Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
                                                                                    Αθήνα, 28-10-2018
                                                                                    Α.Π. 46/2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΗΣ 24/10                                                                                            
Το ΥΠΕΝ με εξπρές διαδικασίες προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, όπου την πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού, την οποία σας είχαμε αποστείλει, συμπληρώνει με την παράταση της αναστολής εκτέλεσης κατασχέσεων μέχρι τις 31/12/2018 και κάνει εν μέρει διευθέτηση των παράνομων παρακρατήσεων 25% στους μισθούς των εν ενεργεία συναδέλφων (χωρίς αναδρομική ισχύ). Τα σχετικά κείμενα επισυνάπτονται.
Στις 15/10 ολοκληρώθηκε η ανοικτή διαβούλευση για το Ν/Σ για το «ΕΑΓΜΕ» και αναμένεται σύντομα η κατάθεση του στη Βουλή. Το ανεκδιήγητο αυτό νομοθέτημα, που κυοφορούσε το ΥΠΕΝ επί δύο χρόνια τώρα, υλοποιεί τελικά τα σχέδια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για συρρίκνωση στο «μικρό και ευέλικτο ΙΓΜΕ», προωθώντας, με πολύ πρωτότυπο είναι αλήθεια τρόπο, την ιδιωτικοποίηση μέσω της μετατροπής του ΙΓΜΕ σε ΝΠΔΔ. Η θέση μας για το «ΕΑΓΜΕ» ΕΙΝΑΙ ΡΙΖΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ και συνυπογράφουμε τις ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για το έκτρωμα του κ. Σταθάκη που ήδη κατατίθενται από συνδικαλιστικούς (ΟΜΕ, ΕΚΑ) επιστημονικούς (Γεωλογική Εταιρεία, Τμ. Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, ΕΚΠΑ κλπ) και άλλους κοινωνικούς φορείς, που ζητούν την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του.
Παράλληλα όμως το ΕΑΓΜΕ γίνεται το όχημα εκβιαστικών λύσεων με το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ασκεί ασφυκτική πίεση προς όλους τους δικαιούχους του ασφαλιστήριου συμβολαίου (συνταξιούχους και εργαζόμενους) για την αποδοχή μιας πρότασης εξωδικαστικού συμβιβασμού που καταστρατηγεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις  και περιορίζει την αποζημίωση στο 60% του κεφαλαίου, που αντιπροσωπεύει μόλις το το 30 με 40% των επιδικασθέντων τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Το γεγονός ότι δεν σπεύσαμε να αποδεχτούμε τις κατά καιρούς προτάσεις του ΥΠΕΝ οδήγησε σε βελτιώσεις (από το 0% , 10% στο 60%, στον  περιορισμό της φορολογίας, το ακατάσχετο κλπ.) και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συναδέλφων για τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν με βάση τα σημερινά δεδομένα, συγκλήθηκε η χθεσινή ενημερωτική συνέλευση όπου κλήθηκαν και όλοι οι δικηγόροι που έχουν εμπλακεί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να δώσουν τις απαντήσεις τους και διευκρινίσεις στα ερωτήματα μας.
Στη χθεσινή ενημέρωση είχαμε στείλει πρόσκληση και στο Προεδρείο του Συνδικάτου και παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος Γ. Μαυρογιάννης και ο Χ. Σμυρνιώτης που ενημέρωσε για τις θέσεις του Συνδικάτου προς ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ που συνοψίζονταν:
·       Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για το ΕΑΓΜΕ
·       Να βελτιωθεί η πρόταση του 60% προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
·       Να προβλεφθεί η καταβολή στους εργαζόμενους των αναδρομικών του 25% 
Από τη μεριά των δικηγόρων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Μ. Αλεξανδρή, Γιολ. Καραμπούλια, Π. Κακλαμάνη, Δ. Βογιατζής και Γ. Θεοδωροπούλου.
Τα κυριότερα θέματα, που τέθηκαν από τη μεριά των δικηγόρων και συναδέλφων, ακολουθούν:
·       Είναι πρωτόγνωρο να γίνονται ρυθμίσεις με την προβολή εκβιαστικών διλημμάτων, με την απειλή «αν η μεγάλη μάζα των δικαιούχων δεν αποδεχτεί την πρόταση συμβιβασμού, τότε πάμε στο ΕΑΓΜΕ».
·       Τα νέα εμπόδια που παρεμβάλλονται με την απειλή του ΕΑΓΜΕ είναι: η διαδοχή των φορέων, η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του ΙΓΜΕ και το ακατάσχετο για το νέο φορέα που είναι ΝΠΔΔ.
·       Η μη υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται τη συνέχιση της δικαστικής διεκδίκησης, που παρά τη χρονική καθυστέρηση, μπορεί να ολοκληρωθεί θετικά για τους δικαιούχους. Το πρόβλημα θα είναι και πάλι στην υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων. Μπορεί όμως να προκύψει μια καλύτερη πρόταση συμβιβασμού.
·       Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοήσει τις δικαστικές αποφάσεις, γι’ αυτό άλλωστε είχαμε και τη θεαματική στροφή από το «ούτε ένα ευρώ», στο 10% τον Ιούνιο και στο 60% τον Οκτώβριο του 2018.
·       Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και της συγκεκριμένης πρότασης που νομοθετήθηκε. Απασχολεί πολύ το Υπουργείο το ποσοστό αποδοχής της πρότασης από τους συνταξιούχους και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί για τη διευκρίνιση των ασαφών σημείων σε θετική για τους δικαιούχους κατεύθυνση.Τετοια σημεία είναι:
o   Ο ακριβής προσδιορισμός του κεφαλαίου για κάθε δικαιούχο από το ΙΓΜΕ και η διασταύρωση με τα στοιχεία που έχει ο καθένας. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ρήτρα που προβλέπει ο Νόμος ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα πληρώνεται το μικρότερο ποσό χωρίς την εξέταση της νομιμότητας της διαφοράς.
o   Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και στα περιφερειακά υποκαταστήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μια που το 50% περίπου των δικαιούχων διαμένουν στην επαρχία.
o   Τα ακριβή κείμενα αιτήσεων και κυρίως των ενδεχόμενων παραιτήσεων.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη μπορεί να είναι η παράγραφος 5 της εξωδικαστικής ρύθμισης, που δίνει πλήρη αυθαιρεσία στο Υπουργό να ρυθμίσει τις «λεπτομέρειες» της διαδικασίας.
Παρόμοιες τοπικές  ενημερωτικές συγκεντρώσεις θα προγραμματιστούν και στις έδρες των παραρτημάτων, τις οποίες θα φροντίσουμε να οργανώσουμε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της ΕΣΤΥ που έχουν οριστεί σε κάθε παράρτημα.
Για το ΔΣ της ΕΣΤΥ-ΙΓΜΕ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          ΝΟΡΑ ΧΑΓΙΟΥ                             ΕΙΡΗΝΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου