έργων.
20. Εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, καθώς και μελετών βιωσιμότητας, σκοπιμότητας και διαχειριστικών για τα αντικείμενα αρμοδιότητας της Αρχής.
21. Παροχή γνωμοδοτήσεων και μελέτη σε ζητήματα γεωθερμίας. Τήρηση εθνικού μητρώου σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο γεωθερμικών σημείων.
3


22. Συνεργασία και παροχή υπηρεσιών σχετικών με τους υδρογονάνθρακες, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. και σε κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία.
23. Η Αρχή ερευνά και καταγράφει γεωλογικούς κινδύνους και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις αρμόδιες αρχές δύναται να αναλάβει την διαχείριση κινδύνων μελλοντικών ή επελθόντων.
24. Σύνταξη χαρτών επικινδυνότητας στον Ελλαδικό χώρο και σχεδίων αντιμετώπισης των κατολισθήσεων και μείωσης των επιδράσεων αυτών, σύμφωνα με τη συνθήκη του Sendai.
25. Συνεργασία και παροχή υπηρεσιών σε Διεύθυνση Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων, Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής, Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
26. Συνεισφορά στην Ανάπτυξη Ψηφιακών Βάσεων Γεω-δεδομένων
27. Γνωμοδότηση σε μεταλλευτικά και λατομικά θέματα κατά την κείμενη νομοθεσία
28. Γνωμοδότηση προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και παρακολούθηση της εξέλιξης των αιτήσεων φυσικών ή νομικών προσώπων προς τις αρχές για τη χορήγηση Άδειας Μεταλλευτικών Ερευνών (Α.Μ.Ε.) εφόσον ζητηθεί.
29. Συνεργασία και παροχή υπηρεσιών στην Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την επίλυση προβλημάτων, που σχετίζονται με τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
30. Σύνταξη γνωμοδοτικών εκθέσεων και παροχή τεχνικών συμβουλών, για όλα τα αντικείμενα και θέματα αρμοδιότητας της Αρχής.
31. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων για τους σκοπούς των ανωτέρω μελετών.
32. Άσκηση δραστηριοτήτων στο εσωτερικό και εξωτερικό, συναφών με τα αντικείμενα της Αρχής.
33. Εκπροσώπηση της Ελλάδας ενώπιον των διεθνών και Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Ινστιτούτων και Οργανισμών.
34. Γνωμοδότηση για την αδειοδότηση γεωεπιστημονικών ερευνών στον Ελλαδικό χώρο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
35. α. Συλλογή, επεξεργασία, αρχειοθέτηση και διαχείριση, προς χάριν του δημόσιου συμφέροντος, των στοιχείων των ερευνών της Αρχής, των μελετών και των προσφερόμενων υπηρεσιών της, όπως εργαστηριακές υπηρεσίες, πιστοποιήσεις, γνωμοδοτήσεις, ελέγχους. Η παροχή των ανωτέρω γίνεται δωρεάν προς το επιβλέπον Υπουργείο με μνημόνιο συνεργασίας με τις υπηρεσίες αυτού, κατ’ εξαίρεση με όσα ορίζονται στην επόμενη περίπτωση.
36. Το Δημόσιο, οι δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τα επιχορηγούμενα ή χρηματοδοτούμενα, αμέσως ή εμμέσως, από το Δημόσιο, φυσικά ή νομικά
4


πρόσωπα, μπορούν να χρησιμοποιούν ως τεχνικό σύμβουλο την Αρχή, και να αξιοποιούν μελέτες της και στοιχεία, ιδίως εφόσον έχουν ανάγκες υπηρεσιών Συμβούλου, για θέματα που έχουν σχέση με γεωλογικά, ενεργειακά, κοιτασματολογικά, μεταλλευτικά, γεωτεχνικά υδρογεωλογικά, περιβαλλοντικά και άλλα συναφή αντικείμενα.
37. Η Αρχή γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών, που αναφέρονται στην παρ.1 του παρόντος, κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Δ.Σ. και σύμφωνα με την νομοθεσία που ρυθμίζει τα προσωπικά και τα γεωχωρικά δεδομένα.
38. Η Αρχή αξιοποιεί κάθε στοιχείο που είναι χρήσιμο και συνεργάζεται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή των στοιχείων ή πληροφοριών που είναι χρήσιμα για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της.
39. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και του κάθε φορά αρμόδιου Υπουργού, μπορούν να εξειδικεύονται περισσότερο οι αρμοδιότητες που ασκεί η Αρχή και οι όροι συνεργασίας της με άλλους φορείς ή υπηρεσίες, σε όλα τα αντικείμενα της.
40. Εφευρέσεις ή ευρεσιτεχνίες, δεδομένα και μελέτες, που γίνονται από το υπαλληλικό ή επιστημονικό προσωπικό της Αρχής, που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με αυτήν κατά την εκτέλεση της εργασίας του, ανήκουν στην Αρχή, εφόσον δεν συμφωνείται σχετικά περί του αντιθέτου.
41. Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται αναφορά για αρμοδιότητες του ΙΓΜΕ, εφεξής τις αρμοδιότητες αυτές ασκεί η Αρχή.

Άρθρο 3
Όργανα διοίκησης
Όργανα διοίκησης της Αρχής είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και ο Γενικός Διευθυντής (Γ.Δ.).
Άρθρο 4
Διοικητικό Συμβούλιο Επιλογή - Διορισμός - Κωλύματα διορισμού Ασυμβίβαστα - Κωλύματα συμφερόντων - Υποχρεώσεις - Έκπτωση
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) αποτελείται από επτά μέλη ως εξής:
α) Τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος πρέπει να είναι επιστήμονας κύρους σε Γεωλογικά ή και Μεταλλευτικά θέματα. 5

β) Το Γενικό Διευθυντή της Αρχής.
γ) Πέντε (5) μέλη, που επιλέγονται και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τετραετής και μπορεί να αναθεωθεί μία φορά, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2. Η επιλογή και ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8 του ν. 4369/2016 (Α΄33), ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο Δ.Σ. συμμετέχει τουλάχιστον ένας πτυχιούχος Γεωλόγος και ένας διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός ή Ορυκτών Πόρων.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Αρχής παύονται από τα καθήκοντά τους πριν από τη λήξη της θητείας τους, με απόφαση του αρμοδίου για το διορισμό τους Υπουργού, αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις των περιπτώσεων α’ έως δ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4369/2016. Τα μέλη του Δ.Σ. της Αρχής παύονται πριν από τη λήξη της θητείας τους για σπουδαίο λόγο. Από την ιδιότητα του μέλους εκπίπτει αυτοδίκαια και το μέλος του Δ.Σ., που απουσιάζει από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις αδικαιολόγητα και χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση του κωλύματός του στον Γ.Δ. Το μέλος του Δ.Σ. που εκπίπτει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, αντικαθίσταται για πλήρη ή υπολειπόμενη θητεία.
3. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να είναι καθηγητές ΑΕΙ, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, κατά παρέκκλιση του άρθρου 24 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195).
4. Ο γραμματέας του Δ.Σ. και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. μεταξύ των υπαλλήλων της Αρχής. Σε έκτακτες περιπτώσεις με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. μπορούν να ανατίθενται προσωρινά καθήκοντα γραμματέα Δ.Σ. σε μέλος του Δ.Σ.
Άρθρο 5
Αρμοδιότητες Προέδρου και Δ.Σ. - Λειτουργία Δ.Σ.
1. Ο Πρόεδρος της Αρχής ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, καθώς και αυτές που του ανατίθενται με απόφαση του Δ.Σ. Τον Πρόεδρο του Δ.Σ., όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει το μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από το Δ.Σ. ως Αντιπρόεδρος. Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής, εκπροσωπούν δικαστικά και εξώδικα, την Αρχή. 6

2. Το Δ.Σ. είναι αρμόδιο για την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος της Αρχής, στο πλαίσιο της πολιτικής που χαράσσεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και για την παρακολούθηση της εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών, την έγκριση Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, την υποβολή προς έγκριση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ετήσιου προϋπολογισμού σύμφωνα με την παράγραφο 4, τη διενέργεια ελέγχου του έργου όλων των οργάνων διοίκησης της Αρχής στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης, καθώς και για τον απολογισμό του έργου του Γενικού Διευθυντή και των Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών της Αρχής. Το Δ.Σ. δύναται να εισηγείται αιτιολογημένα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την παύση ή την αναστολή καθηκόντων του Γενικού Διευθυντή ή των Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών για λόγους πλημμελούς εκπλήρωσης καθηκόντων, κατόπιν του απολογισμού του έργου τους. Το εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ο ετήσιος προϋπολογισμός, η ετήσια έκθεση και ο εγκεκριμένος ισολογισμός της Αρχής δημοσιεύονται στο δικτυακό της τόπο.
3. Ειδικότερα, το Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της Αρχής:
α) Αποφασίζει για τις προμήθειες, τις συμβάσεις, τις δαπάνες και τη διάθεση των πόρων της Αρχής, εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
β) Εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για κάθε θέμα της αρμοδιότητάς του, που αφορά την Αρχή.
γ) Υποβάλλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο τέλος κάθε έτους, απολογισμό, ισολογισμό και ετήσια έκθεση πεπραγμένων.
δ) Ασκεί την πειθαρχική εξουσία που προβλέπεται στα άρθρα 116 επ. του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012 (Α΄54).
ε) Μεταβάλλει εντός του νομού Αττικής, την έδρα της Αρχής.
στ) Εκδίδει διάφορους Οδηγούς ή Κανονισμούς για θέματα σχετικά με την λειτουργία των οργάνων της Αρχής.
ζ) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα, εφόσον αυτή δεν έχει ανατεθεί με τον παρόντα νόμο στον Πρόεδρο της Αρχής ή στο Γενικό Διευθυντή.
4. Το Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της Αρχής, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 7

5. Αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου, που αφορούν κατηγορίες πράξεων ή συγκεκριμένες πράξεις, μπορεί να μεταβιβάζονται σε άλλα όργανα της Αρχής, με απόφαση του Δ.Σ.
6. Στα μέλη και στον γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου καταβάλλεται αποζημίωση ανά συνεδρίαση, το ύψος της οποίας καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α΄176). Τα μέλη του Δ.Σ., που μετακινούνται εκτός της έδρας μόνιμης κατοικίας τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις και λοιπές δραστηριότητες της Αρχής, δικαιούνται τις νόμιμες αποζημιώσεις για τα έξοδα, ταξιδίων, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
7. Στον Πρόεδρο καταβάλλεται αμοιβή, που καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015.
8. Με απόφαση του Δ.Σ. ορίζεται κανονισμός λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά τα λοιπά, για τη λειτουργία του Δ.Σ., εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45).
9. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. μπορούν να λάβουν χώρα κανονικά κατόπιν προσκλήσεως και ηλεκτρονικά (μέσω τηλεδιάσκεψης), χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των μελών.
Άρθρο 6
Γενικός Διευθυντής και Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές της Αρχής, Επιλογή - Διορισμός - Αρμοδιότητες
1. Στην Αρχή συστήνεται θέση Γενικού Διευθυντή πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για θητεία τεσσάρων ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2. Ο Γενικός Διευθυντής επιλέγεται ύστερα από δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής που προβλέπεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του ν. 4369/2016. Ο διορισμός του Γενικού Διευθυντή γίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 8

3. Για το διορισμό στη θέση του Γενικού Διευθυντή απαιτούνται τουλάχιστον τα ακόλουθα προσόντα:
α) Πτυχίο Γεωλόγου ή δίπλωμα Μηχανικού Μεταλλείων-Μεταλλουργού Μηχανικού ή Μηχανικού Ορυκτών Πόρων ή συναφές με τα αντικείμενα της Αρχής πτυχίο ή δίπλωμα, ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής και μεταπτυχιακό τίτλο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής σε συναφή αντικείμενα.
β) Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δέκα ετών.
4. Ο Γενικός Διευθυντής έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Προΐσταται των Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών, όλων των Υπηρεσιών της Αρχής και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία των υπηρεσιών, είναι υπεύθυνος έναντι του Δ.Σ. για την εύρυθμη λειτουργία τους και εκπροσωπεί δικαστικά και εξώδικα, την Αρχή μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ..
Ειδικότερα είναι αρμόδιος για: αα) τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων, την οργάνωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και τη σύγκληση τακτικών συσκέψεων με τους αρμοδίους Προϊσταμένους, για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής, ββ) την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Αρχής, για την καλύτερη λειτουργία τους και γγ) την αξιολόγηση του έργου των υπηρεσιακών μονάδων της Αρχής και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο Δ.Σ.
β) Προετοιμάζει και εισηγείται τα θέματα στο Δ.Σ.
γ) Εισηγείται στο Δ.Σ. το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Αρχής.
δ) Εξειδικεύει και εφαρμόζει το εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Αρχής, με βάση τις γενικές κατευθύνσεις του Δ.Σ.
ε) Επιβλέπει και είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.
στ) Είναι υπεύθυνος για το συντονισμό επιστημονικών και διοικητικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σκοπό και το εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής και μεριμνά για την πραγματοποίησή τους.
ζ) Είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση λειτουργικών δαπανών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Δ.Σ. ετήσιου προϋπολογισμού. 9

η) Εισηγείται στο Δ.Σ. τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, ο οποίος διαμορφώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και ετήσια λεπτομερή έκθεση για τη δραστηριότητα της Αρχής και προτείνει τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.
θ) Υποβάλλει στο Δ.Σ. σχέδιο προϋπολογισμού και ισολογισμού και απολογισμού.
ι) Συνάπτει συμβάσεις για λογαριασμό της Αρχής μέχρι το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
ια) Είναι πειθαρχικός προϊστάμενος όλων των υπαλλήλων της Αρχής, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 117 του Υπαλληλικού Κώδικα και ασκεί την αρμοδιότητα που προβλέπεται στην περίπτωση δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 118 του ίδιου Κώδικα, όπως οι ανωτέρω διατάξεις αντικαταστάθηκαν με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012 (Α΄54).
ιβ) Εισηγείται στο Δ.Σ. την εκχώρηση επί μέρους αρμοδιοτήτων του ή την ανάθεση δικαιώματος υπογραφής, στους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές, στους Προϊσταμένους Διευθύνσεων, Τμημάτων ή Γραφείων της Αρχής.
5. Ο Γενικός Διευθυντής αποφασίζει για τη συγκρότηση μονίμων και εκτάκτων επιτροπών, ομάδων εργασίας και ομάδων διοίκησης έργου (ΟΔΕ), για εκτέλεση εργασιών ειδικού ενδιαφέροντος, που συνάπτονται σύμφωνα με το σκοπό της Αρχής και τη δράση του. Στις επιτροπές, ομάδες εργασίας και ΟΔΕ μπορούν να μετέχουν και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους ή επιστημονικής κατάρτισης, που δεν είναι μέλη του Δ.Σ. ή δεν ανήκουν στο προσωπικό της Αρχής. Το έργο των εκτάκτων επιτροπών ή ομάδων εργασίας, μπορεί να εποπτεύεται από μέλη του Δ.Σ. ή Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές ή από Προϊσταμένους Υπηρεσιών της Αρχής.
ιδ) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται από το Δ.Σ.
6. Οι αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή, όταν αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, ασκούνται από όποιον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή έχει ορίσει ο ίδιος με απόφασή του.
7. Οι αποδοχές του Γενικού Διευθυντή καθορίζονται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015.
8. Στην Αρχή συστήνεται θέση Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Έργων και θέση Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας τεσσάρων ετών. Οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές αμείβονται με το 80% των αποδοχών του Γενικού Διευθυντή. Η σύμβαση εργασίας μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με απόφαση του 10

Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές επιλέγονται ύστερα από δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δ.Σ. της Αρχής, σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής που προβλέπεται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του ν. 4369/2016, με την συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή στο συμβούλιο επιλογής του άρθρου 10 του ν. 4369/2016.
9. Για το διορισμό στις θέσεις των Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών απαιτούνται τουλάχιστον τα ακόλουθα προσόντα:
α) Πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, όπως εξειδικεύεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
β) Μεταπτυχιακός τίτλος ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής ή δεκαετή εμπειρία, όπως εξειδικεύεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
γ) Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον έξι ετών.
10. Το Δ.Σ. της Αρχής μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, καθορίζει τις αρμοδιότητες, που ανατίθενται στους Αναπληρωτές Γενικούς Διευθυντές της Αρχής.
11. Στην Αρχή συστήνονται τρεις (3) θέσεις ειδικών συμβούλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίοι υπηρετούν στην Αρχή.
Η πλήρωση των θέσεων αυτών γίνεται:
α) με απευθείας πρόσληψη από τον Γ.Δ. δυνάμει σχετικής σύμβασης ιδιωτικού δικαίου διάρκειας μέχρι 4 ετών, με την υπογραφή της σύμβασης από τον προσλαμβανόμενο και τον Γ.Δ. Σε περίπτωση, που η θέση μετακλητού υπαλλήλου καλύπτεται με δικηγόρο, αυτή δεν συνεπάγεται απώλεια ή αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και δεν τυγχάνουν εφαρμογής τα άρθρα. 7 και 31 του ν. 4194/2013.
β) με απόσπαση για πλήρη απασχόληση στην Αρχή, από άλλο φορέα του δημόσιου τομέα ή με ανάθεση καθηκόντων με παράλληλη, πλήρη ή μειωμένη άσκηση των κύριων καθηκόντων του ενδιαφερομένου.
Για τις μισθολογικές απολαβές και την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού αυτού εφαρμόζονται αναλόγως οι ισχύουσες διατάξεις περί των πολιτικών γραφείων των μελών της Κυβέρνησης.
Με απόφαση του Δ.Σ. της Αρχής ορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για τους υπαλλήλους των θέσεων αυτών, καθώς και τα σχετικά καθήκοντα τους. 11

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΠΕΡΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΑΓΜΕ
Άρθρο 7
Διάρθρωση ΕΑΓΜΕ
1. Η Αρχή διαρθρώνεται υπό τον Γενικό Διευθυντή σε Διευθύνσεις, Τμήματα, Υπηρεσίες, Περιφερειακές Μονάδες και Γραφεία.
2. Οι Διευθύνσεις συντονίζουν και ελέγχουν τις δραστηριότητες των Τμημάτων, Γραφείων και Εργαστηρίων, που υπάγονται σ' αυτές και ορίζονται ως ακολούθως:
1. Διεύθυνση Γεωλογίας και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ΔΙΓΕΓ)
2. Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας (ΔΥΠΟΓΕ)
3. Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής (ΔΟΠΜΕ)
4. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Υποδομών (ΔΑΝΥ)
5. Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (ΔΟΔΥ)
6. Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ)

3. Στον Γενικό Διευθυντή υπάγονται επίσης οι εξής, μη υπαγόμενες σε Διευθύνσεις, αυτοτελείς Υπηρεσιακές Μονάδες:
1. Γραφεία Γενικού Διευθυντή και Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών.
2. Νομική Υπηρεσία.
3. Περιφερειακές Μονάδες,
4. Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων.
5. Γραφείο Κατασταλτικού Οικονομικού Ελέγχου

4. Αυτοτελής υπηρεσιακή μονάδα υποκείμενη στο Δ.Σ. και στον Πρόεδρο του Δ.Σ. είναι η γραμματεία Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Όργανα Συντονισμού και Ολοκλήρωσης είναι:
1. Το Συμβούλιο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (Σ.Ε.Σ.).
2. Η Τεχνική Επιτροπή.
3. Το Επιστημονικό Συμβούλιο.
4. Οι Ομάδες Διοίκησης Έργων (ΟΔΕ).

Άρθρο 8 12

Διάρθρωση και Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ΔΙΓΕΓ)
Η Διεύθυνση Γενικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας (ΔΙΓΕΓ) αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
1. Τμήμα Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών (ΓΕΧΑΕ), με αρμοδιότητες :
1. Έρευνα και μελέτη της γεωλογικής δομής του στερεού φλοιού της Γης.
2. Γεωλογική χαρτογράφηση σε διάφορες κλίμακες και έκδοση γεωλογικών χαρτών.
3. Ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση, ενημέρωση της βάσης δεδομένων του γεωλογικού χάρτη της Ελλάδας και των βάσεων δεδομένων, που αφορούν την εφαρμοσμένη γεωλογική έρευνα μικρής και μεγάλης κλίμακας.
4. Εφαρμογή ψηφιακής χαρτογραφίας GIS στην έκδοση των γεωλογικών χαρτών.
5. Βασικές και εφαρμοσμένες έρευνες στα πεδία της γεωμορφολογίας, παλαιοντολογίας, ιζηματολογίας, στρωματογραφίας, μαγματισμού, ηφαιστειότητας, νεοτεκτονικής, σεισμοτεκτονικής, φωτογεωλογίας-τηλεπισκόπησης κ.ά.
6. Μελέτες αστικής – περιαστικής γεωλογίας.
7. Παράκτιες, υποθαλάσσιες και υπολίμνιες γεωλογικές χαρτογραφήσεις, μελέτες για τη θεμελίωση θαλάσσιων τεχνικών έργων και έρευνες υποθαλάσσιων ιζημάτων και κοιτασμάτων.
8. Ανάδειξη της γεωλογικής-πολιτιστικής κληρονομιάς (γεωδιαδρομές, γεωπάρκα).
9. Αδειοδότηση γεωλογικών εργασιών και εξαγωγή γεωλογικών δειγμάτων στο εξωτερικό βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

2. Τμήμα Τεχνικής Γεωλογίας (ΤΕΓΕ), με αρμοδιότητες :
1. Τεχνικογεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες τεχνικών έργων, γεωλογικής οικιστικής καταλληλότητας και έργων αποκατάστασης τοπίου.
2. Τεχνικογεωλογικές-γεωτεχνικές χαρτογραφήσεις.
3. Μελέτες και έρευνες καταστροφικών γεωλογικών φαινομένων, όπως εδαφικών κινήσεων και παραμορφώσεων (π.χ. κατολισθήσεις, καθιζήσεις, εδαφικές υποχωρήσεις, κ.ά.).
4. Σεισμογεωλογικές, μακροσεισμικές και μικροζωνικές μελέτες.
5. Οργάνωση, συντήρηση και λειτουργία Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής–Βραχομηχανικής.
13


6. Δοκιμές και μετρήσεις πεδίου, καθώς και εργαστηριακός προσδιορισμός φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών εδαφών, πετρωμάτων και αδρανών υλικών στο Εργαστήριο Εδαφομηχανικής – Βραχομηχανικής.
7. Τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου τεχνικο-γεωλογικών και γεωτεχνικών πληροφοριών, όπως εδαφικές αστοχίες, μητρώα γεωτρήσεων, κ.ά.
8. Λειτουργία Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης, η οποία μεταβαίνει άμεσα σε πληγείσες περιοχές μετά από εκδήλωση σοβαρών καταστροφών, που οφείλονται σε γεωλογικά και άλλα φαινόμενα.

3. Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής (ΤΕΓ), με αρμοδιότητες :
1. Συλλογή, επεξεργασία και ερμηνεία μετρήσεων εφαρμοσμένης γεωφυσικής έρευνας.
2. Εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών και εκπόνηση μελετών με αντικείμενο τη μεταλλευτική, την υδρογεωλογική, τη γεωθερμική, τη γεωτεχνική έρευνα και την περιβαλλοντική γεωλογία.
3. Ανάπτυξη, διαχείριση και ενημέρωση βάσεων γεωφυσικών δεδομένων και σύνταξη σχετικών χαρτών.
4. Γενικές και ειδικές γεωφυσικές χαρτογραφήσεις.
5. Συνεχή καταγραφή των μεταβολών του γήινου μαγνητικού πεδίου και των απολύτων μετρήσεων από το Μαγνητικό Παρατηρητήριο Πεντέλης.

Άρθρο 9
Διάρθρωση και Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας (ΔΥΠΟΓΕ)
Η Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και Γεωθερμίας (ΔΥΠΟΓΕ) αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα :
1. Τμήμα Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας (ΥΔΡΟΓΕ), με αρμοδιότητες :
1. Μελέτες δίαιτας υπογείων υδροφορέων, έρευνες εντοπισμού υπογείων υδάτων και εκπόνηση ειδικών υδρογεωλογικών μελετών.
2. Κατάρτιση υδρογεωλογικών-υδροχημικών χαρτών και ανάπτυξη βάσεων υδρογεωλογικών δεδομένων.
3. Προσομοίωση υπόγειων υδροφορέων.
4. Ανάπτυξη και λειτουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης υπογείων υδάτων.
14


5. Έρευνες και μελέτες ισοζυγίων υδρολογικών λεκανών, εκπόνηση υδρολογικών μελετών υδραυλικών έργων και γεωμορφολογικών μελετών.
6. Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για ισοζύγια υδρολογικών λεκανών.
7. Διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

2. Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ), με αρμοδιότητες :
1. Έρευνα, καταγραφή και αξιολόγηση του γεωθερμικού δυναμικού υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας.
2. Ολοκληρωμένες μελέτες δίαιτας και αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων.
3. Μελέτες και έρευνες αξιοποίησης της "αβαθούς" γεωθερμίας.
4. Έρευνα της ηφαιστειότητας της χώρας, μελέτη και παρακολούθηση των ενεργών ηφαιστείων.
5. Υδρογεωλογική έρευνα και μελέτη μεταλλικών, ολιγο-μεταλλικών και επιτραπέζιων υδάτων, καθώς και των θερμομεταλλικών και λοιπών εθνικών Ιαματικών Φυσικών Πόρων.
6. Κατάρτιση και ανάπτυξη βάσεων δεδομένων γεωθερμίας και θερμομεταλλικών υδάτων.

3. Τμήμα Αναλυτικών Εργαστηρίων (ΤΑΝΕ), με αρμοδιότητες :
1. Φυσικές και χημικές δοκιμές και μετρήσεις σε νερά και γενικότερα υδατικά δείγματα για τον προσδιορισμό των κύριων και δευτερευόντων στοιχείων και ιχνοστοιχείων και άλλων ειδικών παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία των πόσιμων, υπόγειων και επιφανειακών νερών.
2. Μικροβιολογική ανάλυση πόσιμου νερού (νερά δικτύων ύδρευσης και εμφιαλωμένα νερά).
3. Φυσικές και χημικές δοκιμές, μετρήσεις σε ορυκτές πρώτες ύλες (εδάφη, πετρώματα, μεταλλεύματα), προϊόντα μεταλλευτικής βιομηχανίας, στερεά καύσιμα και βιοκαύσιμα. Προσδιορισμός των κύριων και δευτερευόντων στοιχείων, ιχνοστοιχείων και πλήθος ειδικών παραμέτρων.
4. Συμμετοχή σε χημικές μελέτες για όλες τις παραπάνω κατηγορίες δειγμάτων.
5. Λειτουργία των εργαστηρίων του Τμήματος.
6. Σχεδιασμό αντιμετώπισης των αναλυτικών αναγκών της Αρχής και συντονισμός όλων των αναλυτικών εργαστηρίων του.

Άρθρο 10 15

Διάρθρωση και Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής (ΔΟΠΜΕ)
Η Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής (ΔΟΠΜΕ) αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα :
1. Τμήμα Κοιτασματολογικής και Μεταλλευτικής Έρευνας (ΚΟΙΜΕ), με αρμοδιότητες :
α) Υλοποίηση ερευνών και μελετών εντοπισμού και αξιολόγησης κάθε είδους Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.), για την αποτίμηση του κοιτασματολογικού δυναμικού της χώρας, περιλαμβανομένου του υπολογισμού των αποθεμάτων από δευτερογενείς πηγές (π.χ. εξορυκτικά απόβλητα).
β)Γνωματεύσεις καταλληλότητας Ο.Π.Υ. σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσιακές Μονάδες της Αρχής.
γ)Συμμετοχή στις Επιτροπές καθορισμού λατομικών περιοχών.
δ)Ανάπτυξη βάσεων δεδομένων Ορυκτών Πρώτων Υλών.
ε)Εκπόνηση μεταλλευτικών ερευνών για την αποτίμηση του δυναμικού κοιτασμάτων όλων των ορυκτών πρώτων υλών και τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης αυτών. Εκπόνηση γεωστατιστικών μελετών για την αποτίμηση του δυναμικού ορυκτών πρώτων υλών και για γεωλογικές εφαρμογές.
ζ)Αναγνώριση και κοιτασματολογική έρευνα και μελέτη των στερεών ενεργειακών πρώτων υλών με οικονομικό ενδιαφέρον.
Στ)Έρευνα και μελέτη μη ενεργειακών χρήσεων των λιγνιτών.
Η)Αναγνώριση και κοιτασματολογική έρευνα ουρανίου και θορίου, συνοδών παραγενετικών μετάλλων (όπως π.χ. σπανίων γαιών).
θ)Ραδιοπροστασία του πληθυσμού από την εκπομπή ακτινοβολιών "α", "β" και "γ".
ι)Αξιολόγηση της συμβολής των ακτινοβολιών στη γνώση της Σεισμικής Επικινδυνότητας περιοχών.
Ια_Εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών και μελετών εκμετάλλευσης /αξιοποίησης κοιτασμάτων ορυκτών πόρων και συμμετοχή σε περιβαλλοντικές μελέτες. 16

Ιβ)Συντονισμό και υποστήριξη του ερευνητικού έργου της Αρχής σε μελέτες οικονομοτεχνικής φύσεως.
Ιγ)Λειτουργία του Διαπιστευμένου Εργαστηρίου ‘ΛΙΘΟΣ’ με αντικείμενα :
αα. Τον εργαστηριακό προσδιορισμό των αισθητικών, φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων και των μωσαϊκών λίθων με στόχο την ποιοτική αξιολόγησή τους (Διαπιστευμένο Εργαστήριο).
ββ. Τη συμβολή στην απόδοση σήμανσης CE σε τελικά προϊόντα από διακοσμητικά πετρώματα.
γγ. Τη διενέργεια αυτοψιών, με σκοπό την επίλυση ενδεχόμενα εμφανιζόμενων προβλημάτων μετά την εφαρμογή προϊόντων από διακοσμητικά πετρώματα.
ιδ. Λειτουργία του Εργαστηρίου Ενεργειακών Πρώτων Υλών με αρμοδιότητα τις αναλύσεις των Στερεών Ενεργειακών Πρώτων Υλών (λιγνίτη-τύρφης και ραδιενεργών).
2. Τμήμα Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας (ΤΟΠ), με αρμοδιότητες :
α)Πραγματοποίηση ορυκτολογικών, πετρογραφικών μελετών πετρωμάτων, εδαφών, αδρανών και κάθε είδους φυσικών υλικών, καθώς και γεω-αρχαιολογικών αντικειμένων.
Β)Πραγματοποίηση εργαστηριακών και λοιπών εξετάσεων για την ύπαρξη επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία στοιχείων ή ορυκτών στον αέρα.
γ)Επιμέλεια των μουσειακών συλλογών και του Μουσείου Ορυκτών και Πετρωμάτων της Αρχής.
δ)Οργάνωση και επιμέλεια εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων στις εγκαταστάσεις της Αρχής.
ε)Παροχή υπηρεσιών εξέτασης διαφόρων φυσικών και τεχνητών υλικών προς Ιδιώτες, Εταιρείες και Οργανισμούς του Δημοσίου, Περιφέρειες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3. Τμήμα Γεωχημείας και Περιβάλλοντος (ΓΕΠ), με αρμοδιότητες :
α) Γεωχημικές έρευνες και μελέτες κάθε είδους, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως ποτάμια/λιμναία ιζήματα, έδαφος, πέτρωμα, παρόχθιο/πλημμυρικό ίζημα, σκόνη δρόμων και αιωρούμενα σωματίδια. 17

β)Ανάπτυξη βάσεων γεωχημικών δεδομένων και σύνταξη γεωχημικών πολυστοιχειακών χαρτών ποικίλης κλίμακας καθώς και ατλάντων.
γ)Υποστήριξη ερευνητικών έργων για την αναζήτηση και εντοπισμό Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.).
δ)Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο έδαφος και τα ύδατα, προστασίας περιβάλλοντος, διάθεσης αποβλήτων και διασποράς ρύπων.
ε)Συντονισμό και υποστήριξη του ερευνητικού έργου της Αρχής σε σχέση με το περιβάλλον.
4. Τμήμα Τεχνολογίας Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΤΕΟΠΥ), με αρμοδιότητες :
α)Δοκιμές και μελέτες εμπλουτισμού και μεταλλουργικής επεξεργασίας κάθε είδους Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.), σε εργαστηριακή και ημι-βιομηχανική κλίμακα, για την ανάπτυξη διαγραμμάτων ροής επεξεργασίας. Συμμετοχή στην εκπόνηση σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών.
β)Μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών διαφόρων τύπων εξορυκτικών αποβλήτων ή/και παραπροϊόντων της εξορυκτικής βιομηχανίας και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησής τους για την ανάκτηση χρήσιμων συστατικών ή την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων, μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων μεθοδολογιών. Συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για τη διαχείρισή τους.
γ)Εκτέλεση δοκιμών ελέγχου τοξικότητας στερεών αποβλήτων και λασπών στο σήμερα Διαπιστευμένο Εργαστήριο Ελέγχου Τοξικότητας Στερεών Αποβλήτων.
δ)Υποστήριξη του ερευνητικού έργου άλλων υπηρεσιακών μονάδων της Αρχής σε εργασίες επεξεργασίας – προετοιμασίας δειγμάτων κάθε είδους Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.).
ε)Συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών ρύπανσης από βιομηχανική δραστηριότητα σε στερεά δείγματα.
Στ)Παροχή υπηρεσιών σε τρίτους με την εκτέλεση δοκιμών και μετρήσεων στο πεδίο δραστηριοποίησης του Τμήματος.
5. Τμήμα Γνωμοδοτήσεων και Ελέγχου Μεταλλείων, με αρμοδιότητες:
α. Άσκηση των γνωμοδοτικών και ελεγκτικών δικαιωμάτων, ως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και αναθέτει κατά περίπτωση το αρμόδιο Υπουργείο. 18

Άρθρο 11
Διάρθρωση και Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Υποδομών (ΔΑΝΥ)
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Υποδομών (ΔΑΝΥ), αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα :
1. Τμήμα Μηχανικών-Κτηριακών Υποδομών και Εκτέλεσης Έργων (ΤΥΠΕΚΕ), με αρμοδιότητες :
α)Διάθεση και βέλτιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου μηχανικού εξοπλισμού (γεωτρύπανα, αυτοκίνητα), τεχνικών υλικών και ανταλλακτικών και προγραμματισμός προμήθειας νέου μηχανικού εξοπλισμού, σε συνεργασία με τις καθ΄ ύλην αρμόδιες ανά περίπτωση Υπηρεσιακές Μονάδες.
β)Συντήρηση κτηρίων και ηλεκτρομηχανολογικών κτηριακών εγκαταστάσεων, εκτέλεση συναφών τεχνικών εργασιών και φροντίδα σχετικών θεμάτων.
γ)Επισκευή και συντήρηση του υφιστάμενου μηχανικού εξοπλισμού, τεχνικών υλικών και ανταλλακτικών.
δ)Προγραμματισμό, οργάνωση και διοίκηση των εργοταξίων της Αρχής, για την εκτέλεση τεχνικών έργων πεδίου, σε συνεργασία με τις καθ΄ ύλην αρμόδιες ανά περίπτωση Υπηρεσιακές Μονάδες.
ε)Εκτέλεση των τεχνικών ερευνητικών έργων πεδίου της Αρχής, όπως γεωτρήσεις, στοές, επιφανειακές εκσκαφές, για την υποστήριξη των ερευνών των Κεντρικών Υπηρεσιακών Μονάδων της Αρχής.
ζ)Συντονισμό και παρακολούθηση της εκτέλεσης των τεχνικών ερευνητικών έργων που ανατίθενται στις Περιφερειακές Μονάδες.
Στ)Οργάνωση και εκτέλεση τοπογραφικών εργασιών.
2. Τμήμα Ανάπτυξης, Ποιότητας και Ελέγχου (ΤΑΠΠΕ), με αρμοδιότητες :
α)Κατάρτιση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου ανάπτυξης του έργου της Αρχής.
β)Υποστήριξη του προγραμματισμού και συντονισμός της Επιχειρησιακής Δράσης και των Έργων της Αρχής, σε άμεση συνεργασία με τις επιμέρους υπηρεσιακές μονάδες. Παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης και Έργων της Αρχής, για την τήρηση των διαχειριστικών απαιτήσεων των σχετικών 19

προγραμμάτων, τη βέλτιστη χρήση πόρων, τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και την ενημέρωση των πληροφοριακών συστημάτων και της Διοίκησης.
γ)Παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης και Έργων της Αρχής.
δ)Συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων διαχείρισης των ερευνητικών έργων της Αρχής, και τήρηση αρχείου σχετικών εγγράφων. Κατάρτιση του ετησίου προγράμματος και του απολογισμού του ερευνητικού έργου της Αρχής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες καθ΄ ύλην Υπηρεσιακές Μονάδες.
ε)Συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, Διαχειριστικές Αρχές και Διεθνείς Οργανισμούς
στ)Παρακολούθηση προκηρύξεων και προσκλήσεων για την εκπόνηση μελετών και έργων
η)Εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου προβολής του έργου της Αρχής σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες. Ανάπτυξη και εξυπηρέτηση των διεθνών συνεργασιών της Αρχής. θ)Κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των Υπηρεσιακών Μονάδων.
Ι)Δημόσιες και διεθνείς σχέσεις, σε συνεργασία με το Γραφείο Γενικού Διευθυντή και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων.
3. Στο Τμήμα Ανάπτυξης, Ποιότητας και Ελέγχου (ΤΑΠΕ), λειτουργεί Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, με αρμοδιότητες:
α)Μέτρηση και αξιολόγηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της Αρχής, καθώς και του προγραμματισμού, του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των διοικητικών και οικονομικών της λειτουργιών και σχετικών διαδικασιών και στη σύνταξη και αναθεώρηση των διαδικασιών αυτών.
β)Έλεγχο επάρκειας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου τεχνικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών της Αρχής και εισήγηση των σχετικών βελτιωτικών προτάσεων.
γ)Εφαρμογή της πολιτικής της Αρχής για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κατάρτιση και επικαιροποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας.
δ)Επιμέλεια και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας ISO στην Αρχή. 20

ε)Έλεγχο πληροφοριακών συστημάτων των διοικητικο-οικονομικών λειτουργιών, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους και εάν έχουν ενσωματωθεί σε αυτά επαρκείς ασφαλιστικές δικλείδες και μηχανισμοί ελέγχου.
Στ)Έλεγχο εφαρμογής των κανόνων δικαίου, του Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και αποφάσεων της Διοίκησης και των Διευθύνσεων της Αρχής, από το προσωπικό.
ζ) Διενέργεια ερευνών σχετικά με τις αρμοδιότητες του Τμήματος. κατόπιν εντολής της Διοίκησης.
η)Σύνταξη ετησίων εκθέσεων απολογισμού έργου της υπηρεσίας σχετικά με όλες τις υπηρεσιακές μονάδες της Αρχής. θ) Ενημέρωση εγγράφως μία φορά τουλάχιστον κάθε τρίμηνο του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή για τους ελέγχους που διενεργεί, και υποβολή προτάσεων.
4. Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με αρμοδιότητες:
α)Κατάρτιση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης των Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Αρχή, τόσο σε επίπεδο λογισμικού και εξοπλισμού, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών παγκόσμιου ιστού (WebServices) για τον προσδιορισμό των αναγκών της Αρχής.
γ) Σχεδιασμό, Διαχείριση και συντήρηση των υποδομών ΤΠΕ της Αρχής και των τροποποιήσεων του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διοίκησης της Αρχής.
δ)Σχεδιασμό, συγκέντρωση και συντήρηση της Βάσης Γεωχωρικών δεδομένων και μεταδεδομένων, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και τους αντίστοιχους εθνικούς νόμους.
ε)Σχεδιασμό, υλοποίηση, συντήρηση και βελτιωτικές αλλαγές στην Ιστοσελίδα της Αρχής και στο έργο της Διαύγειας σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσιακές μονάδες της Αρχής.
στ) Διαχείριση των ψηφιακών υπογραφών της Αρχής και υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσιακής μονάδας της Αρχής για τις ηλεκτρονικές προμήθειες και συμβάσεις.
ζ)Δημιουργία υπηρεσιών παγκόσμιου ιστού (Webservices) για την παροχή στοιχείων στις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές των συγχρηματοδοτούμενων έργων. 21

η)Δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών υπηρεσιών (mapservices) για τη διαχείριση των ανοικτών δεδομένων της Αρχής.
θ)Δημιουργία και διαχείριση πλατφόρμας ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ένταξη της Αρχής στην Υποδομή των Γεωλογικών Φορέων της Ευρώπης.
ι)Οργάνωση και διαχείριση της Βιβλιοθήκης της Αρχής.
Άρθρο 12
Διάρθρωση και Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (ΔΟΔΥ)
Η Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών (ΔΟΔΥ) αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
1. Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών (ΤΟΥ), με αρμοδιότητες :
1. Οικονομικό προγραμματισμό και έλεγχο. Κατάρτιση ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού, απολογισμού, ισολογισμού και λοιπών οικονομικών καταστάσεων.
2. Προληπτικό οικονομικό έλεγχο χρηματικών ενταλμάτων. Δημοσιονομικό έλεγχο και εκκαθάριση δαπανών με βάση τα πλήρη και νόμιμα δικαιολογητικά αυτών.
3. Ταμειακή διαχείριση και συστήματα πληρωμών.
4. Λογιστική λειτουργία, κοστολόγηση, διενέργεια προκηρύξεων διαγωνισμών και σύναψη συμβάσεων και λοιπές διαδικασίες, που αφορούν προμήθειες, υπηρεσίες, μελέτες και έργα.
5. Τήρηση αρχείων χρηματικών ενταλμάτων και προμηθειών, αναθέσεων υπηρεσιών, μελετών και έργων.
6. Διαχείριση και διάθεση των επιστημονικών εκδόσεων και χαρτών της Αρχής.
7. Οικονομικό έλεγχο και διαχείριση των πάσης φύσεως παγίων και αναλωσίμων υλικών της Αρχής.
8. Οικονομικό έλεγχο της Βιβλιοθήκης και των αεροφωτογραφιών.
9. Παροχή ανάλογης υποστήριξης στις διαχειρίσεις των Περιφερειακών Μονάδων. Συνεργασία με αρμόδια Υπουργεία και Φορείς και παροχή σχετικών πληροφοριών

2. Τμήμα Διοικητικών Υπηρεσιών και Μισθοδοσίας (ΔΥΜ), με αρμοδιότητες : 22


1. Σχεδιασμό και διαχείριση εφαρμογής συστημάτων διοίκησης και ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων.
2. Κατάρτιση μισθολογικών καταστάσεων προσωπικού.
3. Διενέργεια προκηρύξεων διαγωνισμών ανθρώπινου δυναμικού.
4. Διοικητική υποστήριξη - μέριμνα.

3. Γραφείο Προστασίας και Πρόληψης, με αρμοδιότητα το χειρισμό θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και εγκαταστάσεων.
Άρθρο 13
Διάρθρωση και Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ)
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ) ασκεί τις αρμοδιότητες της παρ. 12 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου σχετικά με τους Γεωλογικούς Κινδύνους, καθώς και κάθε άλλη συναφή αρμοδιότητα.
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων (ΔΦΥΤΕΚ) αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα :
1. Τμήμα Διαχείρισης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Κινδύνων (ΦΥΚ), με αρμοδιότητα τους γεωλογικούς κινδύνους, τα κατολισθητικά και τα διαβρωτικά φαινόμενα, δευτερογενών γεωλογικών φαινόμενων λόγω σεισμών, ηφαιστειακούς κίνδυνους, τους υδάτινους κινδύνους και πλημμύρες.
2. Τμήμα Διαχείρισης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Κινδύνων (ΤΕΚ), με αρμοδιότητα τους κινδύνους στο έδαφος και στο υπέδαφος, επιφανειακά και υπόγεια νερά από βιομηχανικά ατυχήματα, ακτινοβολίες, από ραδιενεργά μεταλλεύματα και ορυκτά, βιολογικές καταστροφές και εν γένει ανθρωπογενείς καταστροφές.
Άρθρο 14
Ανεξάρτητες Υπηρεσιακές Μονάδες υπαγόμενες απευθείας στον Γενικό Διευθυντή
Στον Γενικό Διευθυντή, υπάγονται απευθείας οι εξής ανεξάρτητες Υπηρεσιακές Μονάδες: 23

1. Γραφεία Γενικού Διευθυντή και Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών, σε επίπεδο Τμήματος, με αρμοδιότητες τη διοικητική, επιστημονική και γραμματειακή υποστήριξη και τις δημόσιες σχέσεις του Γ.Δ. και των Αναπληρωτών Γ.Δ., καθώς και την προβολή του έργου της Αρχής σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αρχής.
2. Νομική Υπηρεσία, σε επίπεδο Διεύθυνσης, με αρμοδιότητα τη νομική εκπροσώπηση και τον χειρισμό των νομικών θεμάτων, που προκύπτουν από την εν γένει δραστηριότητα της Αρχής και συγκεκριμένα, την παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων, τον νομικό έλεγχο όλων των προκηρύξεων και των συμβάσεων ανάθεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και το χειρισμό της εκπροσώπησης της Αρχής ενώπιον των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών σε προδικαστικές και ενδικοφανείς διαδικασίες, αλλά και την ανάθεση υποθέσεων και νομικών έργων σε τρίτους συνεργαζόμενους δικηγόρους. Στη Νομική Υπηρεσία λειτουργεί Τμήμα Δικαστικού στο οποίο προΐσταται δικηγόρος, για την διαχείριση των Δικαστικών θεμάτων της Αρχής. Στη Νομική Υπηρεσία μπορούν να υπηρετούν έως δύο ασκούμενοι δικηγόροι.
3. Περιφερειακές Μονάδες, σε επίπεδο Τμήματος, με αρμοδιότητα τη δραστηριοποίηση της Αρχής στους τομείς ευθύνης τους. Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται από τις ακόλουθες Περιφερειακές Μονάδες :
1. Περιφερειακή Μονάδα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
2. Περιφερειακή Μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας
3. Περιφερειακή Μονάδα Δυτικής Μακεδονίας
4. Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου
5. Περιφερειακή Μονάδα Πελοποννήσου
6. Περιφερειακή Μονάδα Κρήτης

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος μετά από πρόταση του Δ.Σ. της Αρχής, μπορεί να συστήνονται ή να καταργούνται Περιφερειακές μονάδες.
Η κατάταξη νέων Περιφερειακών Μονάδων σε ιεραρχικό και διοικητικό επίπεδο γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάλογα με τις κατά περίπτωση διαμορφούμενες ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και το απαιτούμενο εύρος δραστηριοποίησής τους.
Για τη λειτουργία των Περιφερειακών Μονάδων τηρούνται οι σχετικές αποφάσεις και οδηγίες του Γενικού Διευθυντή και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. 24

Οι Περιφερειακές Μονάδες εκτελούν τις αρμοδιότητες της Αρχής στις περιοχές ευθύνης τους, όπως αυτές ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. και συνεργάζονται με όλες τις Υπηρεσίες της Αρχής.
4. Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, με αρμοδιότητα τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή του έργου της Αρχής σε συνεργασία με το Γραφείο Γενικού Διευθυντή και άλλες Υπηρεσίες της Αρχής. Με το Γραφείο αυτό θα συνεργάζεται σε τακτική βάση ένας επιστήμονας κάθε Διεύθυνσης, που θα ορίζεται από τον Προϊστάμενο αυτής.
5. Γραφείο Κατασταλτικού Οικονομικού Ελέγχου, με αρμοδιότητες:
α. Κατασταλτικό οικονομικό έλεγχο, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.
β. Έλεγχο της ορθής διενέργειας των δαπανών, της ορθής είσπραξης και εμφάνισης των εσόδων, της διαχείρισης κινδύνων, όπως και της διαχείρισης της περιουσίας της Αρχής με την εξακρίβωση του ενεργητικού και παθητικού και του μισθολογικού κόστους, για τον εντοπισμό ενδεχόμενων φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, κατάχρησης, σπατάλης, απάτης ή διαφθοράς και την αποτροπή τους στο μέλλον.
γ. Αξιολόγηση της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των διοικητικοοικονομικών λειτουργιών της Αρχής βάσει της αρχής της δημοσιονομικής διαχείρισης.
Άρθρο 15
Γραμματεία Διοικητικού Συμβουλίου
1. Υπό την εποπτεία του Προέδρου λειτουργεί Γραμματεία Διοικητικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα και ευθύνη την επιμέλεια των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου, την αποστολή προσκλήσεων για την σύγκληση Δ.Σ. και την τήρηση πρακτικών.
2. Η γραμματεία του Διοικητικού Συμβουλίου εκτελεί χρέη ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Αρχής και συγκεκριμένα έχει αρμοδιότητα:
α. Την επικουρία του έργου του Προέδρου,
β. Την επιμέλεια των συνεργασιών και συσκέψεων του Προέδρου και την διεκπεραίωση της γραμματειακής του υποστήριξης. 25

Άρθρο 16
Όργανα Συντονισμού και Ολοκλήρωσης
Η λειτουργία της βασικής οργανωτικής δομής υποστηρίζεται από όργανα συντονισμού και ολοκλήρωσης, τα οποία αποτελούν συλλογικά όργανα οριζόντιου συντονισμού, ως ακολούθως:
α. Τεχνική Επιτροπή.
Η Τεχνική Επιτροπή αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Γενικού Διευθυντή προεδρευόμενη από τον ίδιο ή έναν Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, σε θέματα που προβλέπονται από τους Κανονισμούς της Αρχής ή ανατίθενται από τη Γενική Διεύθυνση. Συγκαλείται από τον Γενικό Διευθυντή, όταν υπάρχουν θέματα για γνωμοδότηση και συστήνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
β. Επιστημονικό Συμβούλιο.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο συστήνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σκοπό έχει να συμβουλεύει το Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με νέες δραστηριότητες, ανάπτυξη και εξειδίκευση στρατηγικών ανάπτυξης της έρευνας της Αρχής. Το Επιστημονικό Συμβούλιο αποτελείται από διακεκριμένους γεωεπιστήμονες με μακρόχρονη ερευνητική εμπειρία και τεχνογνωσία στα γνωστικά αντικείμενα της Αρχής. Με επιμέλεια του Προέδρου του Δ.Σ., που εκτελεί καθήκοντα Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, τηρούνται πρακτικά των συνεδριάσεων και συντάσσονται γραπτές γνωμοδοτήσεις. Η θητεία του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται.
γ. Ομάδες Διοίκησης Έργων.
Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή ή του αρμόδιου Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή είναι δυνατή η σύσταση, λειτουργία και στελέχωση Ομάδων Διοίκησης Έργων (ΟΔΕ), ως οριζόντιων δομών οργάνωσης της Αρχής. Οι ΟΔΕ αναλαμβάνουν την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή προγραμμάτων και συνεργάζονται με όλες τις Υπηρεσίες της Αρχής. Στις ΟΔΕ εντάσσονται εργαζόμενοι της Αρχής με παράλληλη άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς κανένα περιορισμό από τον ν. 3528/2007.
Άρθρο 17 26

Ζητήματα οργάνωσης υπηρεσιακών μονάδων
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή, αποφασίζει για κάθε ζήτημα που προκύπτει από την οργάνωση, διάρθρωση και την κατανομή των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιακών Μονάδων της Αρχής.
Άρθρο 18
Τροποποίηση Οργάνωσης - Εξουσιοδότηση
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δύναται να τροποποιείται η οργάνωση των Υπηρεσιών να καταργούνται Διευθύνσεις, Τμήματα, Υπηρεσίες, Γραφεία ή οριζόντιες δομές, να συνενώνονται, να δημιουργούνται νέες, να τροποποιούνται οι οργανικές θέσεις και ασκούμενες οι αρμοδιότητες της Αρχής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
Άρθρο 19
Σύσταση οργανικών θέσεων προσωπικού στην Κεντρική και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Αρχής
1. Στην Αρχή συνιστώνται διακόσιες είκοσι [220] οργανικές θέσεις προσωπικού, μία [1] θέση Γενικού Διευθυντή, δύο [2] θέσεις Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών, πέντε [5] θέσεις με σχέση έμμισθης εντολής, τρεις [3] θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.
2. Οι οργανικές θέσεις προσωπικού, κατατάσσονται, ανά κατηγορία και ειδικότητα, ως εξής:
α) Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), θέσεις εκατόν τριάντα [130]
β) Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), θέσεις δώδεκα [12]
γ) Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), θέσεις πενήντα δύο [52]
δ) Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), θέσεις είκοσι έξι [26] 27

3. Οι θέσεις με σχέση έμμισθης εντολής κατατάσσονται ως εξής:
α) Νομικού Συμβούλου, θέση μία [1]
β) Δικηγόρων, θέσεις τρεις [3]
γ) Δικηγόρου Προϊστάμενου Νομικής Υπηρεσίας και Δικαστικού, θέση μία [1]
4. Προσόντα για την πρόσληψη στις θέσεις των ανωτέρω κλάδων είναι όσα ορίζονται στις διατάξεις του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39), όπως ισχύει κάθε φορά.
5. Οι θέσεις του παρόντος άρθρου μπορούν να κατανέμονται στις οργανικές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Αρχής, με απόφαση του Δ.Σ. της Αρχής μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή. Με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας μπορούν να ανακατανέμονται και να εξειδικεύονται οι θέσεις μεταξύ κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων.
6. Για την κάλυψη έκτακτων, εποχικών ή παροδικών αναγκών μπορούν να προσλαμβάνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου.
Άρθρο 20
Ένταξη του προσωπικού σε μισθολογικά και βαθμολογικά κλιμάκια
1. Για τις αποδοχές και την ένταξη σε μισθολογικά κλιμάκια του προσωπικού της Αρχής, που εντάσσεται στις οργανικές θέσεις που προβλέπονται από τον παρόντα νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 7 έως και 34 του ν. 4354/2015 (Α΄176) όπως ισχύουν κάθε φορά. Για την ένταξη του προσωπικού σε βαθμολογικά κλιμάκια ισχύουν οι διατάξεις περί Δημοσίων Υπαλλήλων.
Άρθρο 21
Τοποθέτηση Προσωπικού, Ανάθεση Καθηκόντων και Αρμοδιοτήτων
1. Η τοποθέτηση του Προσωπικού στις Υπηρεσιακές Μονάδες της Αρχής και η ανάθεση καθηκόντων γίνεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή σύμφωνα με:
1. τις υπηρεσιακές ανάγκες,
2. τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων,
3. τις ειδικότητες των υπαλλήλων.
28

2. Θέματα συνδεόμενα με ζητήματα άσκησης καθηκόντων του προσωπικού που υπηρετεί στις υπηρεσιακές μονάδες της Αρχής, ρυθμίζονται με σχετικές Εγκυκλίους και Αποφάσεις του Γενικού Διευθυντή.
Άρθρο 22
Προϊστάμενοι Υπηρεσιακών Μονάδων
1. Προϊστάμενοι των Υπηρεσιακών Μονάδων της Αρχής ορίζονται σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.
2. Η πρόσληψη Δικηγόρων σε θέση Προϊσταμένων Νομικής Υπηρεσίας και Τμήματος Δικαστικού γίνεται, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων με απόφαση του Δ.Σ. Με απόφαση του Δ.Σ. ορίζονται τα περαιτέρω προσόντα για κάθε θέση της Νομικής Υπηρεσίας.
3. Προϊστάμενοι των Γραφείων του Γενικού Διευθυντή και των Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών ορίζονται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή.
4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται τα αναγκαία προσόντα και οι ειδικότητες για κάθε θέση Προϊσταμένου της Αρχής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
Άρθρο 23
Πόροι Αρχής
1. Η Αρχή έχει τους ακόλουθους λειτουργικούς και ιδιωτικούς πόρους:
α. Λειτουργικοί πόροι:
αα) Ετήσια Κρατική Επιχορήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών της Αρχής προς άμεση εξυπηρέτηση του ειδικού σκοπού της συνεχούς και αδιάλειπτης παροχής της δημόσιας υπηρεσίας του.
ββ) Πόροι, που προέρχονται από Ευρωπαϊκά ή Εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης που διαχειρίζεται η Αρχή, για την εκτέλεση έργων ή μελετών 29

δημόσιας ωφέλειας, καθώς και οι πόροι του Ειδικού Ερευνητικού Λογαριασμού Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Έργων του άρθρου 25.
Μέρος των πόρων αυτών δύναται να διατίθεται με απόφαση του Δ.Σ. της Αρχής, για τη διενέργεια ερευνητικών προγραμμάτων βασικής έρευνας, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, καθώς επίσης για τη χρηματοδότηση και άλλων δραστηριοτήτων ή υποχρεώσεων ειδικού δημοσίου σκοπού, που δεν καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση του Τακτικού Προϋπολογισμού.
β. Ιδιωτικοί Πόροι
αα) Έσοδα από διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας της Αρχής.
ββ) Έσοδα από παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, μη δημόσιους φορείς ή φυσικά πρόσωπα.
γγ) Έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε φύσης εισφορές ή τέλη, νομικών ή φυσικών προσώπων που καταβάλλονται στην Αρχή.
2. Οι λειτουργικοί πόροι της Αρχής εξυπηρετούν αποκλειστικά τον ειδικό σκοπό δημόσιας ωφέλειας, της παροχής συνεχών και αδιάλειπτων γεωλογικών υπηρεσιών από την Αρχή προς το Κράτος, ανήκουν στη δημόσια περιουσία και είναι ακατάσχετοι έναντι παντός τρίτου. Η Αρχή υποχρεούται να δηλώσει στα αρμόδια Τραπεζικά ιδρύματα τους λογαριασμούς που εξυπηρετούν λειτουργικούς πόρους.
3. Η Αρχή δύναται να συνάπτει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
4. Τα πλεονάσματα του ετησίου προϋπολογισμού της Αρχής κατατίθενται κατά την επομένη οικονομική χρήση σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, για την απόκτηση κτηρίων, εγκαταστάσεων, εργαστηριακού και μηχανικού εξοπλισμού και λοιπών μέσων.
5. Οι πρόσοδοι της Αρχής, που προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους ή την εκμετάλλευση των άυλων αγαθών της, θεωρούνται ιδιωτική περιουσία της Αρχής.
6. Οι αμοιβές, που εισπράττονται από το Δημόσιο ή το ευρύτερο Δημόσιο, για την εκτέλεση έργων δημόσιας ωφέλειας, δεν αποτελούν ιδιωτικούς πόρους της Αρχής, αλλά εντάσσονται στον Ειδικό Ερευνητικό Λογαριασμό Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Έργων της Αρχής (Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε.) για τις ανάγκες χρηματοδότησης των 30

έργων δημόσιας ωφέλειας, που εκτελεί η Αρχή, και την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας της χώρας.
7. Η Αρχή δεν υπόκειται σε φόρους, δασμούς, τέλη, εισφορές, κρατήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις προς οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Άρθρο 24
Οικονομική και Λογιστική διαχείριση
1. Η οικονομική διαχείριση της Αρχής πραγματοποιείται κατά τα οριζόμενα στο ν. 4270/2014 και την κείμενη νομοθεσία του Δημόσιου Λογιστικού. Η λογιστική διαχείριση γίνεται με το διπλογραφικό σύστημα λογιστικής. Η Αρχή εξαιρείται από την εφαρμογή των διατάξεων του ν.δ. 496/1974.
2. Με Κανονισμό Οικονομικών που ψηφίζει το Δ.Σ. ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα οικονομικής και λογιστικής διαχείρισης της Αρχής.
Άρθρο 25
Ειδικός Ερευνητικός Λογαριασμός Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Έργων
1. Συστήνεται και λειτουργεί στην Αρχή «Ειδικός Ερευνητικός Λογαριασμός Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Έργων» (Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε.).
2. Σκοπός του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. είναι η διαχείριση των κονδυλίων ή πόρων που προέρχονται από έργα, τα οποία εκτελούνται από την Αρχή κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της αποκλειστικά και μόνο προς δημόσιους φορείς ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, χάριν και επ’ ωφελεία σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Ειδικότερα, τα κονδύλια του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση κάλυψη των ερευνητικών και λειτουργικών δαπανών, που είναι απαραίτητες για τις ανάγκες εκτέλεσης των ανωτέρω έργων, την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, επιμορφωτικών και αναπτυξιακών έργων και την εκπόνηση μελετών. Επίσης, με τα κονδύλια του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. καλύπτονται όλες οι αμοιβές των συλλογικών οργάνων της Αρχής, ως ορίζει το άρθρο 21 του ν. 4354/2015. 31

3. Στον Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. εντάσσονται τα κονδύλια των εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναλαμβάνει η Αρχή σύμφωνα με τους σκοπούς λειτουργίας της και εκπληρούν τα λειτουργικά κριτήρια της παραγράφου 2 του παρόντος.
4. Για τους σκοπούς λειτουργίας του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε., τηρείται από την Αρχή ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο εντάσσονται μόνο τα κονδύλια του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. τιθέμενος μόνο προς άμεση πληρωμή των λειτουργικών δαπανών που προκαλούνται από την έρευνα και εκτέλεση, των υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας της Αρχής.
5. Ο Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. ελέγχεται από το Δ.Σ. της Αρχής και διαχειρίζεται από τον Γ.Δ.
6. Κάθε οικονομικό έτος διενεργείται κατασταλτικός διαχειριστικός έλεγχος του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε.
7. Τα περιουσιακά ταμειακά διαθέσιμα του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. ύστερα από εισήγηση του Γ.Δ. και απόφαση του Δ.Σ. της Αρχής μπορούν να χρησιμοποιούνται για να αναλαμβάνονται υποχρεώσεις σε βάρος του προϋπολογισμού έργων ή προγραμμάτων του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. για δαπάνες για κτηριακές υποδομές της Αρχής, για αγορά και συντήρηση ερευνητικού και τεχνικού εξοπλισμού της Αρχής, καθώς και για λειτουργικές δαπάνες της Αρχής προς εκτέλεση του δημόσιας ωφέλειας έργου της. Υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων των έργων ή προγραμμάτων Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε., που εκτείνονται πέραν του έτους και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο τέλος του οικονομικού έτους, μπορούν να καλύπτουν στο επόμενο οικονομικό έτος δαπάνες, που αναλαμβάνονται σε βάρος έργων ή προγραμμάτων του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε.
8. Όσα ζητήματα αφορούν την οργάνωση, λειτουργία και έλεγχο του Ε.Ε.Λ.Γ.Μ.Ε. μπορούν να ρυθμίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Άρθρο 26
Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας – Εξουσιοδότηση σε Υπουργό Περιβάλλοντος
1. Ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω οργάνωση, τη λειτουργία και το προσωπικό της Αρχής, ρυθμίζονται με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, που εκδίδεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, μπορεί να εκδίδεται Κανονισμός Λειτουργίας του Δ.Σ., Κανονισμός Οικονομικών και άλλοι Ειδικοί Κανονισμοί που εξειδικεύουν 32

ειδικότερα τεχνικά ζητήματα δράσης των οργάνων της Αρχής και άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΠΕΡΙ ΙΓΜΕ
Άρθρο 27
Λύση και Εκκαθάριση Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών
1. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Ν.Π.Ι.Δ. με έδρα την Αττική, το οποίο ιδρύθηκε με τον ν. 272/1976 (Α’ 50) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση από τη δημοσίευση του παρόντος, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία που προβλέπει ο παρόν νόμος και συμπληρωματικά τα άρθρα 72επ ΑΚ.
2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ορίζεται ο εκκαθαριστής, η μηνιαία αμοιβή του και ρυθμίζεται κάθε ζήτημα σχετικά με την εκκαθάριση.
3. Το σύνολο των στοιχείων της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΓΜΕ μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στο Υπουργείο Οικονομικών χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης, άδειας ή άλλης έγκρισης. Εξαιρούνται της μεταβίβασης τα κάτωθι περιουσιακά στοιχεία: α) Το ακίνητο που βρίσκεται στο Δήμο Παιανίας Αττικής, 1ο χιλιόμετρο Λεωφόρου Μαρκοπούλου β) οι απαιτήσεις του ΙΓΜΕ από έργα προς τρίτους ιδιώτες.
Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του ΙΓΜΕ στο Υπουργείο Οικονομικών και κάθε άλλη πράξη που συνδέεται με αυτήν, απαλλάσσεται από φόρους, εισφορές ή τέλη, καθώς και δικαιώματα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή και οποιουδήποτε τρίτου.
4. Ο εκκαθαριστής προβαίνει σε απογραφή του συνόλου της κινητής περιουσίας, περιλαμβανομένων σημάτων, πνευματικών δικαιωμάτων και της ακίνητης περιουσίας που μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Στη μεταβιβαζόμενη περιουσία συμπεριλαμβάνονται σήματα, πνευματικά και κάθε άλλου είδους δικαιώματα του ΙΓΜΕ, που δεν έχουν παραμείνει στο ΙΓΜΕ. Το σύνολο της περιουσίας αποτιμάται από Επιτροπή που συγκροτείται από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κοινή Υπουργική Απόφαση.
Μετά την απογραφή και την αποτίμηση αυτής, οφείλεται από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον εκκαθαριστή και αποτελεί στοιχείο της εκκαθάρισης, το 33

ισόποσο της αξίας της περιουσίας αυτής, το οποίο δύναται να συμψηφίζεται με απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά της υπό εκκαθάριση εταιρείας, μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
5. Η χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ΙΓΜΕ που μεταβιβάζονται στην κυριότητα του Υπουργείου Οικονομικών, ανήκει στην Αρχή που συστήθηκε στο πρώτο Κεφαλαίο του παρόντος νόμου χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, η οποία και αναλαμβάνει την φύλαξή τους.
6. Οι εκκρεμείς δίκες του ΙΓΜΕ υπό εκκαθάριση που έχουν προσδιοριστεί και η δικάσιμός τους έχει ορισθεί εντός τριμήνου που έπεται της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου, αναβάλλονται υποχρεωτικά από το αρμόδιο δικαστήριο και συνεχίζονται από τον εκκαθαριστή μέχρι τη λήξη της εκκαθάρισης χωρίς καμία άλλη διατύπωση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
Άρθρο 28
Μεταβατικές διατάξεις ΕΑΓΜΕ
1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, ο Πρόεδρος, ο Γενικός Διευθυντής, και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του καταργούμενου ΙΓΜΕ, καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις του Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ μέχρι το διορισμό νέων, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 6 του παρόντος νόμου. Εξαιρείται από την διάταξη του προηγούμενου εδαφίου, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΙΓΜΕ ο οποίος δεν καταλαμβάνει αντίστοιχη θέση της ΕΑΓΜΕ, λόγω μη πρόβλεψης αντίστοιχης θέση στο Δ.Σ. της. Στην κενή θέση του μεταβατικού Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ, ορίζεται νέο μέλος με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το διορισμό νέου, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 6 του παρόντος νόμου.
2. Ο βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ καταλαμβάνει από δημοσίευσης του παρόντος νόμου την αντίστοιχη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Οικονομικών και Διοικητικών της ΕΑΓΜΕ, μέχρι το διορισμό νέου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου ορίζεται Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Έργων με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι το διορισμό νέου σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου.
34


3. Για τις αποζημιώσεις των μελών του μεταβατικού Δ.Σ. της παρ. 1 εφαρμόζεται η υπ’ αρίθμ. 2/78166/24.12.2015 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΟΔΔ΄ 939).
4. Το υπαλληλικό προσωπικό του ΙΓΜΕ που υπηρετεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μεταφέρεται, με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αυτοδικαίως στην ΕΑΓΜΕ και καταλαμβάνει θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του αντίστοιχου κλάδου και ειδικότητας, εντασσόμενο στις αντίστοιχες οργανικές θέσεις που συνίστανται στην ΕΑΓΜΕ, εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα πρόσληψης του κλάδου, της εκπαιδευτικής βαθμίδας και της ειδικότητας των θέσεων αυτών. Για την ένταξη του προσωπικού αυτού εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Δ.Σ. της ΕΑΓΜΕ, με την οποία γίνεται και η κατάταξή του σε κλάδους, βαθμούς και μισθολογικά κλιμάκια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 80 και 82 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και του ν. 4354/2015. Για την κατάταξη, αναγνωρίζεται και λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας του προσωπικού, όπως είχε θεμελιωθεί στο ΙΓΜΕ μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου. Για το προσωπικό που μεταφέρεται στην Αρχή εφαρμόζονται μισθολογικά οι παρ. 4 και 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς που λάμβανε πριν την δημοσίευση του παρόντος. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των αποδοχών των υπαλλήλων του Ι.Γ.Μ.Ε., λαμβάνονται υπόψιν οι αποδοχές που αυτοί θα δικαιούνταν στις 31.12.2015, υπολογιζόμενες σύμφωνα με το καθεστώς των υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. Οι υπάλληλοι του Ι.Γ.Μ.Ε. που έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας τους κατά τη δημοσίευση του παρόντος και μεταφέρονται στην ΕΑΓΜΕ αποχωρούν από την υπηρεσία εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και σαράντα (40) έτη υπηρεσίας κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 40 Π.Δ. 410/1988 και της παρ.1 του άρθρου 20 του ν.3801/2009, η οποία δεν εφαρμόζεται για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης κατά την δημοσίευση του παρόντος. Ο υπηρετών Νομικός Σύμβουλος του ΙΓΜΕ μεταφέρεται στην ΕΑΓΜΕ και τοποθετείται στην θέση του Νομικού Συμβούλου.
5. Προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έκτακτο προσωπικό του ΙΓΜΕ, μεταφέρεται αυτοδικαίως στην ΕΑΓΜΕ και συνεχίζει να εργάζεται στην ΕΑΓΜΕ μέχρι τη λήξη της σύμβασής του και με τους όρους αυτής, σε προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται στην ΕΑΓΜΕ.
6. Στην ΕΑΓΜΕ συστήνονται εντός προθεσμίας έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, σύμφωνα με τα άρθρα 146Β και 159 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26).
35


7. Η κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και η αναγνώριση, εκκαθάριση και εντολή πληρωμής των δαπανών της ΕΑΓΜΕ μετά την έναρξη λειτουργίας της, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Η εκκαθάριση της μισθοδοσίας του προσωπικού, καθώς και οι επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών γίνονται σε βάρος των Κωδικών Αριθμών Εξόδων του καταργημένου ΙΓΜΕ του προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κωδικός Αριθμός Εξόδων του ΙΓΜΕ μεταβιβάζεται στην ΕΑΓΜΕ και δημιουργείται νέος Αριθμός Εξόδων για το υπό εκκαθάριση ΙΓΜΕ.
8. Η ΕΑΓΜΕ υπεισέρχεται αυτοδικαίως στις υφιστάμενες και εν εξελίξει προκηρύξεις, συμβάσεις, προγράμματα, και δικαιοπραξίες του ΙΓΜΕ και καθίσταται δικαιούχος αυτών. Η ΕΑΓΜΕ καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων του ΙΓΜΕ που έχουν ήδη εκπονηθεί, καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά, πλην των έργων υπέρ τρίτων ιδιωτών.
9. Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο ΙΓΜΕ υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύπτουν από αρμοδιότητα του ΙΓΜΕ, μεταφέρονται αυτοδικαίως και αναλαμβάνονται δίχως καμία άλλη διατύπωση από την ΕΑΓΜΕ.
10. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου ΙΓΜΕ, καθώς και το τυχόν αδιάθετο ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης μεταφέρονται στους λειτουργικούς πόρους της ΕΑΓΜΕ.
11. Μέχρι την πλήρη στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΑΓΜΕ επιτρέπεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή η απευθείας ανάθεση νομικών και δικηγορικών υπηρεσιών, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων.
12. Κάθε διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται.
13. Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε επιμέρους διατάξεις του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου